Olympijská premiéra aj so slovenskou účasťou. Náš lezec zakýval divákom

V premiérovej súťaži športových lezcov pod piatimi kruhmi obsadil Peter Kuric na III. olympijských hrách mládeže v Buenos Aires (6.-18. 10. 2018) 19. miesto. V Argentíne mu ho prisúdil súčet výsledkov za speed, bouldering a lead.

10.10.2018 08:00
foto2png
Slovenský reprezentant bol súčasťou premiéry športového lezenia pod piatimi kruhmi v Buenos Aires. FOTO: SOV/Andrej Galica

Medzi mužmi je našou nádejou pre olympijské Tokio 2020, aktuálne si však meral sily so svetovou špičkou svojho veku v Južnej Amerike. Športový lezec Peter Kuric bol vôbec prvý Slovák, ktorý sa kvalifikoval na tohtoročné mládežnícke hry v Buenos Aires. A za sebou má už aj súťažné vystúpenie. „Liezlo sa mi dobre. Na speede som skončil na 16. mieste, pričom som zaznamenal svoj najlepší čas na pretekoch. Bouldering bol trochu iný, pokazil som všetko, čo sa dalo… Na leade som sa cítil oddýchnutý, raz som dokonca aj zakýval divákom. Vždy som si to chcel vyskúšať,“ sumarizoval svoj výkon s úsmevom Peter Kuric.

Športový lezec Peter Kuric obsadil na...
foto1png Športový lezec Peter Kuric obsadil na mládežníckej olympiáde v Argentíne 19. miesto. FOTO: SOV/Andrej Galica

Akúsi menšiu premiéru malo športové lezenie aktuálne pod piatimi kruhmi v Argentínu, no tú veľkolepú zažije až o dva roky na letnej olympiáde v Tokiu. V Japonsku sa v roku 2020 predstaví len 20 najlepších mužov a žien. Z toho 18 bude úspešných kvalifikantov, jeden domáci zástupca a jeden držiteľ voľnej karty. Kvalifikácia sa uskutoční v rokoch 2019 a 2020. Jednou z možností získania olympijskej miestenky bude svetový šampionát v novovzniknutej kombinácii, ktorý sa uskutoční práve v japonskej metropole. Ďalšie budú kontinentálne šampionáty, či triumf na podujatí Svetového pohára. Najlepších 20 lezcov podľa aktuálneho rebríčka dostane príležitosť aj na osobitnom kvalifikačnom podujatí. Každý lezec si môže vybojovať miestenku len sám pre seba, nie pre iného krajana, ktorého by neskôr nominoval národný olympijský výbor. Športové lezenie na Slovensku zastrešuje Slovenský horolezecký spolok JAMES. Jeho predseda a zároveň generálny sekretár Igor Koller si je vedomý náročnej úlohy, ktorá stojí pred našimi želiezkami v ohni. Ich šance štartovať na veľkej olympiáde však vidí pozitívne „Krivka výkonnosti Michalkovej aj Kurica v poslednom čase prudko stúpa. Vanda je výsledkovo naša jednotka a robí veľké pokroky. Peťo je obrovský bojovník, berie to vážne a dáva do toho všetko. Obaja sú práve v období telesného vývoja, preto ťažko predpokladať smerovanie ich výkonnosti. Pokiaľ stúpajúci trend bude pokračovať, šancu určite majú,“ zamyslel sa Koller.

Mladík Peter Kuric bol vôbec prvý Slovák, ktorý...
foto3png Mladík Peter Kuric bol vôbec prvý Slovák, ktorý sa kvalifikoval na tohtoročné mládežnícke hry v Buenos Aires. FOTO: SOV/Andrej Galica
chyba