Streleckú vášeň spustil samopal pod vianočným stromčekom

09.10.2019 00:00
SOM, PR článok, nepoužívať Foto:
Každý jeden výstrel si vyžaduje veľkú pozornosť.

Život píše rôzne príbehy. Športový osud mladej strelkyne Vanesy Hockovej, členky Juniorského olympijského tímu, sa začal rozvíjať už počas jej detstva. V čase, keď mnohí ani len netušili, že raz bude úspešná v streleckom skeete, ktorému sa dnes venuje.

Mala iba šesť rokov, keď sa jej rodičia rozhodli, že sa bude venovať športu. Na úvod zvíťazilo plávanie. „Malo ísť o aktivitu, pri ktorej si neublížim. V bazénoch som sa preháňala šesť rokov, išlo mi to dobre. Progres som zaznamenala pomerne rýchlo a zakrátko som chodila aj na súťaže. Neskôr som ale ochorela a musela som s plávaním prestať,“ vysvetľuje nám Vanesa Hocková. V tom období bola študentkou športového gymnázia, na ktorom, ak chcela zotrvať, musela presedlať na iný šport. „Účasť v športovej triede tým bola podmienená. Po zdravotných problémoch však výber toho, čomu sa budem ďalej venovať, musel byť nanajvýš citlivý. Tentoraz sme s rodičmi hľadali šport, ktorý si nevyžaduje záťaž pre môj organizmus. Jediné, čo pripadalo vhod, bola streľba.“

Už ako malé dieťa si Vanesa pýtala pod vianočný stromček samopal. Jej mame sa to príliš nepáčilo a hoci tvrdila, že je dievča, netradičný darček predsa len dostala. Túžba po zbraniach neutíchala ani v období, keď toto dievča rástlo. Sen sa stal skutočnosťou počas štúdia. „Keď som menila športy, bola som veľmi nadšená. Dokonca som chcela na tréningy chodiť každý deň, bohužiaľ, nedalo sa to. Som ale rada, že to, čo nevyšlo v mladosti, zariadil osud o čosi neskôr,“ usmieva sa Hocková. Paradoxne, na podrobnosti si nespomína. „Evidujem iba môj prvý tréning, keď som trafila prvého holuba, prvý terč… Odvtedy mám okno, nespomínam si ani na moje premiérové preteky,“ smeje sa.

Zbrane vníma mladá strelkyňa ako súčasť svojej športovej výbavy. Tvrdí, že zviera by nikdy nezabila. „Veľa mojich kamarátov, s ktorými strieľam, sú poľovníci. Ja nie, nedokázala by som to. Pre mňa to nie je. Jediný holub, ktorého som v živote zabila, bol asfaltový,“ povedala Vanesa Hocková.

Veronika Hocková (v strede) získala počas... Foto: FOTO ARCHÍV (vh)
SOM, PR článok, nepoužívať Veronika Hocková (v strede) získala počas kariéry už veľa medailí.

Rodená Trnavčanka je víťazkou Grand Prix Slovakia, juniorského Svetového pohára v nemeckom Suhle či držiteľka európskeho rekordu. Na kontinentálnom šampionáte v rakúskom Leobersdorfe skončila siedma. Úspechov je však na jej konte omnoho viac. „Za moje top som ešte donedávna považovala piate miesto spred dvoch rokov, keď som v Moskve na svojich premiérových juniorských majstrovstvách sveta išla hneď do finále. Tento moment totiž naštartoval moju kariéru. Teraz velebím svoje druhé miesto z juniorských majstrovstiev Európy 2019,“ zamyslela sa členka ŠKP Bratislava.

Budúci rok je posledným, počas ktorého bude Vanesa Hocková súťažiť v juniorskej kategórii. Rozlúčku s týmto obdobím má devätnásťročná športovkyňa už naplánovanú. „Urobím všetko preto, aby som vyhrávala. Uspieť sa budem snažiť na majstrovstvách sveta i Európy. A keď už budem medzi ženami, budem bojovať ďalej o každé jedno víťazstvo,“ skonštatovala. Pri zmienke o olympiáde však už taká smelá nebola. „Radšej si dávam nižšie ciele. Samozrejme, určite by som sa tam rada v budúcnosti dostala, no vyššie treba ísť krôčik po krôčiku. Ak to mám povedať otvorene, nechcem padnúť hneď na hubu. Ak pod piatimi kruhmi mám byť, nech som tam radšej poriadne pripravená.“

Veronika Hocková (vľavo) so svojim vzorom... Foto: FOTO ARCHÍV (vh)
SOM, PR článok, nepoužívať Veronika Hocková (vľavo) so svojim vzorom Dankou Bartekovou.

Slovensko má hneď niekoľko úspešných strelkýň, ktoré fanúšikom na medzinárodnom fóre zvykli robiť radosť. Hocková do oblakov vynáša najmä Danku Bartekovú. „Pre mňa je veľkým vzorom nielen ako športovec, ale aj ako človek. Neskutočne si ju vážim. V budúcnosti by som chcela dosiahnuť to, čo ona,“ prezradila Vanesa, ktorá je aj súčasťou Juniorského olympijského tímu. Medzi jeho podporovateľov okrem viacerých iných partnerov patria aj spoločnosti Lynx a Kooperativa. „Projekt Slovenského olympijského a športového výboru vnímam ako podporu, no i dôveru zároveň. Som veľmi rada, že patrím do tejto partie. Aj preto sa budem snažiť naďalej dosahovať čo najlepšie výsledky.“

Viac informácií o Slovenskom olympijskom tíme nájdete na adrese https://www.olympic.sk/jot.

Aj keď Veronika Hocková strieľa z brokových... Foto: FOTO ARCHÍV (vh)
SOM, PR článok, nepoužívať Aj keď Veronika Hocková strieľa z brokových zbraní a zasahuje asfaltové terče, prezývané aj holuby, na zvieratá by vystreliť nedokázala.
chyba