Skúsenosti z koronakrízy využijú aj pri budúcich tréningoch

Bol jeden z prvých hokejových trénerov na Slovensku, ktorí začali organizovať on-line tréningy pre svojich zverencov. Vďaka každodennému úsiliu Matúša Kadrabu sa mladí hokejisti z HK Ružinov 99 neprestali hýbať ani v čase, keď boli zatvorené zimné štadióny i vonkajšie športoviská. Matúš Kadraba je jedným z úspešných žiadateľov o grant v programe Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru „Dáme to“.

22.05.2020 00:00
som, PR článok, nepoužívať Foto:

Začiatkom marca nikto nemohol predpokladať, čo sa bude diať v ďalších týždňoch. Správa o uzatvorení športových objektov prišla ako blesk z jasného neba. V prvý marcový víkend ešte mladí hokejisti HK Ružinov '99 odohrali svoje súťažné zápasy, v pondelok 9. marca absolvovali riadne tréningy a večer sa dozvedeli, že sa športový život utlmuje. Všetci športovci prakticky z minúty na minútu zostali bez možností trénovať. Malým hokejistom hrozilo, že dlhší čas bez pohybu im uškodí. Pôvodne mali na ľade ružinovského Zimného štadióna Vladimíra Dzurillu byť do konca mája. „Od stredy ďalšieho týždňa sme začali s chlapcami on-line tréningy. Bolo mi jasné, že deti sa musia hýbať, aj keď najlepšie by bolo, ak by boli ďalej na ľade. Rozmýšľal som nad formou, ako by sme to mohli spraviť. Najskôr som s deťmi počas tréningov komunikoval prostredníctvom skypu. Malo to však dosť rušivých vplyvov, preto sme prešli na facebook, ktorý nám v tomto smere ponúkol lepšie možnosti,“ hovorí o začiatkoch Matúš Kadraba.

Reakcie od rodičov i malých zverencov z prípraviek a kategórie mladších žiakov v HK Ružinov 99 boli pozitívne. Pre rodičov totiž nebolo jednoduché pripraviť počas rôznych obmedzení len v domácom prostredí pohybový program pre deti. Navyše tie športové rady od rodičov vnímajú inak ako od trénera. Tréningy trvali až 60 až 75 minút. „Zo začiatku bola na tréningoch veľká účasť, neskôr začala klesať. Pre mladších zverencov síce neboli až tak fyzicky náročné. Postupom času však klesala ich koncentrácia. Predsa len, bol to najmä dril. Snažil som sa deti udržať koncentrované súťažami, rôznymi výzvami či hravejším vysvetľovaním jednotlivých cvičení.“

Foto: PR servis
som, PR článok, nepoužívať

Snahou Matúša Kadrabu bolo, aby jednotlivé tréningy neboli monotónne. Rozložil ich, aby každý deň jeho zverenci trénovali inú pohybovú schopnosť a zároveň nestrácali svoje herné zručnosti. „Jeden deň sme trénovali odrazovú silu dolných končatín, ďalší sme sa zamerali na silu a rýchlosť a tretí na vytrvalosť a následne sa celý cyklus opakoval. Všestrannosť je dôležitá. Zo začiatku sme trénovali každý deň, ale potom som si uvedomil, že je potrebný jeden deň tréningového voľna. Deti si potrebovali oddýchnuť aj psychicky. Následne až do otvorenia vonkajších športovísk sme mali on-line formou šesť tréningov,“ popisuje Matúš Kadraba.

Foto: PR servis
som, PR článok, nepoužívať

Hokej je špecifický a trénovať na ľade on-line formou sa nebude dať. Skúsenosti z posledného obdobia však jeden z trénerov HK Ružinov 99 chce využiť aj v budúcnosti, najmä počas letnej prípravy na vonkajších športoviskách. „Vždy, keď bude zlé počasie a bude pršať, môžeme prejsť do on-line módu. Robíme tak aj dnes, keď sú vonkajšie športoviská otvorené a je dažďový deň. Chlapcom neodpadne tréning a môžu sa pripravovať pekne pod strechou. Je to pre nás nový rozmer pre tréningy, o ktorom sme predtým ani neuvažovali,“ dodáva Matúš Kadraba, ktorý sa prihlásil aj do grantového programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Dáme to a získal na svoju činnosť finančné prostriedky z rezervného fondu Pripravení pomáhať.

Slovenský olympijský a športový výbor chcel aj programom Nadácie SOŠV Dáme to oceniť tých, ktorí nezaháľali a v náročnej dobe podporovali svojich zverencov. Viac informácií o projekte je na webe www.olympic.sk/dameto.

Foto: PR servis
som, PR článok, nepoužívať

O trénovaní detí a mládeže hovoril Matúš Kadraba aj v Olympijskom podcaste, ktorý si už dnes môžete vypočuť v podcastových aplikáciách i na webe Slovenského olympijského a športového výboru. Olympijský podcast pripravuje SOŠV aj s pomocou exkluzívneho partnera Tipos, generálnych partnerov 4F a Toyota, hlavných partnerov Dôvera, BILLA, Kooperativa, Slovenská sporiteľňa, SPP a Matador a partnera Granden.

V Olympijskom podcaste Slovenského olympijského a športového výboru s Matúšom Kadrabom, ktorý si už dnes môžete vypočuť vo svojich aplikáciách, nájdete aj odpovede na tieto otázky:

Ako reagovali rodičia na online tréningy a ako sa stali ich súčasťou?

Ako často dával Kadraba online tréning?

Dostával požiadavky na individuálny tréning?

Kedy nastane syndróm vyhorenia pri dieťati?

Prečo sú tréneri neraz držaní pod krkom?

Ako sa dostal Kadraba do čínskej hokejovej ligy?

Naučil sa jesť paličkami?

chyba