Čo si obliecť, keď ideme behať?

Blíži sa Nový rok a s ním aj nové výzvy a ciele. Môžeme sa posúvať vpred a byť čoraz lepší. Možno si niektorí z nás dajú predsavzatie, že sa začnú viac hýbať. Pohyb je prospešný pre naše zdravie a my ho preto potrebujeme. Ak začínate s behom, alebo len plánujete začať, tento článok je pre vás. Ukážeme vám, čo všetko (ne)potrebujete na to, aby ste mohli niekam vybehnúť.

05.01.2021 17:24
seocentrum, pr nepouzivat Foto: ,

Beh je veľmi nenáročný na vybavenie. Možno aj preto je stále obľúbeným typom športu. Napriek tomu by sme nemali podceniť kvalitné bežecké oblečenie a obuv. Ako sa teda vhodne obliecť? Budeme sa dnes venovať predovšetkým pánom, ale inšpiráciu si samozrejme môžu odniesť aj dámy.

Keďže máme na Slovensku zimné mesiace, budeme si hovoriť o tom, ako sa obliecť na beh v zime:

1. vrstva

Prvá vrstva je vždy veľmi dôležitá pretože odvádza vlhkosť od pokožky. Siahnuť by sme mali po funkčnej bielizni, ktorá pomáha regulovať naše potenie, resp. to, kam náš pot smeruje. Táto základná vrstva by nám mala dobre sedieť a nemala by nás nikde tlačiť.

2. vrstva

Pojem pánske bežecké oblečenie zahŕňa množstvo kúskov. Tieto kúsky by mali zabezpečovať potrebnú izoláciu v chladných dňoch. Jej cieľom je tiež zabezpečiť, aby spod oblečenia neunikalo teplo, a aby ostali v teple svaly. Ide o to, aby neochabli. Do tejto skupiny patria tričká, mikiny, bežecké nohavice a ponožky.

3. vrstva

To je tá, ktorú na prvý pohľad vidíme. Jej funkciou je chrániť nás pred klimatickými úkazmi, ako napr. pred vetrom, dažďom či v zime pred snehom. Pánske funkčné bundy by mali byť dostatočne priedušné, aby sme sa zbytočne nespotili.

Na čo nezabudnúť?

  • čiapky – hovorí sa, že najviac tepla uniká z hlavy, preto by sme na čiapku nemali nikdy zabudnúť
  • rukavice – skvelý pomocník proti zmrznutým a červeným prstom
  • šatka / návlek na krk – šál nie je práve najlepším riešením, zato tenká šatka vie pekne zakryť náš krk, prípadne ústa a nos
  • čelovka – ak preferujeme ranný alebo naopak neskorý beh, v zimných mesiacoch sa nevyhneme poriadnej tme, dnes sa však predávajú aj čiapky, ktoré majú v sebe zabudovanú čelovku

Hovorí sa, že keď ideme behať, mali by sme mať vždy o jednu vrstvu menej. Nezabudnime, že počas behu sa zahrievame. Takže ak nám je teplo a to sme iba vyšli z domu, pravdepodobne by sme mali zhodiť nejakú vrstvu alebo ju nahradiť tenšou.

Foto: SHUTTERSTOCK, baranq
seocentrum, nepouzivat, reklama

Prečo začať s behom alebo prečo v ňom pokračovať?

  1. Behať môžeme začať kedykoľvek a kdekoľvek – a nepotrebujeme na to veľmi špeciálne vybavenie.
  2. Zlepšenie nálady – beh nám môže pomôcť znížiť stres a zvýšiť psychickú pohodu, pretože pri behu sa uvoľňujú endorfíny, ktoré zlepšujú náladu.
  3. Posilňujú sa pľúca, srdce a zlepšuje sa transport kyslíka.
  4. Beh dokáže zlepšiť náš spánok.
  5. Je to možno zvláštne, ale beh dokáže zlepšiť naše sebavedomie.
  6. Skvelá „pomôcka“, ak potrebujeme zhodiť kilá navyše.

Samozrejme, s behom sú spojené aj riziká. Kedy si treba dávať pozor?

  • Ak máme vyšší vek
  • Ak sme začínajúci bežci
  • Ak máme nadváhu
  • Ak trpíme srdcovo – cievnymi ochoreniami
  • Ak máme cukrovku
  • Ak máme ortopedické problémy

Cieľom rekreačného behania nie je zabehnúť maratón, ale spoznať limity svojho tela a behať s vedomím, že robím niečo pre seba. Nemali by sme to určite preháňať a mali by sme vnímať, čo nám hovorí naše telo. V prípade, ak trpíme nejakým ochorením, mali by sme náš bežecký plán najskôr konzultovať s našim lekárom.

Ak predsa nemôžeme behať napr. zo zdravotných dôvodov, vždy sa môžeme pokúsiť aspoň o pravidelnú chôdzu. Pánska outdoorová obuv je v tomto prípade dôležitá, pretože je pevná a my budeme môcť ísť aj do prírody.

Nie je dôležité ako pri behu vyzeráme, dôležité je, aby nás to bavilo!

chyba