Nový Istropolis nesie punc svetovej architektúry a moderného urbanizmu

Architektonické štúdio KCAP, ktoré je autorom návrhu Nového Istropolisu chce do Bratislavy priniesť nielen špičkovú architektúru, ale vytvoriť novú štvrť. Tá bude v prvom rade pre ľudí a reaguje aj na klimatické výzvy 21. storočia.

17.02.2021 00:00
Novy Istropolis, PR článok, reklama, nepoužívať

„Je nám cťou pracovať na tomto projekte, pretože šancu priniesť mestu takú významnú stavbu dostanete iba raz za život. Nový Istropolis je jedinečnou príležitosťou ako dosiahnuť rozvoj Trnavského mýta a pozdvihnúť Bratislavu na novú úroveň,“ hovorí Jeroen Dirckx, Partner v architektonickom štúdiu KCAP.

KCAP má s podobnými mestotvornými projektmi bohaté skúsenosti. Vďaka svojim prácam v Hamburgu, Londýne, Zürichu, Bruseli či Rotterdame si holandské štúdio získalo reputáciu majstrov vo vytváraní verejných priestorov. Do zabudnutých a nevyužitých štvrtí vnášajú nový autentický život. To chcú priniesť aj do Bratislavy v Novom Istropolise.

„Nový Istropolis dokáže ponúknuť širšiu škálu využitia, čiže bude oveľa atraktívnejší nielen pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o kultúru, ale rovnako aj pre biznis a aktívny životný štýl. Spojením týchto prvkov vznikne priestor, ktorý bude živší ako Istropolis dnes,” približuje Jeroen Dirckx, Partner v štúdiu KCAP, ktoré je špičkou v urbanizme.
 

Trnavské mýto rozkvitne nielen kultúrou


Na mieste, ktoré roky chátra a nenapĺňa svoj potenciál, vyrastie živá štvrť v centre mesta s novými verejnými priestormi, kde bude dominovať zeleň, ktorá doteraz v území chýbala. Nový Istropolis počíta s rozšírením verejných priestorov s prístupnými zelenými plochami až o 50%. Aj hlavné námestie pred kultúrno-kongresovým centrom sa zväčší takmer o 30% voči existujúcemu.

Bratislavčania si budú môcť v Novom Istropolise sadnúť na lavičku v zákutiach s tieňom alebo do kaviarní a reštaurácií a potešiť sa výhľadom na fontánu a iné vodné prvky či umelecké diela. Na námestie sa vráti čulý život, aký územie poznalo pred postavením Domu odborov, kedy bolo Trnavské mýto známe najmä vďaka ruchu Centrálneho trhoviska a aktivitám v záhradách Berchtoldovho paláca, ktorý bol pri výstavbe Domu odborov zbúraný.


Holandskí architekti mysleli aj na väčšiu bezpečnosť a komfort pre peších či vytvorenie cyklochodníkov, ktoré v území doteraz neexistovali. Autá sa presunú výlučne do podzemia, kde bude doplnená aj potrebná kapacita parkovacích miest, ktorá súčasnému Domu odborov chýba. Územie Nového Istropolisu bude zónou bez áut, čo prispeje k zlepšeniu života Bratislavčanov.

Z hľadiska trvalej udržateľnosti Bratislava získa plne funkčnú architektúru s interiérmi a verejnými priestormi, ktoré sú energeticky efektívne a v súlade s dnešnými environmentálnymi princípmi, v porovnaní so súčasným Istropolisom, ktorý nedokáže reagovať na klimatické výzvy 21. storočia.

„Nový Istropolis sme tvorili v prvom rade pre ľudí. Aj preto sme vytvorili celú novú mestskú štvrť. Jej ohniskom bude kultúrno-kongresové centrum, ktoré pritiahne ľudí a okolitý mestský priestor ožije. Bude slúžiť chodcom, cyklistom a jeho cieľom je maximálne využitie zelene v prospech udržateľnejšieho a zdravšieho životného štýlu. Využívaniu verejného priestoru a pohybu ľudí sme venovali osobitnú pozornosť, aby sme do štvrte vniesli vibrácie a aktivitu počas celého dňa. Pre nás je to rovnako dôležité ako samotná architektúra,” povedal Jeroen Dirckx.


Holandské štúdio KCAP zvíťazilo v medzinárodnej súťaži, v ktorej spoločnosť Immocap oslovila 32 popredných európskych aj domácich architektov. KCAP je známe špičkovými projektmi v Európe a Ázii. Ich najznámejšie projekty prispeli k transformácii centra Rotterdamu, vybudovali štvrť HafenCity v Hamburgu a skultivovali územie so stanicu Europaallee v Zürichu. Pre Brusel v projekte NEO transformovali bývalý výstavný areál EXPO s národným štadiónom a Atomiom. V Londýne vytvorili novú mestskú štvrť London Legacy Framework prestavbou Olympijského parku po hrách v roku 2012.

Zakladateľom KCAP je Kees Christiaanse, zakladateľ a partner v KCAP získal niekoľko ocenení za celoživotný prínos ako RIBA International Fellowship 2016 za jeho osobný prínos architektúre, ARC17 Oeuvre Award za jeho nepretržité a inovatívne skvalitňovanie zastavaného prostredia a ULI Leadership Award 2018 za jeho odhodlanie a odvahu, s akými sa zasadil za rozvoj udržateľného urbanizmu a zlepšovanie kvality života v mestách v Nemecku. Na projekte spolupracuje KCAP s partnerským štúdiom Cityförster.
+2
chyba