Novinári zhodnotia rok Sagana, Vlhovej či Kuzminovej

Rok 2019 má pred sebou posledný mesiac, v ktorom sa rovnako ako v minulosti roztrhne vrece s rôznymi anketami. Jednou z tých tradičných a veľmi rešpektovaných je anketa Klubu športových novinárov SSN Športovec roka. Slávnostný galavečer, ktorý sa tentoraz koná pod gesciou Slovenského olympijského a športového výkonu a jeho exkluzívnym partnerom je Tipos, sa uskutoční 19. decembra v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

02.12.2019 00:00
Foto: TASR
SOM, PR článok, nepoužívať

V tejto chvíli ešte nie je jasné, ktorí športovci budú laureátmi prestížnej ankety. Hlasovanie športových novinárov je ovplyvnené rôznymi faktormi. Nie je to len príklad Slovenska, ale aj iných krajín. V Kanade, z ktorej pochádza veľa hviezd hokejovej NHL a je športu na korčuliach doslova zasľúbená, v roku 2017 anketu vyhral tenista Denis Shapovalov. V tom čase mal osemnásť rokov a nevyhral na okruhu ATP žiaden turnaj. Počas roka však poskočil vo svetovom rebríčku z tretej stovky do elitnej päťdesiatky a novinári v Kanade zohľadnili práve silu konkurencie a vybrali Shapovalova.

Často sa diskutuje o tom, či by sa anketa nemala premenovať na hlasovanie o najsympatic­kejšieho či najpopulárnejšieho športovca. Aj v hlasovaní novinárov vo veľkej miere rozhoduje popularita daného športu v krajine, ale aj mediálny obraz, ktorý si o sebe utvárajú športovci. Pre úspešného športovca nemusí byť jednoduché stať sa športovou hviezdou a populárnou tvárou. V konečnom dôsledku a v prvom rade berú novinári pri hlasovaní do úvahy výsledky konkrétneho športovca.

Foto: TASR
SOM, PR článok, nepoužívať
Foto: TASR
SOM, PR článok, nepoužívať

Ani tento rok to hlasujúci nemajú jednoduché. Veď do elitnej desiatky sa hlásia medailisti zo svetových či európskych šampionátov, víťazi pretekov či celého seriálu Svetového pohára a športovci s ďalšími poprednými výsledkami.

Okrem obhajkyne prvenstva Anastasie Kuzminovej sa medzi laureátov tlačia majsterka sveta v obrovskom slalome Petra Vlhová, majsterka Európy v streľbe Danka Barteková, halový majster Európy v behu na 60 m Ján Volko, bronzový z majstrovstiev Európy v boxe Andrej Csemez, skvelý cyklista Peter Sagan, ktorý historický siedmy raz v kariére získal zelený dres na Tour de France, famózni paralympionici Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou, Jozef Metelka či Miroslav Haraus, celkový víťaz Svetového pohára vo vodnom slalome Matej Beňuš, aj účastník tenisového ATP Finals a semifinalista Wimbledonu vo štvorhre Filip Polášek.

Počas predošlej zimy dosahovala výborné výsledky biatlonistka Paulína Fialková, skvelé výkony v zámorskej NHL stále podáva nestarnúci Zdeno Chára, ktorý nedávno odohral v prestížnej súťaži už 1500. zápas. Do celkového poradia môžu prehovoriť aj strelec Patrik Jány, rýchlostný kanoista Peter Gelle, tenistka Viktória Kužmová, zápasník Tajmuraz Salkazanov, plochodrážnik Martin Vaculík či futbalista Milan Škriniar.

Z kolektívov najvýraznejšie výsledky počas roka 2019 dosiahli biatlonová štafeta žien SR, družstvo parastrelcov SR v tímovom mixe vo vzduchovej puške 60 v stoji R10, tím strelkýň SR na skeet, štvorkajaky rýchlostných kanoistov na 500 aj 1000 m, hokejbalisti SR, volejbalistky SR či futbalisti bratislavského Slovana.

Foto: TASR
SOM, PR článok, nepoužívať

Výsledky budú známe až na slávnostnom galavečere v Slovenskom národnom divadle. Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého partnerom je aj spoločnosť Kooperativa, sa rozhodol podporiť anketu a stal sa organizátorom slávnostného galavečera.

Priamy prenos z vyhlásenia výsledkov ankety odvysiela 19. decembra od 20.30 h aj Rozhlas a televízia Slovenska.

Foto: TASR
SOM, PR článok, nepoužívať
chyba