Znižovanie rizika pri tabakových výrobkoch má zmysel aj podľa odborníkov

Hoci boli cigarety súčasťou trhu už od 19. storočia, o ich škodlivosti sa prvýkrát začalo hovoriť až v 40. rokoch v súvislosti s epidémiou rakoviny pľúc. Tá bola dovtedy tak veľmi ojedinelou, že keď sa lekárom dostala pod ruky, venovali jej špeciálnu pozornosť ako ochoreniu, s ktorým sa už pravdepodobne nikdy nestretnú.

28.02.2020 00:00
2464218, pr clanok, reklama, nepouzivat Foto:

V 40. a 50. rokoch však začala byť rakovina pľúc frekventovanou do takej miery, že odborníci začali aktívne pátrať po príčine. Vzniklo množstvo epidemiologických štúdií, výskumov bunkovej patológie a chemických rozborov. Takmer všetky poukazovali na škodlivý vplyv cigaretového dymu. V roku 1960 už iba tretina amerických lekárov verila, že štúdie o škodlivosti cigariet sú vymyslené. Situácia sa otočila až tak, že tabakoví výrobcovia dneška nielenže cigarety nebránia, ale sami nahlas hovoria o ich škodlivosti či dokonca prichádzajú s menej rizikovými alternatívami.

Čo zistila veda

Silnú závislosť síce spôsobuje nikotín, hlavným problémom cigariet sú však tisícky toxických látok a množstvo karcinogénov nachádzajúcich sa v cigaretovom dyme. V tomto bode sa odborníci na zdravie a tabakoví výrobcovia zhodujú, že má zmysel zamerať sa na znižovanie rizika pomocou alternatív ku bežným cigaretám. Reč je najmä o elektronických cigaretách a zariadeniach na zahrievanie tabaku, ktorých spoločným menovateľom je, že neprodukujú škodlivý cigaretový dym, poskytujú však rovnaký zážitok ako klasická cigareta. V susednej Českej republike je koncept znižovania rizika súčasťou vládou schváleného akčného plánu pre boj so závislosťami pre roky 2019 – 2021. Koncept vychádza z prísne vedeckých podložených dôkazov. Prednosta Kliniky adiktológie 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe, Michal Miovský, uviedol pre mesačník Zdravotníctvo a medicína, že nemôžeme čakať, kým sa problém s fajčením vyrieši sám: „Treba konať ihneď a pracovať s čímkoľvek, čo umožňuje niečo zmysluplné a pozitívne pre pacientov, s niečím, čo znižuje riziká. Máme roky skúseností s rovnakým spôsobom liečby pri opiátových závislostiach, a nie je dôvod, prečo by tento princíp nemal fungovať aj v tomto prípade.“

Foto: pixabay.com
stockvault-broken-cigarette216584

Je lepšie konať ako čakať

Údaje z roku 2019 hovoria o 1,1 miliarde dospelých fajčiarov, na Slovensku podľa prieskumu Eurobarometra z roku 2017 fajčí 26 % populácie. Škodlivosť fajčenia a závislosť na nikotíne aktívne komunikujú výrobcovia a rôzne organizácie už dlhé roky. Výstražné fotografie na škatuľkách cigariet sa objavujú od roku 1991, prísne regulovaná propagácia fajčenia či zákaz fajčenia v reštauráciách a otvorených priestranstvách sú súčasťou veľkej osvety v oblasti škodlivosti cigariet, a je priam nemožné si nebyť vedomý, že fajčenie je zlé. Štáty ako Austrália, Škótsko či Fínsko si dokonca dali za cieľ postupný úplný zákaz výroby a predaja cigariet v horizonte 5 – 20 rokov. Napriek tomu veľký počet dospelých fajčiarov vo fajčení stále pokračuje. Skoncovať s fajčením totiž nie je jednoduché, štatisticky len 3 % fajčiarov, ktorí prestanú fajčiť na 6 – 12 mesiacov, zvládnu abstinovať bez prerušenia. Odborníci na verejné zdravie preto stále hľadajú nové spôsoby, ako pristupovať ku dospelým fajčiarom a zmierniť riziko, ktoré cigarety predstavujú. Nie sú v tom však sami, tento problém vnímajú i tabakové spoločnosti.

Svet koná vo verejnom záujme

Kým pre niektorých je idea znižovania rizika a téma alternatívnych produktov stále rozporuplnou, treba povedať, že ju podporujú svetovo uznávané organizácie. V roku 2016 ju za verejný záujem označila britská Kráľovská lekárska spoločnosť, v roku 2015 sa francúzska Národná lekárska akadémia vyjadrila, že je lepšie vapovať ako fajčiť. V roku 2019 povolil americký vládny Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) predaj produktu založenom na zahrievanie tabaku IQOS. Ten samotný pochádza od veľkej tabakovej spoločnosti. Zmienené inštitúcie sa zhodujú na tom, že úplný prechod na alternatívne produkty ponúkané tabakovými výrobcami prispievajú k znižovaniu zdravotného rizika. Bezdymové výrobky nie sú totiž ani zdrojom pasívneho fajčenia. Stále však kladú dôraz na informáciu, že produkty nie sú určené pre nefajčiarov, tehotné ženy ani pre mladistvých, a že najlepšie je s fajčením prestať alebo vôbec nezačať.

Na Slovensku zatiaľ na bezdymové alternatívy prešlo viac ako 150 000 fajčiarov. Nezanedbateľná časť z nich prestala postupne fajčiť úplne. Nárast užívania alternatív môže spôsobiť aj najnovší zákaz predaja mentolových cigariet, ktorý nadobudne účinnosť 20. mája 2020, a ktorý sa nevzťahuje práve na tieto alternatívy. Hoci budú určite mnohí namietať, že prechod na bezdymové alternatívy s mentolovou príchuťou nerieši problém fajčenia, stojí za zamyslenie, či pre dospelého fajčiara, ktorý by vo fajčení pokračoval, nie je lepší prechod na menej rizikové alternatívy. Európske krajiny v tom, zdá sa, začínajú mať jasno.

chyba