Na futbal už nezostáva čas

Člen Juniorského olympijského tímu Oliver Okuliar už druhú sezónu pôsobí v kanadskej juniorskej súťaži. Po roku v tíme QMJHL Sherbrooke Phoenix si v tomto ročníku oblieka dres účastníka WHL Lethbridge Hurricanes. Vďaka nadobudnutým skúsenostiam v zámorskej súťaži by sa raz rád dostal do NHL.

29.10.2019 00:00
SOM, PR článok, nepoužívať Foto:

K hokeju doviedli Olivera Okuliara jeho otec a starší brat Filip. Malý Oliver už žiackych kategórií ukazoval svoj talent, ako kadet už okúsil dorastenecké súťaže. Postupne sa prepracoval do reprezentačného tímu do 18 rokov, vlani si zahral aj na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie. Ako sedemnásťročný okúsil aj seniorský hokej, v Tipsport lige nastúpil raz v drese materskej Dukly Trenčín a päťkrát za reprezentačnú dvadsiatku. Jeho hokejovým vzorom je Brad Marchand, zo Slovákov mu najviac imponuje Tomáš Tatar. Mladý útočník sa ešte donedávna preháňal po ihrisku aj ako aktívny futbalista v oblastnej súťaži. „Teraz, keď sa musím počas takmer celého roka venovať stopercentne hokeju, tak mi už na futbal neostáva čas,“ priznáva.

Foto: FOTO ARCHÍV (oo)
SOM, PR článok, nepoužívať

Svojimi výkonmi v Trenčíne upútal aj zástupcov zámorských juniorských mužstiev. Sherbrooke Phoenix si ho vybral vo vstupnom drafte CHL. Okuliar sa rozhodol odcestovať za veľkú mláku. V minulej sezóne v QMJHL zaznamenal v 66 zápasov 42 kanadských bodov za 14 gólov a 28 asistencií. Napriek produktivite však s prvým rokom v kanadskej juniorke nebol spokojný. „Stále mám čo zlepšovať. V Kanade je väčšia konkurencia, o miesta v zostave je veľký boj. Tréningy sú raz za deň a sú veľmi intenzívne. Zo začiatku bolo pre mňa ťažké zvykať si na nový svet, ale starší chalani mi pomohli, a tak mi to uľahčili,“ začal svoje rozprávanie.

Foto: FOTO TASR
SOM, PR článok, nepoužívať

S predstaviteľmi Sherbrooke má stále dobré vzťahy, po sezóne sa rozprávali o ďalšom pôsobení a napokon spoločne usúdili, že lepšia bude zmena prostredia. Okuliar chcel mať na ľade väčší priestor, ako mu boli schopní dať tréneri Phoenixu. Putoval do WHL do Lethbridge. „Rozmýšľal som aj nad pôsobením v Dukle Trenčín, stretol som sa aj s trénerom Jánom Pardavým, ale tá ponuka nebola pre mňa úplne ideálna. Mal som aj ponuky odinakiaľ, ale rozhodol som sa zostať v zámorskej juniorskej súťaži,“ vysvetlil člen Juniorského olympijského tímu, ktorý podporujú aj spoločnosti LYNX a Kooperatíva.

V budúcnosti by sa chcel hokejom aj živiť, dostať sa do prestížnej NHL a objaviť sa aj v reprezentačnom tíme. V tomto ročníku by si rád zahral na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov, ktoré na prelome rokov budú hostiť Ostrava a Třinec. V minulej sezóne mu miestenka na majstrovstvá sveta juniorov tesne ušla. Teraz chce o svojej výkonnosti presvedčiť nového trénera reprezentácie do 20 rokov Róberta Petrovického, ktorý na striedačke nahradil Ernesta Bokroša. „Myslím si, že trénerská zmena je pozitívny krok. Na bývalé vedenie nemôžem povedať nič zlé, ale tento nový realizačný tím sa chce zlepšovať. Mladší tréneri majú víziu, a to je aj taký impulz pre hráčov, aby na sebe pracovali,“ tvrdí Okuliar, ktorý sa s Petrovickým a jeho tímom bližšie zoznámil počas augustového turnaja Hockey Summer Challenge v Poprade. Pod Tatrami strelil dva góly a pridal tri asistencie a ukázal aj svoj potenciál.

Foto: FOTO TASR
SOM, PR článok, nepoužívať

Pre krídelníka bol vrchol kariéry minuloročný svetový šampionát do 18 rokov v Rusku, kde Slováci zdolali aj Čechov, s domácimi prehrali až po samostatných nájazdoch a napokon vypadli vo štvrťfinále. Okuliar v piatich zápasoch strelil štyri body a pridal rovnaký počet asistencií. V tabuľke produktivity celého turnaja obsadil ôsme miesto. Iba o jeden bod viac dosiahol Fín Jesperi Kotkaniemi, ktorý už pravidelne nastupuje v NHL za Montreal Canadiens. Napriek vydarenému šampionátu ho skauti neodporučili žiadnemu z klubov profiligy a ešte jeho meno nezaznelo v drafte. Aj preto si radšej zvolil zámorskú kapitolu kariéry. „Na každý zápas sa chodí pozerať päť či šesť skautov. Ak niekto predvádza dobré výkony, kontrolujú ho pravidelne. Potom je šanca na draft či priamu pozvánku do kempu,“ povedal Okuliar, ktorého v zámorí najviac trápi odlúčenie od rodiny. Uvedomuje si, že aj to je údel mladého hokejistu, ak chce napredovať a posunúť sa v kariére inde.

Viac informácií o Juniorskom olympijskom tíme nájdete na stránke www.olympic.sk/jot.

chyba