Veci, ktorým by ste mali pred príchodom horúcich letných dní venovať pozornosť

Napriek tomu, že aktuálne teploty tomu moc nenasvedčujú. O pár týždňov tu bude počasie, ktoré charakterizujú vyššie teploty, viac dažďa a premenlivého počasia. Veľmi rýchlo sa presvedčíme, že sneh nie je na vozovke tým jediným a najväčším problémom, s ktorým sa motoristi stretávajú. Aj vysoké teploty, prach, špina, silný dážď, krúpy a vietor vedia narobiť poriadnu neplechu.

20.04.2021 14:29
seocentrum, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Bolo by teda vhodné, aby ste s nástupom teplejších dní začali viac myslieť nielen na svoj zovňajšok, ale aj vozidlá, ktoré vám počas náročnej zimy v neľahkých podmienkach dokonale a dobre slúžili. Ktorých častí auta sa to konkrétne týka, si povieme v článku nižšie.

Prekontrolujte brzdy a brzdové kotúče

Brzdový systém, je jedným z kľúčových bezpečnostných systémov v každom vozidle, takže ho nemôžete prehliadnuť ani v lete či zime. Samozrejme, v zime je zaťažený vo vyššej miere, kvôli čomu sa zvyšuje aj opotrebenie brzdových doštičiek, valcov a hadíc. Ani v lete sa však kontrola spoľahlivých brzdových kotúčov neoplatí podceňovať a mala by si prejsť servisom.

Nezabudnite na diagnostiku a prípadný repas motora

Srdce je veľmi dôležitý orgán, ktorému by ste mali venovať náležitú pozornosť a starostlivosť počas celého svojho života.

V aute, aj keď sa to moc porovnávať nedá, je takýmto srdcom motor. Aj ten bol počas zimy poriadne vyťažený, čo znamená, že potrebuje komplexnú kontrolu, ktorá ale niečo stojí. Ak ale využijete na tento účel kvalitný repas motora, určite si ušetríte nielen peniaze, ale aj čas a energiu.

Skontrolujte aj všetky gumičky a v prípade potreby použite vhodné tesnenia na mieru. Už jeden nespozorovaný a podcenený detail potom môže viesť k nepríjemným problémom a neschopnosti vozidla v čase potreby plniť svoje funkcie.

Pozrite sa na podvozok

Určite by ste sa mali pozrieť aj pod auto, pretože jazda na ľadových blokoch mohla podvozku ublížiť. Skontrolujte hladinu kvapaliny oleja a prípadne ju doplňte. Dávajte pozor na chladiacu kvapalinu, ak sa zistila netesnosť, mali by ste vedieť, kde presne je problém.

Skontrolujte stav podbehov kolies a prahov na inšpekčnej jame. Ak nájdete na kovoch známky hrdze vo forme červených škvŕn, vyčistite tieto miesta a kým sa neobjaví samotný kov, naneste na dané miesto špeciálnu zmes na ochranu.

Prekontrolovať sa oplatí aj stierače, vzduchotechniku a klimatizáciu. Samozrejmosťou je aj výmena pneumatík a ďalšieho dôležitého príslušenstva, ktorého význam oceníte najmä v kritických momentoch, na ktoré sa je dobré vopred pripraviť. Tak na to pri peknom počasí myslite.

chyba