Fond na podporu športu rozdelí 15 miliónov eur na slovenskú športovú infraštruktúru

Podpora štátu je pre slovenský šport veľmi dôležitá. Verejné finančné prostriedky by mali smerovať predovšetkým do modernizácie športovej infraštruktúry či na podporu športovania detí a mládeže. Slovenský profesionálny šport však v čase pandémie dostal aj veľa tvrdých rán. Pomôcť celému športu majú prvé dve výzvy Fondu na podporu športu.

22.01.2021 08:00
SOŠ energetická Trnava, nepouzivat Foto:

Fond na podporu športu (FNPŠ) je verejnoprávna inštitúcia zriadená v závere roka 2019. Má poskytovať finančné príspevky na podporu a rozvoj športu mládeže, vrcholového športu, reprezentácii, športu zdravotne postihnutých. Podľa zákona má podporovať výstavbu, modernizáciu a rekonštrukciu športovej infraštruktúry. „Rovnako ako v každom segmente spoločnosti, tak aj v športe je nedostatok financií. Je otázka, koľko ich je potrebných pre organizovaný a neorganizovaný šport. Dnes sú viaceré toky financií do podpory športu, od ministerstva školstva cez rezorty vnútra, obrany i financií. Každý nový zdroj, ktorý sa objaví v našej spoločnosti a je systematický a transparentný, je v športe vítaný,“ uviedol v Olympijskom podcaste, ktorý si už dnes môžete vypočuť vo svojich aplikáciách, podpredseda správnej rady Fondu na podporu športu Jaroslav Rybanský.

Podľa zákona má fond každý rok garantovaných 20 miliónov eur, z ktorých ide päť percent na prevádzku a zvyšné prostriedky sa budú prostredníctvom výziev rozdeľovať do športového hnutia. V závere roka 2019 schválila vláda po aktívnom vystupovaní Slovenského olympijského a športového výboru pre fond na obdobie rokov 2020 až 2022 ďalších 60 miliónov eur na podporu modernizácie infraštruktúry národného významu. „V športe sú viaceré oblasti, v ktorých je nedostatok financií. Úlohu fondu vidíme v nasmerovaní prostriedkov práve do týchto oblastí, ako sú napríklad šport pre všetkých či infraštruktúra,“ pripomenul v Olympijskom podcaste výkonný riaditeľ Slovenského olympijského a športového výbor a člen správnej rady FNPŠ Gábor Asványi.

V posledný deň kalendárneho roka 2020 vypísal FNPŠ svoju historicky prvú výzvu. Určená je práve na podporu výstavby, rekonštrukcie a modernizácie infraštruktúry za účelom utvárania priaznivých a dlhodobo udržateľných podmienok pre športovú reprezentáciu SR, ale aj pre rozvoj športu detí, mládeže, športových talentov a širokej verejnosti vrátane zdravotne znevýhodnených občanov. Vo výzve je alokovaná suma 15 miliónov eur.

Suma bude rozdelená do každého z ôsmich vyšších územných celkov v objeme minimálne desiatich percent z celkovej sumy finančných prostriedkov. Minimálna výška príspevku na jeden projekt je 50-tisíc eur a maximálna 1,5 milióna eur. Podávanie žiadosti sa začne 15. februára a skončí sa 1. marca.

Podcast, pr nepouzivat

„Na výzve sme pracovali dlho. Je jasná a opiera sa o zákony a platné pravidlá. Oprávnenými žiadateľmi môžu byť športové organizácie v zmysle Zákona o športe, mestá, obce a vyššie územné celky. V prípade miest, obcí a VÚC je podmienkou, aby boli zapísané v informačnom systéme. Do 15. februára môžu všetci záujemcovia posielať na adresu Fondu všetky svoje otázky, na ktoré im bude odpovedať aparát FNPŠ,“ povedal Gábor Asványi v Olympijskom podcaste, ktorý Slovenský olympijský a športový výbor pripravuje s podporou svojho exkluzívneho partnera Tipos.

Okrem toho je na svete už aj druhá výzva. Slúži na predkladanie žiadostí o poskytnutie mimoriadnej podpory pre profesionálne športové kluby. Má za úlohu poskytnúť im finančný príspevok na pokrytie strát, ktoré im vznikli počas obdobia obmedzenia ich hospodárskej činnosti z dôvodu pandémie COVID-19 v kalendárnom roku 2020. Tu je vyčlenená suma 6 miliónov eur. Fond disponuje so sumou 4 milióny eur, ktoré v budúcnosti chce prerozdeliť pre amatérsky šport.

Odpovede na ktoré otázky ešte nájdete v najnovšom Olympijskom podcaste?

  • Prečo je dôležité, že Fond existuje v našich zemepisných šírkach?
  • Aké plní úlohy?
  • Ako sa chce Fond podieľať na rozvoji a pomoci slovenskému športu?
  • Ako je financovaný slovenský šport?
  • S akými finančnými prostriedkami pracuje FNPŠ?
  • Čo by sa malo zmeniť vo financovaní športu, aby sa zvýšila motivácia detí viac športovať?
  • Aké výzvy a na koľko miliónov eur zverejnil Fond?
  • Kto všetko a dokedy môže žiadať o prostriedky v rámci výzvy?
  • Ako sa bude výzva vyhodnocovať?
  • Podporu dostávajú subjekty z futbalu, hokeja, basketbalu, volejbalu a hádzanej, ktoré ju už dostali aj prostredníctvom ministerstva školstva. Prečo sa v COVID výzve spomínajú len práve tieto?
  • Kedy prídu na rad ďalšie športové kluby, ktoré doteraz systém pomoci obchádzal?
  • Ako požiadať o príspevok z Fondu na podporu športu?
olympijskypodcast, nepouzivat

Olympijský podcast počúvajte na: Google podcasty | Spotify | Apple podcasty | SoundCloudRSS

Vo svojej aplikácii, cez ktorú chcete podcast počúvať, zadajte názov „Olympijský podcast", nastavte si automatické odoberanie a každý týždeň vo štvrtok môžete počúvať rozhovory so zaujímavými ľuďmi o zaujímavých témach z oblasti športu.

Mobilné telefóny s operačným systémom iOS majú predinštalovanú aplikáciu Apple Podcasts, telefóny s operačným systémom Android ponúkajú množstvo bezplatných aplikácií na počúvanie podcastov (Google Podcasts, Spotify…). Olympijský podcast je možné počúvať aj cez počítač, napr. na Soundcloud.

Všetky podcasty môžete nájsť aj na webovej stránke www.olympic.sk.

chyba