Jedine s dobrým príkladom, budete v riešení matematických úloh víťazom

Učenie vzorcov, viet a príkladov bez pochopenia podstaty matematických zákonov a teórie je takmer nemožné. Nie všetci majú ale na tieto veci nadanie a talent. V tomto prípade by sa mala venovať osobitná pozornosť možnosti vyvodiť závery z konkrétnych príkladov, ktoré sú v matematike na učenie najlepším spôsobom.

10.10.2018 08:00
shutterstock 200288057

Musíte mať dobrý príklad?

Samozrejme, že áno! Najväčšie problémy s matematikou vznikajú pre školákov a študentov s humanitárnym prístupom. Ich problém spočíva práve v tom, že nemôžu preniknúť do podstaty zákonov týchto presných vied. Ale aj ľudia, ktorí sú ďaleko od presných výpočtov, budú môcť v systematických štúdiách významne rozvíjať svoje vedomosti o matematickej teórii, ak si vyberú na riešenie príkladov na derivácie vhodnú úlohu.

Trénujte na doučovaní

Matematika, rovnako ako každá iná exaktná veda, vyžaduje znalosť a pochopenie všetkých vzorcov od prvej lekcie. Opatrne si prečítajte vety a metódy ich dôkazu. Požiadajte učiteľa o všetko, čo vám nie je jasné. V opačnom prípade vás jedna nepochopená vec môže neustále mýliť a komplikovať úspešné riešenie. Bude to ako snehová guľa, na ktorú sa všetko „lepí“ a nakoniec vás to zavalí a musíte začínať odznova.

Po prečítaní niekoľkých tém z učebnice algebry alebo geometrie si všimnete, že sa v nich používa niekoľko dôkazných metód. Pokúste sa si ich zapamätať. Nikto nie je dokonalý a aj na akademickej pôde sa o tom môžete veľmi rýchlo presvedčiť, a to najmä vtedy, ak budete potrebovať doučovanie matematiky pre študentov vysokých škôl, pretože sa blíži koniec semestra a záverečná skúška.

Využite svoju predstavivosť a grafy

Pomôžte si aj inak. Snažte sa prezentovať všetky riešenia vizuálne! Naučte sa, ako vytvárať grafy konkrétnych funkcií a potom si všetko jednoducho napíšte alebo prehľadne vytlačte s pomocou dobrých tonerov do tlačiarne.

Po nájdení riešenia komplexného vzorca v takomto formáte vám to možno bude jasnejšie, Takto by ste mali byť schopní prezentovať najmä trigonometrické funkcie – sin, cos, tg, ctg., pričom rozvoj priestorového myslenia je obzvlášť dôležitý pre dievčatá.

V matematike musíte mať chuť do práce a vedieť nájsť vhodný a samozrejme správny spôsob riešenia. Ak vám to trvá dlhšie, nič sa nestane, dôležitý je princíp, ku ktorému potrebujete aj trochu logického myslenia a dobrú ukážku. V matematike to tak jednoducho chodí, že jedine s dobrým príkladom budete víťazom.

chyba