Zlé predpovede sa v Ružomberku nenaplnili

Dvadsiaty piaty ročník Ružomberského medvedíka, ktorý tentoraz mal status 6. kola Rossignol Cupu 2020, Pohára Zväzu slovenského lyžovania sa cez víkend uskutočnil a tešil sa peknej účasti.

10.02.2020 12:10
SITA, PR článok, nepoužívať Foto:

„Prečo som tu?“ – zopakoval v sobotu 9. februára dopoludnia na Málinom Brde našu otázku veľký podporovateľ ružomberského športu a zvlášť futbalu, kde je majoritný majiteľ klubu pod Čebraťom a basketbalu Milan Fiľo. „Veď je to náš jubilejný ‚Medvedík‘, prišiel som za priateľmi, lyžiarmi Jozefom Legerským, Marošom Motykom, Jankou Streitovou a mnohými ďalšími. Všetko sú to ľudia, ktorí svojmu športu obetovali takmer celý život. Úžasný je pohľad na slnkom zaliaty kopec a ‚decká‘ medzi bránkami. Ide doslova o malé majstrovstvá Slovenska predžiakov. Som veľmi šťastný, že takéto krásne podujatie podporuje spoločnosť Eco-Investment, Nadácia MONDI a občianske združenie Ružomberčan,“ nadchýnal sa Fiľo, ktorý aj sám skúsil vedľajší kopec. „Nie som dobrý lyžiar, ale sledujem a fandím našim reprezentantom Petre Vlhovej, Adamovi Žampovi i ďalším,“ pripojil 52 – ročný podnikateľ.

Dvadsiaty piaty diel Ružomberského medvedíka, ktorý tentoraz mal status 6. kola Rossignol Cupu 2020, Pohára Zväzu slovenského lyžovania, bol kvôli počasiu a problémom so snehom vážne ohrozený. „Situácia bola kritická, ešte v pondelok sa na Málinom Brde nachádzal len pás snehu a okolo čistá tráva. Navyše pršalo. Na druhý deň však začalo výdatne snežiť a svah ‚dorobili‘ aj delá. Potom primrzlo a hneď sa zlepšila podložka,“ rozprával jeden zo zakladateľov pretekov a v súčasnosti šéf jeho organizačného výboru Jozef Legerský. „Zatiaľ nikdy ‚medvedík‘ nebol zrušený, raz sme ho presťahovali do Turíka, jeden ročník zase vytiahli až pod Šiprúň,“ dodal muž, ktorý od šiestich rokov je spätý s ružomberským lyžovaním a svojho času robil dokonca aj trénera skokanov v centre dolného Liptova.

Ružomberok bol roky známym hostiteľom Zimných športových súťaží pionierov, ktorých súčasťou bola takisto Cena Lastovičky v zjazdových disciplínach. „Ako skončila etapa Lastovičky a Kamaráta v bežeckom lyžovaní, dali hlavy dokopy členovia nášho klubu, aby nezostalo v zabehanej ‚termínovke‘ dáke vákuum. Už nebohí funkcionári Peter Mišiak a Július Vikisály prišli s konkrétnou myšlienkou nových pretekov. Keďže Ružomberčanov volali medvediari, hneď mali aj názov podujatia,“ oprášila spomienky na zrod milej tradície Jana Streitová, ktorá je 36 rokov neoddeliteľnou súčasťou alpského lyžovania v centre dolného Liptova.

Pod „azúrkom“ v lone Veľkej Fatry sme videli v akcii 165 adeptov najmladšej zjazdárskej zmeny. „Decák je menej ako v minulosti, veď svojho času sme sa dostali aj cez cifru tristo, ale nevadí, boli to vydarené preteky. Zároveň totiž prebiehali dve podujatie v predžiackych kategóriách. Druhé organizovala Slovenská lyžiarska asociácia. V tejto strešnej organizácii to žiaľ už dlhšie dosť škrípe, preto sa etabluje nový orgán Zväz slovenského lyžovania, ktorého sme sa stali členmi,“ podal vysvetlenie predseda LK Ružomberok Peter Stano.

Foto: PR servis
SITA, PR článok, nepoužívať

Z domácich pretekárov bola najlepšia Dorota Macková, ktorá medzi staršími predžiačkami skončila šiesta.

Z výsledkov – mladší predžiaci: 1. Magdolen (LO LOPE) 36,07, 2. Morgoš (Ski team Martinské Hole) 36:076, 3. Grygera (ASC LK Bratislava) 36,5, mladšie predžiačky: 1. Chrenková (LO LOPE) 36,31, 2. Gregorová (Ski club ZEAL Slovakia Bratislava) 36,58, 3. Šoltysová (LO MŠK Kežmarok) 37,30, starší predžiaci: 1. Hrtánek (LK Victory Bratislava) 42,83, 2. Krcho (Ski team Martinské Hole) 42,84, 3. Válek (Ski team Oščadnica) 43,21, 11. Paul (LK Ružomberok), staršie predžiačky: 1. Švidroňová (TJ Roháče) 40,98, 2. Gajdošíková (Ski club ZEAL Slovakia) 42,18, 3. Hladká (Ski team Martinské Hole) 42,31, 6. D. Macková 44,11, 13. T. Letková 46,67 (obe LK Ružomberok).

chyba