Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti alebo auta

V dnešnej dobe nejeden z nás premýšľa nad tým, ako efektívne využiť svoje finančné prostriedky. Možností sa na šťastie ponúka dosť pri kúpe každodenných potrieb i väčších investíciách. Zaujímavé tipy na šetrenie vám prinášame aj my.

01.03.2021 00:00
Foto: SHUTTERSTOCK
nehnuteľnosť, PR článok, reklama, nepoužívať

Na čase záleží

Pri nákupoch často nezáleží len od toho, či nájdete výhodnú ponuku. Niekedy je potrebné počkať na výhodné predajné akcie. Tie nenájdete len na trhu spotrebného tovaru ale aj na trhu automobilov. Pokiaľ chcete nové auto, oplatí sa vám sledovať ceny a zareagovať v ten správny moment. Ak sa vám podarí kúpiť predvádzacie auto, úspora môže byť ešte vyššia. Pozor tiež na zbytočnú výbavu. Luxusný interiér a množstvo vymožeností, ktoré dnešné autá ponúkajú, tiež niečo stoja. Vyberte si takú výbavu, akú naozaj potrebujete.

Šetrite na jazdenke

Pri kúpe ojazdeného auta môžete ušetriť ešte viac. Autobazár áut na inzercia.sk ponúka už používané autá v dobrom stave za veľmi prijateľné ceny. Nové auto totiž rýchlo stráca svoju hodnotu. Stačí, že je používané len tri roky a jeho cena spadne približne na tretinu pôvodnej. Aby ste nekupovali „mačku vo vreci“ s nečakaným prekvapením, pri nákupe dbajte o dôkladné preverenie stavu vozidla. Skontrolujte tiež servisnú knižku a počet najazdených kilometrov. Jeho majiteľa sa pokojne opýtajte na všetko, čo vás zaujíma. Ak sa v automobiloch veľmi nevyznáte, vezmite si so sebou na obhliadku niekoho zo svojich priateľov, kto autám rozumie. Vyvarujte sa tak nepríjemným zisteniam po kúpe.

Záleží tiež na značke

Každé auto bude potrebovať servis. A to nielen pravidelné servisné prehliadky. Aj tomu najlepšiemu šoférovi sa vo chvíli nepozornosti môže prihodiť drobná nehoda, ktorá vyžaduje opravy. To, koľko vás bude stáť, závisí od značky vozidla. Menej zaplatíte za „ľudové značky“, ako sú KIA alebo Volkswagen.

Kupujete nehnuteľnosť?

Najvyššou investíciou v živote je spravidla kúpa domu alebo bytu, prípadne iných nehnuteľností. Napriek finančnej náročnosti tomuto procesu mnohí nevenujú dostatočnú pozornosť. Pri kúpe nehnuteľností nestačí len vybrať vhodnú lokalitu. Aby ste neprerobili, budete sa jej musieť venovať naozaj do hĺbky.

Začnite predbežným prehľadom možností. Širokú ponuku nájdete napríklad na inzercia.sk. Stačí, ak si vo vyhľadávača zadáte slovo „reality“. Reality, si môžete ďalej vyfiltrovať podľa ceny a lokality. Dobre si tiež prepočítajte, aké sú vaše finančné možnosti. Potom spravte užší výber a môžete začať s obhliadkami. Pri výbere dávajte pozor na časté chyby. Reality na predaj sú často v inzerátoch veľmi ospevované. Aj pri samotnej obhliadke vás ich majiteľ bude chcieť upozorniť hlavne na silné stránky objektu. Nenechajte sa však okúzliť pozlátkom. Nazrite do kútov a za nábytok, či sa na stenách nevyskytujú plesne. Skontrolujte tiež stav rozvodov. Ak majiteľ tvrdí, že bola vykonaná ich rekonštrukcia, vyžiadajte si príslušné doklady. V prípade bytu sa pýtajte aj na celkový stav bytového domu.

Nezabudnite na právny stav. Dôležitým bodom je kontrola listu vlastníctva. Všetky informácie si overujte na katastri. Od majiteľa si môžete vyžiadať tiež kúpnu zmluvu, na základe ktorej sa stal majiteľom nehnuteľnosti.

Ako ešte šetriť?

Vďaka bohatej ponuke inzerátov na inzercia.sk tu môžete šetriť takmer na všetkom. Nájdete tu bazár nábytku, športových potrieb, elektro, knihy, hudbu, aj oblečenie, hračky a potreby pre deti. Nechýba ponuka domácich zvieratiek, oblečenia, PC, notebookov, mobilných telefónov a mnohé iné.

chyba