Ako si vybrať lyže

Čo nevidieť je tu zima a s ňou možnosť ísť si zalyžovať. Aj keď je každý rok snehu menej a menej stále je v našej krajine množstvo oblastí, kde si lyžovanie môžete poriadne užiť. Ak nechcete zostať zaskočení a zháňať lyže na poslednú chvíľu začnite s tým už teraz.

25.09.2019 11:45
seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

Lyže podľa techniky lyžovania

Začiatočník – ak ste sa rozhodli tento rok nepresedieť zimné obdobie doma a chcete začať s lyžami zamerajte sa na lyže pre začiatočníkov. Sú ideálne na získanie základných zručností ako státie na lyžiach, prvé oblúky na miernych zjazdovkách a pod. Ich výhodou je ich cenová dostupnosť takže ak si to aj s týmto športom nakoniec rozmyslíte vaša peňaženka to neoľutuje.

Mierne pokročilý/ pokročilý – pokiaľ sa lyžovaniu venujete rekreačne a idete si raz za čas zalyžovať investujte do drahších kúskov. Samy zbadáte rozdiel a budete sa chcieť len zlepšovať. Lyže pre pokročilých sú rýchlejšie a výkonnejšie a zjazd vo vyššej rýchlosti má rozhodne svoje čaro.

Expert – ak neodoláte žiadnej zjazdovke a chcete ich mať na svojom konte každú sezónu čo najviac vyberte si lyže pre expertov. Rýchlosť, komfort, dynamika a pevnosť sú pre tento typ lyží typické. Vybrať si môžete napríklad z lyží Blizzard, s ktorými bude každá lyžovačka nezabudnuteľná.

Pri výbere lyží nezabúdajte brať ohľad aj na terén, v ktorom budete lyžovať.

Milovníci zjazdoviek či nadšenci freestylu si na bežkách veľa pohybu neužijú. V závislosti od terénu a štýlu jazdy rozdeľujeme lyže na

Freestyle – ideálne pre jazdu, skoky, akrobatické kúsky a rôzne triky na lyžiach. Majú zdvihnutú špičku aj pätu a umožňujú tak lyžovanie dopredu a aj dozadu. Môžete ich používať aj na zjazdovkách.

Freeride – vhodné na prašan. Tento typ lyží má dlhú a širšiu špičku a v oblasti viazania sú široké.

Carvingové lyže – sú prispôsobené technike lyžovania s rovnakým názvom – carvingová technika lyžovania. Jej podstata spočíva v jazde po hranách lyží (vnútorných aj vonkajších). Stačí sa len postaviť správne na hranu a tieto „lyže samé zatočia“

Allmountain – zjazdové lyže vhodné na upravený aj neupravený, tvrdý či mäkký terén. Bežky – alebo bežecké lyžovanie je jedným z najrozšírenejších rekreačných zimných športov u nás. Na bežkách sa môžete vybrať na zimnú turistiku, alebo si užiť lyžovanie v bežkárskych strediskách, ktoré majú upravenú trasu a vyfrézovanú stopu.

Lyže nie sú všetko čo k lyžovaniu potrebujete. Lyžiarky sú neoddeliteľnou súčasťou každého lyžovania. Aj tu berte ohľad na to, aký skúsený lyžiar ste a podľa toho si vyberte vhodnú lyžiarsku obuv. Lyžiarky Atomic sú známe širokým výberom. Nájdete tu lyžiarky vhodné pre začiatočníkov ale aj expertov. Stačí len nahliadnuť, vybrať si, zvoliť správnu veľkosť a začať lyžovať.

chyba