S dobrou poľovníckou výbavou sa nestratíte a každú líšku ulovíte

Líška je cenným kožušinovým zvieraťom, ktorá žije na takmer všetkých kontinentoch, s výnimkou severných oblastí arktickej tundry. Dôvodom na jej lov je jej krásna kožušina, chov v zajatí a v niektorých prípadoch dokonca aj tréning.

27.02.2019 07:21
seocentrum, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Niekde sa líšky nachádzajú aj v hraniciach veľkých miest. Žijú v parkoch, v blízkosti nádrží a z človeka nemajú vôbec strach, čo môže na druhú stranu ohrozovať bezpečnosť.

Často sú aj zdrojom nečistôt a trpia besnotou, čo sú dôvody, pre ktoré sa ich najmä skúsení poľovníci snažia dostať späť za hranice vysoko položených hôr a lesov, kde nikomu neuškodia. Prípadne sa starajú o ich nútený odstrel, reguláciu a tak aj ochranu nášho územia pred rôznymi epidémiami.

Na všetky tieto veci, ale potrebujete o nich veľa vecí vedieť. To, ako sa správajú, kde sa najčastejšie vyskytujú. Alebo, akým spôsobom sa pri ich love najlepšie v prírode zamaskovať. Na všetko dôležité sa spolu s nami môžete teraz pozrieť.

Líška, jej zvyky a správanie

Aby ste sa k nej dostali čo najbližšie, mali by ste o jej správaní a živote vedieť čo najviac. Krásna kožušina s červeným sfarbením a bohato nadýchaným chvostom nie je ale všetko.

Líška je stredne veľká asi 60 cm dlhá, a 40 cm vysoká, pričom samotná dĺžka chvosta je 35 až 40 cm. Obvyklá váha tohto divo žijúceho predátora je 4 až 7 kg. Počas leta je jej kožušina vzácna a tvrdá. Na jeseň sa zasa stáva silnejšou a viac nadýchanou.

Jej výskyt a pohyb sa dnes už tak celkom a jednoznačne charakterizovať nedá, pretože závisí od jej potravinových možností a počtu ostatných líšok v danom revíry, s ktorými sa moc neznesie. Ako bežec moc rýchla nie je, no má dobrú výdrž.

Kedy je najväčší predpoklad, že ju môžete vidieť?

Jej hlavnou potravou sú hlodavce, no dokáže uloviť a zožrať aj zviera do veľkosti mladej srnky. Rada sa za potravou vyberie aj bližšie k obydliam ľudí.

V zime a na konci loveckej sezóny je ich lov najlepší, pretože v tomto období prebieha ich honcovanie, vďaka čomu neváhajú opustiť svoj revír.

Veľmi dobrý čas na jej lov je aj večerné šero a ranné brieždenie, kedy „sliedi“ po koristi a opúšťa svoj brloh. Nesmiete si samozrejme na tento účel zabudnúť vziať so sebou všetky dôležité poľovnícke potreby.

Aké nástroje sa používajú na jej vábenie?

Hlavný spôsob lovu tohto zvieraťa je zachytávanie. Existujú však aj iné metódy, o ktorých poľovníci postupne zisťujú, že sú pre nich jednoduchšie a prístupnejšie, ako napríklad vábnička na líšku, s ktorou to bude zasa o niečo pohodlnejšie. Líšky sú ale veľmi prefíkané a opatrné, takže lovec bude potrebovať pri tejto činnosti využiť aj svoje skúsenosti a vynaliezavosť, v možnosti vybrať si miesto pre návnadu a pascu dobre zamaskovať.

Kde umiestniť pascu a poľovať na líšku?

Pasce musia byť tam, kde samotná líška najčastejšie loví a chodí. Môžu to byť lužné lesy, háje a polia pri rieke, čo je vhodná oblasť na výskyt hlodavcov, ktoré tento predátor najčastejšie loví. Závisí to samozrejme aj od aktuálnych podmienok a počasia, ktoré aktuálne sú. Pomôže vám aj dobré maskovanie vo forme vhodného oblečenia.

Na konci zimy a začiatkom jari ju ale môžete nájsť aj na dvore medzi vašou hydinou, to už ale väčšinou zháňa potravu pre svoje mladé. Takže pred jej lovom, si o nej a vašom revíre všetko dôkladne naštudujte, pretože to bude ten najlepší základ, od ktorého závisí úspešnosť vášho a každého lovu.

chyba