Pripravte sa na novú záhradkársku sezónu, čo všetko je potrebné skontrolovať pred jej začatím.

Prípravy na záhradkársku sezónu nie je dobre odkladať. Aj keď stále prevládajú mrazivé noci, pôda bude čoskoro pripravená na to, aby priniesla radosť nejednej domácnosti. Preto nezaspite to správne obdobie a začnite všetko chystať s predstihom, aby ste vo februári mohli záhradke dopriať presne to, čo potrebuje.

12.01.2021 11:59
wp, pr, nepouzivat

Skontrolujte výbavu a náčinie

V prvom rade skontrolujte, v akom stave je vaša záhradkárska výbava a náčinie. Aby ste v prípade potreby doplnili niektoré kúsky. Medzi náčiním zaručene nesmie chýbať rýľ, vidle, lopata ani motyka. Ak chcete záhradku posunúť ešte o level vyššie, poobzerajte sa aj po výbave, ktorá vám ďalšiu záhradkársku sezónu uľahčí, spríjemní a ušetrí vám čas.

Do povinnej záhradnej výbavy patrí kosačka, ktorá sa postará o váš trávnik. V súvislosti s výberom kosačky zvážte, aká je rozloha vášho trávnika, náročnosť terénu a jeho členitosť. Menšie zahrady pokosíte aj s elektrickou rotačnou kosačkou alebo s akumulátorovou rotačnou kosačkou, ktorá na rozdiel od elektrickej nemá kábel. Pokiaľ disponujete väčším pozemkom, poobzerajte sa po motorovej kosačke s pohonom so zberným košom.

Medzi ďalšiu výbavu, ktorá poteší každého záhradkára, patria krovinorezy a vyžínače. Tie sú nielen ľahké na ovládanie, ale pomôžu vám pokosiť miesta, na ktoré sa s kosačkou nedostanete. Krovinorez si poradí aj s náročnejším porastom, vyžínačom zas upravíte kríky aj živé ploty.

Ak patríte k fanúšikom živých plotoch a jeden taký zdobí aj vašu záhradu, potom sa poobzerajte po nových nožniciach na živý plot. Dnes už v ponukách nájdete nielen ručné, no tiež benzínové či elektrické nožnice, ktoré vám pomôžu vytvarovať živý plot k dokonalosti a spokojnosti.

Doprajte pôde živiny

Keď teploty stúpnu nad nulu a námraza pominie, prichádza čas prevzdušniť pôdu. Počas zimy sa totiž pôda zhutňuje. Porýľujte ju preto do hĺbky aspoň 30 centimetrov, aby sa uvoľnila. Následne do nej pridajte kompost, ktorý jej po zime dopraje potrebné živiny.

Čo sa chystáte pestovať?

Ak stále premýšľate nad tým, čo túto záhradkársku sezónu pestovať, poobzerajte sa po záhradníckym knihách alebo časopisoch. Pobavte sa tiež so známymi, ktorí milujú záhradkárčenie a inšpirujte sa od nich. Potom začnite plánovať.

Porozmýšľajte o tom, ako usporiadať záhradku, aby ste svoje plány mohli realizovať. Nezabudnite zohľadniť ani fakt, že každá rastlina vyžaduje niečo iné, má špecifické potreby a mohla by niektorú rastlinu utláčať. Preto zvážte aj rozmiestnenie rastlín nielen z vizuálneho, ale aj z praktického hľadiska.

Postarajte sa tiež o ovocné stromy

Nezabudnite ani na stromy. Aj tie si totiž zaslúžia vašu pozornosť. S orezávaním stromov ale radšej počkajte, kým teploty nebudú nad nulou. Mŕtve konáre by ste mali odstrániť. Pri tvarovaní stromov sa zamerajte na vetvy, ktoré prerástli korunu, a skráťte ich.

Začnite s výsadbou

Mnohé rastliny môžete začať sadiť už na prelome zimy a jari. Ide predovšetkým o zemiaky, rané redkvičky alebo cibuľu. Informácie, o tom, kedy je najlepšie začať s výsadbou sa dočítate aj v rôznych záhradníckych magazínoch. Poradiť sa môžete aj v záhradkárskych potrebách.

chyba