Matrace ako základ vášho zdravia. Aké sú jeho hlavné parametre?

Pokiaľ stojíte pred rozhodnutím vymeniť matrac, zamyslite sa, či už ten súčasný stále plní funkciu, ktorú od neho očakávate. Ide totiž nielen o zdravý spánok, ale taktiež aj o to, aby vaše telo malo dostatočnú podporu pre dokonalú regeneráciu.

06.07.2021 17:10
seocentrum, nepouzivat Foto: ,

Dbajte na kvalitu spánku

Keď už dospejete do štádia, že musíte pristúpiť k výmene matraca, majte na pamäti, že primárnu rolu by nemala hrať cena. A to nielen z toho dôvodu, že to najdrahšie neznamená vždy to najlepšie. V súčasnosti môžete nájsť výborný kompromis aj v cenových reláciách, ktoré by ste možno ani neočakávali. Stačí sa len zamerať na dôležité parametre – nosnosť, výšku a anatómiu.

Potom to bude úplná romantika. Tieto tri údaje vám k výberu optimálneho penového matraca bohato postačia. Dostatočná nosnosť, výška minimálne 20 centimetrov a anatomická podpora chrbta, predovšetkým v oblasti bedier, ktorá zaručí dokonalú oporu, a tým predchádza bolestiam chrbta.

Prečo je spánok dôležitý?

Zdravý spánok je pre človeka absolútnym základom pre bežné fungovanie. Vďaka spánkovej regenerácii človek dokáže obsiahnuť bežnú dennú pracovnú záťaž, rodinu aj svoje voľnočasové aktivity. Človek je tým oveľa odolnejší voči stresu a dokáže sa lepšie sústrediť.

Pokiaľ by k pravidelnému prísunu kvalitného spánku nedochádzalo, prejavila by sa časom spánková deprivácia, ktorá má za následok okrem absolútnej vyčerpanosti aj mnoho ďalších zdravotných neduhov. Preto je dôležité dopriať si každú noc ideálne 6 až 8 hodín výdatného spánku, ku ktorému potrebujete nielen kvalitné lôžko, ale taktiež dobre vetranú spálňu.

Aké sú nároky na správny matrac?

Pokiaľ máte záujem o luxusné matrace, ako je napríklad vysoko kvalitný matrac Spirit Superior Triumph, pripravte sa na investíciu v rade pár stoviek eur. Ako protihodnotu však získate mnoho jedinečných benefitov, ktoré váš spánok vyšvihnú do úplne nových výšin, a to aj v prípade kontinentálnych postelí:

  • super odolnosť,
  • hybridná pena,
  • dokonalá termoregulácia,
  • podpora tela,
  • eliminácia prehrievania,
  • kvalitné spracovanie.
Foto: SHUTTERSTOCK, Friends Stock
seocentrum, nepouzivat

TOP 5 matracov pre rok 2021

1. Tropico Super Fox Visco – môžete si vybrať z 2 typov profilácií – buď s lenivou penou, alebo s relaxačnou profiláciou.

seocentrum, nepouzivat

2. Tropico Romantika Kašmír – vďaka kokosovým vláknam sa vám bude zaspávať ešte príjemnejšie. 3. Tropico Amundsen – výhodou je jeho stredná časť, ktorá zabezpečí ochranu chrbtice. 4. Spirit Superior Triumph – pyšní sa nezničiteľnou penou s termoregulačnou funkciou.

seocentrum, pr nepouzivat

5. Curem C 7000 XD – inteligentný matrac, ktorý dokáže prispôsobiť svoju tuhosť podľa vašej hmotnosti.

seocentrum, nepouzivat

Finančný kompromis

Pokiaľ vás limitujú finančné možnosti, potom musíte zaloviť v troška skromnejších vodách. Neznamená to však, že sa musíte vzdať základných kvalitatívnych nárokov. Zdravotné matrace poskytujúce optimálny pomer medzi kvalitou a cenou síce nenesú mená zvučných značiek, no navzdory tomu plne uspokoja vaše potreby. Základom je výška a nosnosť každého matraca, a potom taktiež materiál, z ktorého je vyrobený.

seocentrum, nepouzivat

Mimoriadne obľúbené sú pamäťové peny, ktoré dokážu dokonale kopírovať ľudské telo, a vďaka materiálom majú vysokú odolnosť. Sú dostatočne priedušné a ich ľahká údržba vám uľahčí zaistenie dokonalej hygieny. V tomto segmente vám prídu vhod najmä matrace Romantika alebo Amundsen.

Pre každého spáča dve možnosti

Úplnou samozrejmosťou takmer u každého matraca je obojstranné spracovanie. V praxi to znamená, že matrac je z jednej strany stredne tvrdý a z opačnej zase tvrdý. Každý užívateľ si potom môže podľa svojich aktuálnych preferencií meniť podmienky svojho spánku podľa chuti, ako napríklad v prípade matraca Super Fox.

Ten predstavuje lacnú a dostupnú alternatívu pre každého, kto hľadá kvalitný spánok za príjemné peniaze. Jeho tvrdšia verzia je potom matrac Amundsen. Práve za pevnejšou oporou chrbtice sa obracajú mnohí odborníci z odboru ortopédie a fyzioterapie, a to vzhľadom na výsledky početných štúdií, ktoré preukázali blahodarné účinky tvrdšieho podkladu pre ľudskú chrbticu.

Foto: SHUTTERSTOCK, Andrey_Popov
seocentrum, pr nepouzivat

Kvalitný spánok nie je len o matraci

Nie je to len matrac, od ktorého sa odvíja kvalita spánku. Posteľ, rošt a celkové prostredie spálne dokáže odohrať taktiež veľmi významnú rolu. K tomu je nutné pripočítať taktiež celkový psychický stav, ale vždycky je dobré mať na pamäti, že práve vďaka dostatočnému počtu hodín kvalitného a výdatného spánku si človek dokáže poradiť prakticky so všetkým.

Naopak, spánkový deficit vás môže obmedziť aj v úplne bežných záležitostiach. Preto si líhajte vždycky len do pohodlnej postele a dobre vetranej miestnosti.

chyba