Možnosti športovania po transplantácii vlasov

Vďaka modernej technológii je možné vykonať transplantáciu vlasov aj počas jedného dňa a proces hojenia nie je taký zdĺhavý, ako pacienti často predpokladajú kvôli množstvu implantovaných štepov.

05.01.2021 16:48
phaeyde, pr clanok, reklama, nepouzivat

Vrcholoví športovci by sa mali vyhýbať namáhavému tréningu s nadmerným potením iba prvé dva týždne. Tréning je možné začať najskôr s menej namáhavými formami pohybu. Neskôr postupným zvyšovaním intenzity je možné úplne sa vrátiť na úroveň záťaže, ktorá je obvyklá vo vrcholových športoch.

Niekoľko dní pred transplantáciou vlasov však môžu byť potrebné určité zmeny v dennom režime, aby sa dosiahli maximálne výsledky.

Zopár dní pred transplantáciou vlasov by sa mal pacient stravovať podľa možnosti zdravo, mal by sa vyhýbať pikantnému jedlu, káve a alkoholu. Taktiež energetické nápoje a fajčenie sú nežiaduce. Obmedziť alebo úplne vynechať fajčenie je obzvlášť dôležité, pretože nikotín zužuje krvné cievy, znižuje schopnosť krvi prenášať kyslík a tým zhoršuje prekrvenie pokožky hlavy. Večer pred zákrokom je potrebné dôkladné umytie vlasov.

Zákrok sa začína oholením vlasov. Ošetrujúci lekár – špecialista zakreslí darcovskú oblasť a po lokálnej anestézii sa štepy extrahujú. Počas zákroku je každé dve hodiny prestávka. Zákrok je bezbolestný, pacient pociťuje nanajvýš mierne brnenie alebo minimálne nepohodlie, ktoré je vzhľadom na výsledok zanedbateľné.

phaeyde, pr clanok, reklama, nepouzivat

Na klinike PHAEYDE trvá transplantácia vlasov jeden až dva dni, v závislosti od množstva potrebných štepov.

Pooperačné informácie sa týkajú nasledovných oblastí: vyhýbajte sa fajčeniu, konzumácii alkoholu, kávy, sýtených nápojov, pikantným a korenistým jedlám. Mali by ste sa tiež vyhnúť náhlym pohybom a predklonom, aby ste sa v prvom týždni dostatočne zotavili a regenerovali. Taktiež sa neodporúča parná sprcha.

Po druhom týždni môžete vykonávať určité druhy ľahších športov. Neodporúča sa však prudko zvyšovať intenzitu fyzickej aktivity až do tretieho týždňa. Počas prvého mesiaca nenavštevujte saunu, solárium a plaváreň. Pri kúpaní v morskej vode je dôležité opláchnuť si hlavu vodou z vodovodu. V období po transplantácii vlasov je dôležité venovať väčšiu pozornosť základnej hygiene. Odporúča sa, aby ste sa v prvých týždňoch po zákroku vyhýbali kontaktu s domácimi zvieratami, aby ste predišli možnej infekcii.

Obdobie po transplantácii vlasov je hlavne o regenerácii. Darcovská oblasť môže svrbieť 4–5 dní, budete cítiť mierne pálenie, avšak tento pocit po niekoľkých dňoch pominie. Implantovaná oblasť sa hojí trochu pomalšie, môžu sa tu objaviť drobné chrasty a hojenie trvá 6–12 dní. Po transplantácii nezostávajú žiadne rany ani jazvy.

Transplantované vlasy sa v pokožke hlavy uchytia prvých 8–12 dní. Pretože výber štepov je akousi traumou pre vlasové cibuľky, z toho dôvodu transplantované vlasy postupne povypadávajú. Nebojte sa, je to prirodzený proces. Vlasové folikuly sa ocitnú vo fáze pokoja, čo trvá po dobu 3–4 mesiacov. Po tomto období začne v transplantovanej oblasti opäť rast vlasov.

Potrvá asi 10–12 mesiacov kým uvidíte konečný výsledok – plnú hustotu. Počas tejto doby sa pacient nemusí úplne vzdať športu, pretože po prvých dvoch týždňoch je postupné cvičenie už možné. Taktiež je možné sa za určitých pravidiel vrátiť k aktívnemu športu.

Na začiatku je určite dôležité vyhnúť sa intenzívnemu poteniu a nadmernému namáhaniu pokožky hlavy, aby ste dosiahli rýchlejšiu regeneráciu a čo najlepší výsledok.

Transplantácia vlasov na vysokej úrovni v roku 2021 iba na klinike PHAEYDE!

chyba