Študentské brigády – ako ich nájsť a na čo si dať pozor?

Mnoho mladých ľudí hľadá cez prázdniny aj počas štúdia brigádu, pri ktorej si môžu vylepšiť svoj študentský rozpočet a zároveň efektívne využiť svoje zručnosti a rozšíriť svoje skúsenosti, ktoré môžu byť praktické aj v ďalšom hľadaní inej brigády alebo neskôr aj trvalej práce.

29.04.2019 08:00
Logo Mamut, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Študenti stredných škôl, ktorí sa chcú zamestnať ako brigádnici, musia spĺňať dovŕšený vek pätnásť rokov a musia mať ukončenú povinnú školskú dochádzku. Keďže sú obmedzení časom, ktorí trávia v škole prevažne na dennom štúdiu, sú pre nich vhodnejšie príležitostné brigády, ktoré sa vykonávajú zväčša cez víkend, sviatky, alebo pravidelné len v popoludňajších hodinách. Tiež treba pri výbere brigády myslieť na to, že študenti, ktorí ešte nedovŕšili vek osemnásť rokov, nesmú pracovať v nočných zmenách ani mať hmotnú zodpovednosť.

Nájsť brigádu je možné viacerými spôsobmi. V prvom rade sa treba zamerať na to, aká brigáda študentovi (študentke) bude vyhovovať a v neposlednom rade, aj ktorú prácu bude schopný v plnom rozsahu vykonávať. Či už fyzicky, alebo mentálne, na základe svojich zručností. Na rôznych stránkach, portáloch a prevažne na sociálnych sieťach, v skupinách zameraných na pracovné ponuky, denne inzerujú firmy desiatky inzerátov hľadajúcich brigádnikov. Taktiež je jednoduché a účinné inzerovať dopyt po brigáde s krátkym textom, o akú brigádu sa študent uchádza.

Ďalšou možnosťou je kontaktovať priamo firmu, v ktorej má študent záujem pracovať, alebo navštíviť personálnu agentúru, kde sa sústredí zväčša viacero možností ponúk brigád, prípadne si človeka zaevidujú do ich databázy. „Následne kontaktujeme študentov s konkrétnymi ponukami. Najčastejšie sa jedná o pomocné práce v skladoch, vykladanie tovaru, inventúry, veľmi obľúbené sú aj rôzne promotérske akcie, hostesing na výstavách alebo brigády v baroch, kaviarňach, cez letné prázdniny predaj zmrzliny, brigády na kúpaliskách alebo festivaloch.“ Vyjadril sa konateľ personálnej agentúry P.A.Mamut s.r.o. v Nitre, Miloš Kovár, ktorý vyzdvihuje v agentúre výhodu poradenskej činnosti pri výbere ideálnej brigády pre konkrétneho záujemcu. V prípade, ak má mladý človek záujem o letnú brigádu v zahraničí, má otvorené možnosti pri rôznych sezónnych prácach, prípadne platenú prax.

Foto: PR servis
mamut, PR článok, reklama, nepoužívať

Veľmi populárne je Anglicko, Nemecko, prípadne prímorské krajiny, ktoré ponúkajú brigády animátorov, plavčíkov alebo chyžných v dovolenkových rezortoch. Prácu v zahraničí sprostredkúvajú rôzne agentúry špecializujúce sa na konkrétne krajiny. Je dobré preveriť, či má agentúra všetky potrebné povolenia na svoju činnosť, aké sú jej recenzie a skúsenosti iných ľudí s ňou. „Agentúra nesmie účtovať akékoľvek poplatky za sprostredkovanie práce.“ Pripomína Miloš Kovár, ktorý má so študentskými brigádami dlhoročné skúsenosti.

Študenti podpisujú najčastejšie dohodu o brigádnickej práci študenta, ktorá je stanovená na maximálne 20 hodín týždenne, vždy na dobu určitú jedného kalendárneho roka. Táto dohoda je len pre študentov vo veku do dvadsaťšesť rokov. Môžu však pracovať aj s podpísanou dohodou o vykonaní práce (max. 350 hodín ročne) alebo dohodou o pracovnej činnosti (max. 10 hodín týždenne). Zmluva musí mať jasne stanovenú hodinovú mzdu, miesto výkonu práce a charakter pracovnej náplne, podpisuje sa v dvoch totožných vyhotoveniach, pričom jedno ostáva brigádnikovi. Práca bez podpísanej dohody je špecifikovaná ako nelegálna práca, alebo práca „načierno“ a je za ňu pokutovaný nie len zamestnávateľ, ale aj brigádnik. Nehovoriac o tom, že záruka, že práca „bez papiera“ bude brigádnikovi naozaj vyplatená, je v podstate nulová a akékoľvek dokazovanie čohokoľvek je naozaj náročné.

Netreba zabúdať, že akákoľvek brigáda je praxou a získavaním nových skúseností, nových pracovných zručností, aj predstáv o ďalšom zamestnaní, prípadne štúdiu v budúcnosti. Taktiež životopis absolventa obsahujúci rôzne pracovné skúsenosti pri hľadaní trvalého zamestnania, je pre zamestnávateľa určite zaujímavejší ako životopis, ktorý je ukončený len s dosiahnutým vzdelaním. Preto je každá jedna brigáda úspešným krokom do pracovnej budúcnosti.

Prečo sa zamestnať cez personálnu agentúru?

1. Pre koho je určená práca cez agentúru?

Pre každého, kto si hľadá zamestnanie alebo brigádu. V agentúre je totiž práca pre každého. Personalisti vedia pomôcť človeku prejsť pohovorom, prípadne môže nastúpiť do práce aj bez pohovoru, čím sa uchádzač vyhne stresom a môže ukázať svoje zručnosti priamo v práci.

2. Aké výhody má zamestnanec pracujúci cez agentúru?

Na jednom mieste si človek vie vybrať z viacerých pracovných ponúk, skonzultovať s personalistami, ktorá pozícia by bola pre neho najvhodnejšia, získať bližšie informácie o práci, ktoré častokrát zamestnávatelia poskytujú až na pohovore, alebo po nástupe. Ak si nevyberie žiadnu z pozícií, je zaradený do internej databázy, agentúra mu hľadá prácu za neho a kontaktuje ho vždy s konkrétnou ponukou práce. Všetky tieto úkony sú samozrejme bezplatne.

3. Líši sa pracovný pomer cez agentúru od pomeru priamo u zamestnávateľa?

Áno, aj nie. Zamestnanec zarába rovnako, plusom sú benefity, ktoré nie vždy poskytuje aj zamestnávateľ, napríklad odvoz do práce a z práce, poskytovanie záloh, preplácanie ubytovanie, rôzne bonusy a pod. Rozdiel je jedine v tom, že zamestnanec má uzavretú pracovnú zmluvu s agentúrou, nie s firmou, v ktorej pracuje.

4. Ako treba kontaktovať agentúru, ak si chcú ľudia nájsť prácu?

Najrýchlejším a najefektívnejším spôsobom je kontaktovať agentúru telefonicky. Personalisti sa s uchádzačom dohodnú na podmienkach, požiadavkách, predstavách a cieľoch a následne s nimi pracovať. Rovnako nám môže poslať životopis, napísať mail, alebo prísť osobne.

5. Čo vie uchádzača o prácu uprednostniť na vybranú pozíciu?

V prvom rade chuť pracovať. Ak chce človek naozaj prácu, dostane ju. Každý zamestnávateľ si váži zodpovedných a spoľahlivých ľudí, či už ako uchádzačov alebo zamestnancov.

chyba