Čo nepriamo urobíte, keď si zaobstaráte elektrickú kolobežku?

Nikdy sa nepýtaj svojej krajiny, čo pre teba môže urobiť, ale spýtaj sa, čo môžeš urobiť ty pre ňu – znie trochu nadnesené americké príslovie, známe z vlasteneckých filmov. My by sme to vedeli skôr aplikovať na planétu. Je jasné, že naše individuálne rozhodnutie zrejme zaraz nezmení životné prostredie, ale je to podobné ako pri parlamentných voľbách – ak by si všetci povedali, že im to je jedno a ich hlas nemá zmysel, vieme, ako by to asi dopadlo. Preto má zmysel hľadať aj pri doprave ekologickejšie riešenia.

07.04.2021 00:00
Foto: SHUTTERSTOCK
futurino, PR článok, reklama, nepoužívať

Trochu uľavíte planéte

A práve to je odpoveď na otázku z názvu. Elektrická kolobežka nie je zázrakom inžinierstva ani liekom na všetky problémy, pretože sa s ňou nebudete vedieť dostať z jedného konca republiky na druhý. Avšak napríklad v rámci Bratislavy či iného mesta sa už ňou presunúť môžete, a to pri prakticky nulových emisiách oproti autu, ale aj voči MHD či napríklad motorke. A to už má zmysel nad tým uvažovať. Kúpou elektrickej kolobežky nepriamo urobíte to, že ekologickejším spôsobom prepravy pomôžete životnému prostrediu.

Má aj ďalšie výhody

Samozrejme, toto nie je jediná výhoda elektrickej kolobežky. Na rozdiel od bicykla sa pri ceste do práce ani veľmi nespotíte, pretože výkon za vás dodáva batéria, resp. elektrický motor. Aj rýchlosť je v tomto prípade benefitom, elektrická kolobežka totiž nestojí v dopravnej zápche. Plusom je aj čoraz dostupnejší servis. Napríklad špecializovaný servis elektrických kolobežiek nájdete v Bratislave i Košiciach bez akýchkoľvek problémov.

Výzvy ako príležitosti

Samozrejme, aj v tejto oblasti je kam sa posunúť. Či už sa to týka samotnej výroby a prevádzky elektrických kolobežiek, legislatívy či súžitia ľudí na elektrických kolobežkách s inými účastníkmi cestnej premávky. Je to však zaujímavý štart. Netreba sa toho báť. Aj v prípade, že je potrebná napríklad oprava Xiaomi kolobežiek ako najrozšírenejšieho modelu, si viete bez problémov poradiť a pomôcť.

chyba