Aký kľúč máte, také bezpečné sú vaše dvere

Nemá zmysel šetriť na vložke od vchodových dverí – tým len uľahčíte zlodejom vykradnutie vášho bytu. Ak investujete 50 eur navyše do najlepšej vložky, máte istotu skutočnej ochrany.

26.10.2020 00:00
seesame, pr clanok, reklama, nepouzivat

Podľa policajnej štatistiky zlodeji najčastejšie vykrádajú byty prekonaním uzamykacieho systému vstupných dverí. To znamená, že si otvoria vďaka kópii kľúča (a je im úplne jedno, ako masívne máte samotné dvere). Najdôležitejšie je mať skutočne bezpečnú vložku dverí a kvalitný kľúč. A to je súčasne najčastejšia chyba, ktorú ľudia robia. Myslia si, že stačí mať akúkoľvek „bezpečnostnú“ vložku. Nestačí.

Rôzne stupne ochrany

Ako si vybrať takú vložku, ktorá odolá zlodejom? Základom je, aby vložka vo vašich dverách bola chránená proti násilnému vniknutiu pomocou odvŕtania, vytiahnutia jadra alebo prerazenia. Ale najdôležitejší parameter je ochrana proti skopírovaniu kľúča. Pretože väčšina krádeží sa uskutoční pohodlne práve s kópiu kľúča. Ak ste niekedy stratili kľúče, odsťahoval sa od vás partner či už neviete, kto všetko má kľúč od vášho bytu, treba vložku hneď vymeniť. Ale nie za hocijakú.

Profesionálni zlodeji niekedy spolupracujú s nepoctivými kľúčovými službami. „Kšeft“ im funguje pri kľúčoch, ktorých polotovary sú na trhu bežne dostupné. Ak chcete znížiť riziko na minimum, treba si vybrať taký kľúč, pri ktorom výrobca dodáva komponenty na výrobu iba oprávneným partnerom a objednávky dôkladne eviduje. Tento postup dodržiava napríklad tradičný rakúsky výrobca EVVA. Nestačí sa spoľahnúť len na kartičku na výrobu kópie kľúča, pýtajte sa aj na evidenciu polotovarov.

Ďalším dôležitým prvkom ochrany je samotné technické prevedenie vložky. Platí, že čím viac ochranných prvkov kľúč má, tým náročnejšie je vytvoriť jeho duplikát. Podľa stupňov ochrany sa cylindrické vložky a kľúče delia na niekoľko bezpečnostných tried od tých najjednoduchších stavebných vložiek až po tie s najvyššou certifikáciou. Pri vchodových dverách sa rozhodne odporúča dať radšej 50 eur navyše a kúpiť si najvyššiu triedu bezpečnostnej vložky.

seesame, pr clanok, reklama, nepouzivat

Prečo majú kľúče rôzne tvary?

Mechanika zámku funguje tak, že zúbky a drážky kľúča presne doliehajú na kolíky a pohyblivé miesta vo vložke a otočením kľúča dochádza k ich posunutiu, tým pádom aj k odomknutiu a zamknutiu dverí. Čím viac drážok a zúbkov kľúč má, tým náročnejšie je vytvoriť jeho presnú kópiu. Napríklad bezpečnostná cylindrická vložka 4KS od tradičného rakúskeho výrobcu EVVA, ktorá spĺňa najvyššiu bezpečnostnú triedu, sa v zámku overuje celkovo štyrikrát. Blokovacie prvky v cylindrickej vložke sa pohybujú po vyfrézovaných drážkach kľúča a dvanásť neodpružených, masívnych blokovacích kolíkov sa vďaka tvaru šiestich drážok kľúča presúva do určitej polohy a overuje sa dvoma posuvnými závorami. Navyše, blokovacia lišta v jadre kontroluje prídavné kódovanie.

seesame, pr clanok, reklama, nepouzivat

Najvyšší stupeň ochrany

100 % ochranu proti kopírovaniu garantuje výrobca EVVA napríklad pri uzamykacom systéme MCS. Okrem už spomenutých druhoch ochrany a bezpečnostnej karty má táto cylindrická vložka celkovo osem voľne otáčateľných rotorov, ktorým sú pridelené okrúhle magnety kľúča MCS. Oprávnený kľúč uvedie magnetické rotory do uzavretej polohy. To znamená, že kľúč v sebe kombinuje mechanickú aj magnetickú technológiu a v zámku sa overuje niekoľkokrát. Výroba takéhoto kľúča je technicky tak náročná, že kópiu bez vysoko odborných znalostí a technológie na to určenej nemožno vytvoriť.

Tip: Niektorí výrobcovia zapracovali aj na dizajne svojich produktov a kľúče vám vyrobia vo viacerých farebných prevedeniach. Takto budete na prvý pohľad vedieť, ktorý kľúč kam patrí.

seesame, pr clanok, reklama, nepouzivat
chyba