Jaroš chce, aby ho raz uživil snoubording

Snoubordistov, ktorí reprezentujú našu krajinu, by sme zrejme napočítali na prstoch jednej ruky. Zimnému športu na doske sa venuje aj mladý člen Juniorského olympijského tímu Samuel Jaroš. Plány do budúcnosti ma smelé.

22.10.2019 09:00
SOM, PR článok, nepoužívať Foto:

Najskôr sa preháňal po svahoch a bral to ako zábavu. K snoubordingu ho priviedol jeho otec, keď mal len štyri roky. Ako osemročný už začínal s freestyle snoubordingom. „Rekreačne sme chodili po kopcoch a ľadovcoch. Skúsil som si to aj v jednom bratislavskom klube, kde sme jazdili s trénermi, učili sa nové triky a zdokonaľovali svoju techniku. Neskôr mi však povedali, že ma už nemajú kam posunúť,“ opisuje začiatky Samuel Jaroš.

Nasledovalo preto hľadanie individuálneho trénera. Dva roky sa pri talente obmieňali mnohí, stále to však bolo o tom istom – v zime sa jazdilo, v lete sa nerobilo nič. Až prišli osudové a vôbec prvé veľké preteky na Donovaloch. Písal sa rok 2013. „Podarilo sa mi tam zvíťaziť a vyhrať i ostatné súťaže v rámci Slovenského pohára. V tom roku som sa stal majstrom Slovenska do 15 rokov. A vtedy mi to v hlave cinklo. Zistil som, že by som sa snoubordingu mohol venovať naozaj seriózne. Podarilo sa mi nájsť i trénera Mateja Matysa, s ktorým spolupracujem doposiaľ,“ pokračuje v rozprávaní Jaroš.

Samuel má v zbierke niekoľko úspechov. Bol štvrtý na majstrovstvách sveta juniorov 2018 v disciplíne Big Air, v mužskom Svetovom pohári 2018 skončil v tejto disciplíne sedemnásty. Vyhral World Rookie Tour 2015 či preteky Välley Rälley (2015). Najradšej však hovorí o tom, čo sa mu podarilo nedávno na severe starého kontinentu vo veľmi silnej konkurencii pretekárov. „Tento rok som absolvoval moje posledné juniorské preteky. Na majstrovstvách sveta vo Švédsku som sa umiestnil na krásnej druhej priečke. Dokonca som bol prvý z Európy, keďže víťazom bol Kanaďan a tretí skončil Japonec. Honor vicemajstra sveta je pre mňa zatiaľ najväčší úspech. Taký, ktorý ma aj niekam môže posunúť. Svoje výsledky chcem ešte vylepšovať,“ tvrdí Samuel Jaroš.

Foto: ARCHÍV (sj)
SOM, PR článok, nepoužívať

Podmienky pre profesionálnych snoubordistov sú na Slovensku žalostné. Európske či svetové preteky sa u nás jazdiť nedajú, často chýba i to najdôležitejšie – sneh. „Skúsim si to aj doma, no iba čisto pre radosť. To je ale tak desať dní z roka počas zimných sviatkov. Inak profesionálny snoubordista trénuje v Rakúsku, Švajčiarsku či v Taliansku. V lete chodíme zase do Austrálie alebo na Nový Zéland,“ prezrádza člen klubu Boardparadise.

Jaroš tvrdí, že snoubordingu sa venuje preto, lebo ho napĺňa a robí to, čo ho baví. Raz by sa ním chcel aj živiť. „Treba však na sebe tvrdo pracovať, dosiahnuť dobré výsledky. Podstatné je, aby si vás všimli svetoví sponzori. Aktuálne sa pripravujem na sezónu, počas ktorej ma čakajú rôzne veľké súťaže. Rád by som sa udržal vo svetovom rebríčku, aby som neskôr mohol štartovať aj v kvalifikácii o účasť na zimné olympijské hry. To je v podstate sen. Nie, aby som sa tam dostal, ale skutočne išiel na zimné olympijské hry zajazdiť čo najlepší výsledok,“ pokračuje Samuel Jaroš. „Rovnako by som chcel svoje skúsenosti posúvať ďalej, možno trénovať a vymyslieť nejakú akadémiu…“

Projekt Juniorského olympijského tímu, ktorý podporujú aj spoločnosti Lynx a Kooperatíva, zaujal i mladého snoubordistu. „Všetky nápady na rozvoj športovcov sú prospešné. Navyše, financie sú kľúčové, veď príprava nás stojí nemalé peniaze. Každá suma, ktorú nám Slovenský olympijský a športový výbor poskytne, pomôže v zdokonaľovaní sa. Som za to vďačný.“

Viac informácií o Juniorskom olympijskom tíme nájdete na internetovej stránke www.olympic.sk/jot

Foto: ARCHÍV (sj)
SOM, PR článok, nepoužívať
chyba