Niekdajší bratislavský pivovar dnes láka ako unikátny kancelársky priestor

Spilka Offices v širšom centre Bratislavy disponuje veľkorysým a originálnym interiérom obnovenej kultúrnej pamiatky. Vzdušné priestory a prirodzené vetranie zároveň umožňujú prispôsobiť budovu potrebám, ktoré boli vyvolané pandémiou vírusu COVID 19.

13.02.2021 00:00
Spilka, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:
Spilka s kupolou, pivovar Stein
Spilka s kupolou, pivovar Stein
+6

Spilka Offices vznikli rekonštrukciou jedinej zachovanej časti bývalého pivovaru, ktorá je zároveň národnou kultúrnu pamiatkou zo 60. rokov minulého storočia. V portfóliu MiddleCap Group je to po obnove budovy Uhorskej priemyselnej a obchodnej komory na Gorkého ulici v poradí už druhá vydarená rekonštrukcia pamiatkovo chránenej budovy v Bratislave.

Na piatich nadzemných podlažiach poskytne budova Spilky budúcim užívateľom najvyšší komfort administratívnych nájomných priestorov pod obchodným názvom Spilka Offices. Vďaka zachovanej pôvodnej konštrukcii vzniknú v priestoroch Spilky netradičné kancelárske priestory s veľkolepou   výškou štandardného podlažia až do 6metrov, ktorá sa po skúsenostiach s pandémiou COVID-19 stáva výhodou. Výška priestorov v Spilke je nadštandardná a pri rovnakom rozmiestnení miest ako pri bežnej kancelárskej budove ponúka až o 50% viacej vzduchu na osobu.

Najvyššie podlažie ponúka okrem exkluzívnych priestorov pod kupolou panoramatickú terasu s rozlohou 120 m2 . Práve priestor pod charakteristickou zelenou strechou, ktorá je dominantou stavby a dotvára strešnú krajinu v okolí, pridáva Spilke na výnimočnosti. V tomto prípade ide o prvú škrupinovú konštrukciu takéhoto veľkého rozsahu na Slovensku s výškou v interiéri viac ako 13 metrov.

„Ku kultúrnym dedičstvám pristupujeme obzvlášť citlivo. Podarilo sa nám s tímom odborníkov zachovať kultúrnu pamiatku vypovedajúcu svoj príbeh a vytvoriť unikátny typ kancelárskych priestorov, aké by ste v Bratislave hľadali márne,“ hovorí Róbert Michalica, riaditeľ divízie nehnuteľností na Slovensku spoločnosti MiddleCap. „Momentálne máme obsadené tri z celkových siedmich podlaží a s potenciálnymi nájomcami rokujeme o prenájme ďalších podlaží,“ dodáva.

Architektúrou a unikátnymi priestormi počet predností Spilka Offices nekončí. Ďalšou prednosťou polohy objektu je centrálna lokalita medzi Račianskym a Trnavským mýtom, dvoma dopravnými uzlami v centre mesta.

„Pri stvárnení vonkajšieho výrazu budovy sme vychádzali zo snahy o návrat k pôvodným povrchom a farebnosti. Zachované je aj charakteristické členenie fasády so štvorcovými oknami, nové presklené otvory na prízemí symbolizujú transformáciu územia z uzavretého priemyselného areálu na otvorený polyfunkčný blok s dôrazom na prepojenie s mestskými priestormi,“ hovorí Ivan Masár za autorov rekonštrukcie, Bouda a Masár, architektonická kancelária.

V prípade Spilka Offices hrubé murované a železobetónové steny spomaľujú v letným mesiacoch proces prehrievania budovy a spolu s vonkajšou tepelnou izoláciou zabezpečujú vynikajúcu tepelnú zotrvačnosť objektu.

Adresné privádzanie vzduchu je v Spilke riešený cez podlahu alebo prirodzeným vetraním otvárateľnými oknami. Spilka tak disponuje okrem výbornej polohy jedinečných kancelárskych priestorov aj vysokým hygienickým štandardom vo vzťahu k adresnosti vzduchu, jeho množstvu a kvalite na základe svetlých výšok, spôsobu distribúcie a tým predchádza možnému šíreniu vírusov.
chyba