Ako si vybrať študijný odbor?

Aj keď už pravdepodobne viete, že po ukončení strednej školy chcete pokračovať v štúdiu, musíte urobiť jedno konečné dôležité rozhodnutie, ktorým je vybrať si študijný odbor. Ak je v Prahe k dispozícii toľko možností, môže byť ťažké zúžiť výber a nájsť akademický odbor, ktorý chcete študovať. Pre niektorých študentov je táto voľba jednoduchá - môžu chcieť nasledovať svojich rodičov alebo realizovať svoje túžby z detstva. Pamätajte, že nie je nič zlé na tom, ak si nie ste istí svojím študijným odborom po prvom semestri alebo dokonca po prvom roku štúdia na vysokej škole.

30.09.2019 00:00
unyp, pr clanok, reklama, nepouzivat Foto: ,

Ako si vybrať profesionálnu sféru, ktorá vám vyhovuje?

Najprv musíte analyzovať svoje záujmy a skúsenosti. Mali by ste brať ohľad na vaše hodnoty a schopnosti, a to v kombinácii s typom vašej osobnosti. Máte vášeň pre určitý šport? Baví vás byť obklopený ľuďmi a nadväzovať nové kontakty? Našťastie dnes existuje množstvo kariérnych testov a služieb, vďaka ktorým s pomocou profesionálnych kariérnych poradcov môžete zúžiť výber.

Ďalším krokom je nahliadnuť do zoznamu predmetov tých študijných programov, ktoré uprednostňujete a zúčastniť sa na dni otvorených dverí, prípadne sa obrátiť s otázkami na študijné oddelenie. University of New York in Prague usporadúva dni otvorených dverí raz mesačne, aby potencionálny študenti mohli získať potrebné informácie počas celého roka.

Predstavte si napríklad, že chcete študovať športový manažment viac, než čokoľvek iné na svete. Keďže ide o manažérsku dráhu, mali by ste sa pýtať, ktorá univerzita vo vašej krajine má najlepší program na štúdium riadenia podniku. Aké disciplíny pokrýva tento program? Sú relevantné pre riadenie športu? Pokúste sa zistiť niečo o predpokladoch a skúsenostiach profesorov, ktorí odbor vyučujú. Ďalšou dôležitou radou je, aby ste neboli v rozpakoch, ak vás vaši rodičia chcú sprevádzať pri príležitosti dňa otvorených dverí.

Nájdite si svoju kariéru.

Vysokoškolský titul vám niekedy môže pomôcť pri výbere povolania jednoducho preto, že ste o ňom pred začatím štúdia neuvažovali ako o jednej z možností. A to je v poriadku – keď začínate vysokoškolské štúdium, nemôžete vedieť všetko! Niektoré rozhodnutia sa robia tak, že veci vyskúšate a prežívate priamo z prvej ruky. Či už chcete riešiť globálne problémy vďaka titulu z odboru medzinárodných vzťahov, pomáhať ľuďom zlepšiť ich životné skúsenosti titulom z psychológie; komunikovať myšlienky a koncepty, ktoré sú dôležité vďaka titulu z anglického jazyka a literatúry; vypracovať nové trendy a smery v oblasti marketingu alebo riadiť digitálnu transformáciu podnikateľského sveta s titulom z odvetvia IT Managementu, UNYP vám pomôže rozvíjať základné zručnosti potrebné na to, aby ste sa stali budúcim lídrom vo svojej profesii.

chyba