Mentálni kouči prezradia recept na silnú myseľ a športový úspech

Vo svete športu rozhodujú o víťazoch malé detaily. Výkonnostná úroveň najlepších je na rovnakej úrovni. Rozhodujúcim faktorom je často hlava. Na športovej konferencii SPORT (R)EVOLUTION o tom bude hovoriť Adam Truhlář a Ján Mühlfeit.

11.09.2019 00:00

Športová konferencia SPORT ®EVOLUTION, ktorú organizuje Slovenský olympijský a športový výbor, bude nielen o profesionálnych športovcoch, o úspešných príbehoch a príbehoch úspešných. Veľmi dôležitým faktorom v športe je psychická odolnosť. Jedným zo spíkrov bude bývalý prezident Microsoftu pre Európu Ján Mühlfeit. Globálny stratég, mentor a kouč pomáha jednotlivcom, organizáciám a krajinám na celom svete, aby odomkli svoj ľudský potenciál.

O 500 percent lepší výkon

Úzko spolupracuje aj s profesionálnymi športovcami. Z jeho skúseností a rád ťaží olympijská víťazka vo veslovaní Mirka Knapká, najdrahším český futbalista Patrik Schick či olympijská víťazka v snoubordingu Eva Samková.

Bývalý poradca Billa Gatesa používa pojmy flow a opička. Vo flow sú športovci schopní podať skvelé výkony. Opička je akousi brzdou, ktorá našepkáva, kde to môže zlyhať a prečo niečo nevyjde. 57-ročný český kouč bude na konferencii hovoriť práve o tom, ako sa môžu dostať športovci do vytúženého stavu flow, aby podávali svoj optimálny výkon.
Ján Mühlfeit Foto: PR servis
SOM, PR článok, nepoužívať Ján Mühlfeit
„Ak sú ľudia vo flow počas akejkoľvek činnosti, podávajú o 500 percent lepší výkon, o 450 percent sa rýchlejšie učia a o 400 percent stúpa kreativita,“ tvrdí Ján Mühlfeit. A na otázku ako je to so športovcami najvyššej úrovne odpovedal: „Absolútna športová špička podáva až 90 percent výkonu vo flow. Keď sme v tomto stave, vylučuje sa endorfín, ktorý zabraňuje bolesti. To je dôvod, prečo Roger Federer v 37 rokoch poráža o 15 rokov mladších súperov alebo prečo Jaromír Jágr dáva ako 47-ročný hetriky. Samozrejme, starší športovec si musí odpočinúť.“

Rodič formuje myseľ dieťaťa

O tom Ako nastaviť hlavu športovca v 21. storočí bude hovoriť vo svojom diskusnom paneli slovenský športový psychológ a tréner Adam Truhlář. Vzdeláva deti, rodičov, trénerov, reprezentantov a aj profesionálov.

Adam Truhlář Foto: PR servis
SOM, PR článok, nepoužívať Adam Truhlář

Jeho prednášky sa volajú Odborná show. „Už som mal dosť vzdelávacích seminárov, kde človek len sedí a počúva. Chcem ľuďom podať vedomosti na hlbšej úrovni. Chcem, aby sami prežili a pocítili ich vplyv na dieťa. Aby zistili, čo znamená, keď nezmyselne kritizujú ich deti a ako sa to podpisuje na ich psychike,“ vysvetlil.

Práve rodičia majú podľa Adama Truhlářa na dieťa najväčší vplyv. Určujú akému športu sa budú venovať, čo bude robiť vo voľnom času, reagujú na chyby a výsledky, formujú myseľ dieťaťa po prehrách, sklamaniach, zlyhaniach.

„Aj keď sa tréneri menia, rodič ostáva. Rodič je s dieťaťom každý deň. Je potrebné, aby porozumel ako správne nastaviť systém rozvoja detí, ktorý zohľadňuje technické aj mentálne aspekty. Rodič musí byť najlepší kouč a musí vedieť, čo sú jeho kompetencie a do čoho sa už vŕtať nemá,“ povedal Adam Truhlář.

Športová konferencia SPORT ®EVOLUTION bude už 18. septembra v Refinery Gallery v Bratislave. Desiatky spíkrov a množstvo zaujímavých diskusných panelov zodpovie na všetky vaše otázky ohľadom športu. Tu jednoducho nesmiete chýbať! Zaistite si posledné voľné lístky cez sieť Predpredaj.sk!

chyba