Viete, ako správne vrstviť oblečenie?

Nadchádzajúce jesenné a zimné chladné počasie je ako stvorené na vrstvenie. Vrstvenie oblečenia je nielen praktické, ale aj štýlové. Ale pozor. Aj vrstvenie má svoje pravidlá. Ako na to, aby ste vo viacerých vrstvách oblečenia vyzerali dobre, a zároveň sa cítili aj pohodlne? Poradíme vám.

14.09.2020 15:35
oblecenie, pr clanok, reklama, nepouzivat

Zásada č. 1: Vrstvite prakticky

Oblečte sa tak, aby vám nebola zima, ale ani príliš teplo. Ideálne je, ak si jednotlivé vrstvy dokážete v prípade potreby vyzliecť. Každú vrstvu by ste mali dokázať nosiť samostatne. Napríklad na cestu do práce pridajte pod kabát teplú vestu, ktorú si v kancelárii vyzlečiete. Hrúbku jednotlivých vrstiev prispôsobte aj tomu, akú aktivitu plánujete. Ak budete v meste postávať na punči, nevyhnutné sú teplé topánky a hrubá bunda. Pri aktívnom športe či turistike však na hrubé oblečenie zabudnite. Nahraďte ho niekoľkými vrstvami kvalitného funkčného oblečenia.

Zásada č. 2: Všetky vrstvy majú svoj účel

Prvá vrstva je v najtesnejšom kontakte s vašou pokožkou a jej hlavnou funkciou je odvádzanie vlhkosti. Dajte si teda na jej výbere záležať a doprajte si kvalitnú spodnú bielizeň, pančuchy i ponožky. Druhá vrstva udržiava teplo, a zároveň vlhkosť odvádza. Takýmto odevom môže byť napríklad rolák či mikina. No a napokon tretia vrstva chráni pred chladom, vetrom a dažďom a odvádza vlhkosť a pot von.

Zásada č. 3: Vrstvite s mierou

Pri výbere oblečenie použite nanajvýš tri tenšie vrstvy alebo dve hrubšie vrstvy. Ak použijete viac oblečenia, medzi jednotlivými odevmi nedochádza k vetraniu a môžete sa začať potiť. Táto zásada je mimoriadne dôležitá predovšetkým pri športovaní v chladnejšom počasí. Poznáte napríklad pravidlo vrstvenia oblečenia pri behaní? Pri behaní v zime sa odporúča, aby ste si zobrali o jednu vrstvu menej, ako si myslíte, že potrebujete. Je normálne, že pri vybehnutí von vám bude trochu zima, pohybom sa však čoskoro zahrejete.

Náš tip: Inšpirácie na módne vrstvenie a množstvo kvalitného dámskeho, pánskeho i detského oblečenia i doplnkov nájdete v obchodoch Reserved a Urban store. Pri nákupe využite Reserved zľavový kód a Urban store zľavový kód a okrem toho, že sa oblečiete štýlovo, ešte aj ušetríte :-)

Zásada č. 4: Jednotlivé vrstvy zlaďte

Všetky vrstvy by mali vyzerať dobre samostatne aj spolu. Ak máte v šatníku kúsky, ktoré farebne ladia, využite to. Ideálne je, ak budete pri vrstvení postupovať od najsvetlejšej farby k najtmavšej alebo od najtmavšej k najsvetlejšej. Nekombinujte tiež napríklad bavlnu s polyesterom a podobne. Jednotlivé vrstvy by totiž mali ladiť nielen farebne, ale aj materiálovo.

chyba