Stravné lístky alebo finančný príspevok? Zistite, čo je pre vás výhodnejšie

Novela Zákonníka práce, ktorá okrem iného priniesla aj zavedenie finančného príspevku na stravu, je na stole sotva mesiac. Aj napriek tomu, že v praxi prináša viacero otáznikov, tretina zamestnancov dostala od svojho zamestnávateľa na výber medzi stravnými lístkami, stravovacími kartami a finančnou hotovosťou. Takéto rozhodnutie čaká aj vás. Poradíme vám, ako pri voľbe nestúpiť vedľa.

09.04.2021 00:00
amobe, PR článok, reklama, nepoužívať

Podľa nedávno realizovaného prieskumu 2muse dostalo od svojho zamestnávateľa v otázke vyplácania stravného na výber už 34 % zamestnancov. Ukázalo sa však, že aj zamestnanci, ktorí preferovali hotovosť, až 53 % vlastne nevedelo, v akej výške im bude ich zamestnávateľ vyplácať stravné v hotovosti alebo na účet.

Kedy nad finančným príspevkom radšej neuvažovať?

Vo vyplácaní stravného vo forme finančného príspevku je ešte viacero nejasností. Ako to už pri novinkách býva, až prax ukáže, aké plusy či mínusy prinesie nová forma stravného zamestnancom, ale aj ich zamestnávateľom. Dnes už s istotou vieme povedať, že na finančný príspevok sa neoplatí prechádzať, ak vám zamestnávateľ platí na stravu viac ako 2,81 eura na deň. A dôvod?

Na rozdiel od stravných lístkov či kreditu na karte podlieha totiž finančný príspevok zamestnávateľa vo vyššej hodnote ako už spomínaných 2,81 eura na deň zdaneniu a odvodom. Z toho vyplýva, že všetko, čo by ste dostali nad rámec tejto sumy, by vám musel zamestnávateľ zdaniť a strhnúť vám z toho tiež odvody. V prípade stravných lístkov a stravovacích kariet vám to nehrozí.

Zvážte si všetky pre a proti

Aj keď niektorí zamestnávatelia tlačia v otázke zmeny formy stravného na pílu, faktom je, že vám musia umožniť záväzne sa rozhodnúť až od 1. 1. 2022. Máte teda ešte dostatok času na to, aby ste si zvážili, ktorý spôsob stravného vám bude vyhovovať najviac – stravné lístky, stravovacie karty/appky alebo finančný príspevok.

Niekedy je totiž lepšie s rozhodnutím počkať a v tomto prípade to platí dvojnásobne. Aj napriek tomu, že možnosť samostatne sa rozhodnúť môže byť na prvý pohľad banálna, nie je tomu celkom tak. Vaša voľba bude pre vás záväzná na najbližších 12 mesiacov a to bez ohľadu na to, či s ňou budete po nejakom čase spokojní alebo nie. Nenechajte si vnútiť niečo len preto, že to uľahčí administratívu vášmu zamestnávateľovi alebo že sa tak rozhodol váš kolega. Môžete sa rozhodnúť úplne slobodne a váš zamestnávateľ musí vašu voľbu akceptovať.

Ak nechcete byť stratoví, no zároveň by ste sa radi vyhli nekomfortnému plateniu stravnými lístkami, najlepším riešením je prechod na stravovaciu kartu či appku. Nebudete musieť riešiť zapatrošený lístok či prepadnutú platnosť. Stravovacia karta vám umožní rýchlu, presnú a nielen v čase zlej epidemickej situácie aj bezpečnú bezkontaktnú platbu.

Neunáhlite sa so svojím rozhodnutím.

chyba