Odpovedáme na najčastejšie otázky ohľadom kúpy nového kotla

Chápeme, že si pred kúpou kondenzačného kotla kladiete mnoho otázok. Aby sme vám uľahčili rozhodovanie, odpovedali sme na najčastejšie z nich.

23.04.2021 00:00
Immergas2, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Ako dlho mi bude slúžiť?

Kondenzačné kotly bežne vydržia 15 až 20 rokov. Ak však chcete, aby vám dobre slúžil a bol dlho v dobrej kondícii, musíte si ho nechať každý rok skontrolovať servisnému technikovi.

Predsa len ide o technické plynové zariadenie, ktoré je vhodné dať aj pre bezpečnosť pravidelne skontrolovať odborníkom.

Platí ale jedna zásada, a to, že postupom času klesá ich účinnosť. Na začiatku, keď vám kotol nainštaluje skúsený odborník, je jeho efektivita nad 90 %. Po 15 rokoch pracuje na 80 – 85 %.

Dobrou správou však je, že aj napriek postupnému poklesu patria kondenzačné kotly k najefektívnejším. Presvedčí vás fakt, že nekondenzačný kotol už na začiatku pracuje len na 78 %.

Okrem toho tradičné kotly, ktoré používate dlhšie než 25 rokov, vám prinášajú efektivitu len okolo 60 %.

Prečo by som mal vymeniť starý kotol za kondenzačný?

Je tu hneď niekoľko dôvodov, pre ktoré tak urobiť. Ako sme spomínali vyššie, ich výhodou je efektivita. Tá je na rozdiel od tradičných a nekondenzačných kotlov podstatne vyššia.

Možno vás neprekvapí, že Európska únia apeluje na ekologickejšie vykurovanie s nižším množstvom vypustených emisií. A práve kondenzačný kotol tieto požiadavky spĺňa.

Takéto kotly totižto ročne ušetria až 1,2 tony oxidu uhličitého, ktorý by sa inak dostal do ovzdušia.

Koľko s kondenzačným kotlom ušetrím?

Ak sa rozhodnete pre kondenzačný kotol, ročne sa vaše účty môžu znížiť približne o 350 eur. Ako je to možné?

Kondenzačné kotly fungujú tak, že zachytávajú spaliny a opäť ich premieňajú na teplo. Pri nekondenzačných kotloch tieto spaliny putujú cez komín do ovzdušia, a preto nie sú také efektívne.

Foto: SHUTTERSTOCK
Immergas3, PR článok, reklama, nepoužívať

Koľko kondenzačný kotol stojí?

Na Slovensku cena bežne presahuje 1 000 eur. Aby ste mali lepšiu predstavu, spomenieme zopár konkrétnych kotlov od Immergasu.

Napríklad cena kondenzačného kotla VICTRIX EXA 24 X ErP stojí 1290 € s DPH alebo kotol VICTRIX Tera 24 Plus 1122 € s DPH. Oba typy sú to kondenzačné kotly na kúrenie s možnosťou pripojenia samostatného zásobníka TÚV.

Ak potrebujete kotol s výkonom nad 30 kW, odporúčame vám kotol VICTRIX Zeus Superior 32 ErP (kondenzačný kotol na kúrenie so zabudovaným zásobníkom TÚV). Jeho cena je 2418 € s DPH.

Dá sa kondenzačný kotol nainštalovať do existujúceho systému?

Vo veľkej väčšine áno. Pripravte sa len na to, že z kondenzačného kotla odteká kondenzát, na čo treba vybudovať potrubie.

Ak ste doteraz využívali otvorený systém so spaľovacou komorou, musíte ho zmeniť na uzavretý. Všetky tieto zmeny vám však šikovný inštalatér nainštaluje bez veľkých komplikácií.

Takýto systém zabezpečuje centrálne vykurovanie aj ohrev vody. A či už sa rozhodnete pre kotol so zabudovaným zásobníkom na vodu alebo si zvolíte samostatný zásobník, to necháme na vašom rozhodnutí.

Na akú teplotu mám nastaviť kondenzačný kotol?

Na začiatok vám musíme povedať, že pri kondenzačných kotloch rozoznávame dve hlavné teploty, a to výstupnú a teplotu spiatočky.

Ideálna výstupná teplota je okolo 60 ºC, teplotu spiatočky by ste zas mali nastaviť približne na 30 ºC. Pri niektorých výrobcoch je tento pomer 75 ºC a 45 ºC.

Veľa závisí od toho, ako domácnosť vykurujete (radiátory alebo aj podlahové kúrenie) a aký typ kotla ste si vybrali (kombinovaný alebo so samostatným zásobníkom).

Foto: Immergas.sk
Immergas5, PR článok, reklama, nepoužívať

Potrebuje kondenzačný kotol dymovod?

Áno, ku kondenzačnému kotlu patrí aj dymovod, ktorý plní dve funkcie. V prvom rade slúži na odvádzanie spalín.

Okrem toho sa ním dostáva do systému vzduch, ktorý spúšťa spaľovanie zemného plynu.

Kde v dome je pre kotol najlepšie miesto?

V súčasnosti už na kondenzačný kotol nepotrebujete žiadnu technickú miestnosť. Pokojne ho dajte do chodby, kuchyne či kúpeľne. Pri výbere správneho miesta však majte na pamäti, že kotol musí mať bezproblémové pripojenie na zdroj plynu. Rovnako musíte zabezpečiť správne odvádzanie spalín cez dymovod.

Foto: Immergas.sk
Immergas6, PR článok, reklama, nepoužívať

Potrebujem kondenzačný kotol so samostatným alebo zabudovaným zásobníkom TÚV?

Ak máte rodinný dom s požiadavkami na väčší odber teplej vody (viaceré odberné miesta, 2 až 3 kúpeľne, vírivá vaňa), odporúčame vám kondenzačný kotol so samostatným zásobníkom v objeme 80 až 120 litrov.

V prípade, ak na ohrev vody používate aj solárne kolektory, mali by ste mať zásobník na vodu s objemom minimálne 200 litrov.

Ak bývate v byte alebo menšom dome a rodina má menší počet členov (2 až 4), postačí vám kotol so zabudovaným zásobníkom TÚV, ako je Victrix Zeus 25 alebo Victrix Zeus Superior.

Kedy kotol vymeniť?

Momentálne je na výmenu kotla ideálne obdobie. Vykurovacia sezóna sa chýli ku koncu a práve v týchto mesiacoch majú servisní technici najviac času. Výmena starého kotla za nový je tak teraz omnoho ľahšia a rýchlejšia.

Immergas1, Pr článok reklama, nepoužívať
chyba