Najprv šperkári, potom filmári a teraz všetci. Žlté diamanty pobláznili svet

Spoločnosť Gem Diamonds z afrického Lesotha ukázala médiám svoj nový objav. Žltý diamant s veľkosťou 114,2 karátu. Klenotníci a celebrity spozorneli.

19.09.2019 10:25
Foto: PR servis
alo diamonds, pr clanok, reklama, nepouzivat

Najslávnejší žltý diamant pozná celý filmový svet z filmu (akože inak?) Raňajky u Tiffanyho. Bol osadený presne v tom náhrdelníku, ktorý má na sebe Audrey Hepburn. Audrey bola iba druhá žena, ktorá tento žltý diamant mohla nosiť, inak sa prezentuje iba na svetových výstavách a veľmi zriedka ho môžu vidieť návštevníci vo vlajkovom obchode Tiffany v New Yorku. Až na jednu výnimku! V roku 2019 šperkárska firma zapožičala náhrdelník so žltým briliantom pre Lady Gaga na odovzdávanie Oscarov. Náhrdelník má však už nový redizajnovaný tvar a je nepredajný.

„Žlté diamanty patria medzi vysoko žiadané farebné diamanty,“ hovorí Alojz Ryšavý zo spoločnosti ALO diamonds. „Zásoby prírodných diamantov sa míňajú a ich ceny budú už iba stúpať.“ Podľa predikcií hrozí svetu nedostatok diamantov už v roku 2030. Pri farebných diamantoch bude tento nedostatok ešte zreteľnejší, keďže štatistiky nemilosrdne hovoria, že na 10 000 vyťažených diamantov je iba jeden farebný.

Žltý diamant osadený v Tiffanyho náhrdelníku bol tiež vyťažený na africkom kontinente, má 128,54 karátu a jeho cena je odhadovaná na 30 miliónov dolárov. Zvyšuje ju aj dokonalá šperkárska práca, cushion výbrus, ktorý tvorí 82 plôšok, ktoré znásobujú a odrážajú svetlo.

Alojz Ryšavý ako skúsený obchodník a dizajnér si vie perfektne predstaviť budúcnosť viac ako stokarátového žltého diamantu z Lesotha: „V každom prípade určite pôjde do dražby. Takýto žltý diamant je unikát a cenu určí trh. Stane sa súčasťou šperku na zákazku, s veľkou pravdepodobnosťou bude ako prívesok na krk, lebo je ťažký. Viem si ho predstaviť osadený ako najväčší kameň v bielom zlate a s bielymi diamantmi. Biela farba diamantov až zázračne zvýrazňuje farbu farebných drahokamov.“

V apríli tohto roku vyťažili v bani Letšeng výnimočný žltý diamant s váhou 134 karátov. Bol prvým žltým diamantom takejto veľkosti od objavu 151-karátového žltého diamantu v júni 2017. V roku 2018 vyprodukovala baňa Letšeng diamant s váhou 910 karátov s názvom Lesotho Legend, a tak sa môže pochváliť skutočnou výnimočnosťou. Je piatym najväčším vyťaženým diamantom na svete a tretím najväčším tohto storočia. Jeho cena v dražbe dosiahla 40 miliónov amerických dolárov a kupec je pochopiteľne anonymný.

Poďme však k menším karátom. Žlté diamanty sú mimoriadne žiadané v snubných prsteňoch aj náušniciach nielen medzi známymi osobnosťami. Vďaka pútavej žltej farbe sa stávajú súčasťou precízne spracovaných šperkov, ktoré nadobúdajú podmanivú krásu a hodnotu. V kombinácii s bielym zlatom a bielymi diamantmi a nadčasovým dizajnom sa stávajú vhodným artiklom aj pre investičnú kúpu.

Šperky so žltými diamantmi až uhrančivo svedčia najmä ženám s olivovou pokožkou a tmavými očami.

Foto: PR servis
Veronika Strapkova, PR clanok, reklama, nepouzivat
chyba