Ktoré slovenské remeslo je najväčšia drina?

Ak by ste povedali, že to iste bude práca s kovom, nie ste ďaleko od pravdy. Zvonári získali v štúdii Najnáročnejších slovenských remesiel striebornú priečku, ale pomyselným víťazom rebríčka sa stalo prekvapivo iné naše tradičné remeslo – bačovia.

02.06.2021 00:00
Kofola2, PR článok, reklama, nepoužívať

Odborníci na zdravý životný štýl odporúčajú denne urobiť aspoň 10 000 krokov a týždenne stráviť pri fyzickej aktivite strednej až vysokej intenzity minimálne 150 minút. Účastníci štúdie Najnáročnejších slovenských remesiel, ktorú na jar realizovala Kláštorná Kalcia a odborne ju zastrešila MUDr. Adela Penesová, odborníčka na pohyb a výživu, však tieto čísla v niektorých prípadoch vysoko prekonali už počas jednej pracovnej zmeny.

Najnáročnejšie slovenské remeslo podľa štúdie majú bačovia. Ich pracovný čas je často „od svitu do mrku“. Priemerne prešli 16 000 krokov, teda približne 11 km denne, najviac zo všetkých remesiel. Veľa energie však spotrebujú aj pri práci okolo zvierat na salaši.

Striebornú priečku a titul druhého najnáročnejšieho remesla si v štúdii vyslúžili zvonári, zvonkári. Neprispela však k tomu len manuálna práca s kovom, ktorá v niektorých fázach vyžaduje aj zdvíhanie ťažkých bremien, ale zvonár sa pri svojej práci aj veľa nachodí.

Na treťom mieste sa umiestnili kamenári. Aj keď dnes pri svojej práci používajú rôzne stroje a technické pomôcky, stále pri opracovávaní kameňa vydajú veľa energie. Riadnu dávku fyzickej sily potrebujú na rezanie, brúsenie a leštenie kameňa, ale aj na nosenie ťažkých kameňov a dosiek.

Klastorna, PR článok, reklama, nepoužívať

Rebríček fyzicky najnáročnejších slovenských remesiel

  1. Bača
  2. Zvonár
  3. Kamenár
  4. Rezbár
  5. Sklár
  6. Kováč
  7. Hrnčiar

Aké ďalšie zaujímavosti vyšli z merania?

  • Bačovia prešli denne aj 22 000 krokov, čo je približne 15 km.
  • Za jeden bežný deň spáli muž 2 000 kCal, avšak niektorí remeselníci v štúdii len počas pracovného času spálili viac ako 4 000 kCal.
  • Najväčšími ťahúňmi z hľadiska srdcovej frekvencie sa stali sklár – 155 úderov/min. a kamenár – 152 úderov/min, ale všetci remeselníci mali srdcovú frekvenciu počas maximálnej fyzickej záťaže nad 100 úderov za minútu.

Ak ste manuálne pracujúci, strážte si príjem energie a minerálov

Ťažko fyzicky pracujúci ľudia majú zvýšenú potrebu vápnika rovnako ako výkonní športovci a atléti. „Je preto potrebné prispôsobiť tomu nielen príjem energie, ale dať si pozor aj na dostatok minerálov v strave, ktoré sú dôležité pre prácu svalov a celkovo kostrovo-svalového aparátu. Takýmto minerálom je práve vápnik,“ dopĺňa MUDr. Adela Penesová.

Napite sa vápnika

Pri fyzicky náročných aktivitách, ale aj pri športe, je ideálne dopĺňať si vápnik prirodzeným spôsobom, teda stravou bohatou na tento minerál. Nemusíme sa však spoliehať len na mliečne výrobky, vajcia a ryby, ktoré sú u nás najznámejšími zdrojmi vápnika. „Čerpať ho môžeme aj z maku, zeleniny, strukovín, či výrobkov zo sóje. Ak pitný režim doplníme o minerálne vody s významným obsahom vápnika, spolu s tekutinou nám dodajú aj vápnik v ľahko vstrebateľnej forme. Ťažko pracujúci muži aj ženy by mali denne prijať 1200 – 1300 mg vápnika,“ dopĺňa MUDr. Penesová. Vápnik totiž pomáha nielen pri stavbe a pevnosti kostí, ale je dôležitý aj pre správne fungovanie svalov, vrátane srdca a hladkej svaloviny ciev.

Klastorna, PR článok, reklama, nepoužívať

Medzi slovenské minerálky prirodzene bohaté na významný obsah vápnika patrí aj prírodná minerálna voda Kláštorná Kalcia. S celkovou mineralizáciou 1 840 mg/l a obsahom vápnika 287 mg/l Kláštorná Kalcia doplní chýbajúci vápnik pri zvýšenej telesnej námahe. Kláštorná Kalcia je dostupná v sýtenej a jemne sýtenej verzii, v 1,5 a 0,5-litrovom balení. Fľaše Kláštornej Kalcia sú vyrobené zo 100 % rPET, teda iba z recyklovaného PET materiálu.

www.klastorna.sk

klastorna1, PR článok, reklama, nepoužívať
chyba