História holenia: od pazúrika po elektrický strojček

Myslíte si, že úprava zovňajšku je otázkou len modernej doby od 19. storočia? Budete sa čudovať, ale nie je to tak. A kedy sa z praktickej a rituálne veci stala záležitosť estetická?

11.07.2019 00:00
Koboz, PR článok nepouživať Foto:

Ako úplne prvý nástroj sa pre úpravu fúzov používal pazúrik v období približne 30 000 pred naším letopočtom. Aj keď v tejto dobe holenie rozhodne nemalo estetické účely, ale jednalo sa pravdepodobne o rituálne úkony.

Foto: PR servis
Koboz, PR článok nepouživať

Až o viac ako 20 000 rokov neskôr už bol vynájdený predmet, ktorý by sa dal nazývať akousi britvou a bol vyrobený z medi. V tomto období už sa dá hovoriť o tom, že holenie tváre bolo určitou otázkou módy. Dôkazom je napríklad aj precízna úprava faraónskych fúzov. Egypt môžeme všeobecne považovať za kolísku holenia. Už v dobách starovekého Egypta bolo ochlpené telo považované za nečisté, a preto u mužov dochádzalo z hygienických dôvodov k holeniu aj iných častí tela než je tvár. Hovorí sa aj o tom, že v tejto dobe došlo k objaveniu cukrovej pasty, pretože fungovala ako účinný depilačný prostriedok.

Foto: PR servis
Koboz, PR článok nepouživať

Aj v starovekom Grécku a starom Ríme bolo holenie tváre veľmi populárne. Len v Grécku sa ale depilácia dostala medzi všetky vrstvy obyvateľstva, pretože práve v Ríme hladké nohy ukazovali iba mladí aristokrati v kúpeľoch.

Dnes je holenie otázkou módy

Kde inde ako v Brazílii hľadať kolísku módy dámskeho holenia. Je to preto, že počas karnevalov sa ženy ukazujú vo veľmi úsporných kostýmoch, a tak je hladká pokožka vyžadovaná. Začiatkom 20. storočia sa ale všade po svete začali ženy viac líčiť a viac sa o seba starať. V roku 1914 potom zbadala svetlo sveta reklama na depilačný prípravok X Bazin, ktorý upozorňoval na to, že v odevoch bez rukávov by bolo vhodné mať oholenú pokožku v podpazuší. V holení podpazušia potom bola zlomová obálka časopisu Harper‘s Bazaar, ktorý v roku 1915 na titulke ukázal ženu s oholeným podpazuším. Z týchto dôvodov si ženy začali najskôr holiť podpazušie. Holenie nôh prišlo do módy až s príchodom módy kratších sukní.
Foto: PR servis
Koboz, PR článok, nepoužívať
Holenie je dodnes otázkou módneho vkusu. Niektoré ženy dnes opäť vyznávajú prirodzenosť a u mužov prišiel trend brady. Aj tak ale v spoločnosti stále prevláda názor, že oholená pokožka žien a oholená mužská tvár sú známkou upravenosti a čistoty.

www.holime.eu

chyba