Zákonné povinnosti spojené s odpadovými pneumatikami

Pohľad na spätný zber nie je len o recyklácii samotnej, ale je veľmi dôležité diskutovať o tom, či sú vôbec dostatočné kapacity na recykláciu rôznych druhov odpadov, či sú limity pre spätný zber reálne a či je systémovo nastavený odbyt pre recyklované výrobky.

24.02.2021 00:00
Pneumatiky, PR článok, reklama, nepoužívať

A hlavne: odporúčania pre zlepšenie a nastavenie celého systému zodpovednosti výrobcov a dovozcov. Na túto tému hovorí konateľ neziskovej organizácie zodpovednosti výrobcov pneumatík ELTMA, pán Ing. Radim Filák.

Pneumatiky nie sú komunálnym odpadom. Ako sa teda rieši ich likvidácia a kto to financuje keď sa na tento typ odpadu poplatky nevzťahujú?

Od roku 2016 vošiel do platnosti Zákon o odpadoch 79/2015, ktorý definoval ako zodpovednosť za pneumatiky nové, tak aj pneumatiky po skončení ich životnosti. Zber a spracovanie pneumatík patrí medzi povinnosti výrobcov a dovozcov pneumatík. Samotný zber je zákonom určený pneuservisom a predajcom, teda tzv. distribútorom, ktorí od konečných užívateľov pneumatiku odoberú a zároveň zmluvou s výrobcom alebo dovozcom prípadne s niektorou Organizáciou zodpovednosti výrobcu – ďalej OZV – si distribútor zaistí po vyzbieraní určitého objemu ich odber a konečné spracovanie, ale aj obciam, ktoré si spätný zber definujú vo VZN. Vyzberané pneumatiky sa spracúvajú väčšinou materiálovo – teda objavia sa v ďalších výrobkoch z granulátu.

Spotrebiteľ môže odovzdať pneumatiku v ktoromkoľvek pneuservise alebo u predajcu bez poplatku aj keď tam pneumatiku nekúpil ani nemenil?

Zákon všetkým pneuservisom i predajcom pneumatík ukladá povinnosť zadarmo prevziať od motoristov ojazdené pneumatiky bez ohľadu na ich značku, a to aj v prípade, že nenakúpi ďalší tovar alebo službu. Je zákonná povinnosť pneuservisu a predajca uzatvoriť zmluvu s výrobcom alebo OZV na odber vyzberaných pneumatík. Výrobca samozrejme tiež odoberie pneumatiky bezplatne.

Pneumatiky, PR článok, reklama, nepoužívať

Ako si výrobca/dovozca môže vybrať tú správnu OZV?

Spoľahlivá OZV má všetky informácie dostupné na svojich stránkach – zmluvné podmienky, zmluvu, zastúpených výrobcov a dovozcov, sieť zberných miest, ukážky propagácie atď. – to sú všetko informácie poukazujúce na dobré a hlavne zákonné fungovanie. Cena služby nie je vždy hlavným faktorom kvality a spoľahlivosti. Napokon ani nemusí byť konečná, preto je treba si všímať aj doplňujúcich informácii v cenníkoch či podmienkach. Treba mať na pamäti, že účasťou v OZV sa zodpovednosti nezbavujete. Je teda potrebné vyberať zodpovedne, starostlivo a s rozvahou. Preto sa naša spoločnosť ELTMA riadi hlavne zásadami ako je férovosť, transparentnosť a kredibilita.


Nezisková spoločnosť ELTMA, sa zaoberá plnením povinností výrobcov a dovozcov pneumatík a teda mimo iných aj reálnym spätným zberom ojazdených pneumatík. A práve preto sa rozhodla zvýšiť informovanosť o tejto problematike a o právach spotrebiteľov. Spoločne vytvárame lepší svet. www.eltma.skwww.kamspneumatikou.sk

chyba