Aj váš pes môže byť v strese: Ako na to prídete?

O tom, že sú ľudia, v dôsledku vysokej pracovnej záťaže v kombinácii s rodinným životom, dosť často ovplyvňovaní negatívnymi dôsledkami stresu je vám zrejme asi jasné. Možno ste si ale nikdy neuvedomili, že je na tom rovnako aj váš štvornohý miláčik. Aj keď psík nepracuje, tiež sa môže u neho prejaviť nepríjemný stres. Pýtate sa, prečo?

10.10.2018 08:00
shutterstock 400168156

Zmeny prostredia, emócie, spôsob stravovania, životný štýl a mnoho ďalších vecí. Ak chcete, aby sa naopak cítil vo vašom prostredí a spoločnosti naozaj dobre, venujte pozornosť nasledujúcim riadkom.

Sťažené dýchanie

Niekedy je príčin viacero a neprejavujú sa vždy naraz, ale rozpoznať ich nemusí byť jednoduché. V kombinácií s ostatnými prejavmi to môže byť aj ťažké dýchanie. Niekedy stačí psíka upokojiť tak, že mu venujete svoju pozornosť a začnete naň hovoriť.

Tieto stvorenia vám rozumejú oveľa lepšie, ako si myslíte. A ak sa s nimi chystáte do prírody, kde konečne využijete aj svoje nové poľovnícke potreby, dobre si premyslite, či je na takýto výlet váš psík pripravený aj psychicky. Aj to môže byť príčinou stresu, ktorý sa prejavuje potom ťažkým dýchaním.

Otriasanie

Psy sa otriasajú nielen po plávaní, alebo keď sa chcú zbaviť prachu. Takéto trasenie slúži aj na relaxáciu po strese , ktorým si psík aktuálne prešiel. Aby ste ale pritom pochopili aj dôvod, dávajte pozor na situácie, ktorými je ovplyvnený.

Viaceré zvieratká takto reagujú, keď ich majiteľ pri prechádzke zmení náhle smer. Aj vaše správanie v domácnosti môže byť dôvodom na stres u psa. Možno ste sa rozhodli, že na spoločný výlet nepôjdete pešo a už rozsvietené LED do auta môžu byť pre psíka signálom, že sa niečo deje a čaká ho zmena.

Hnačka a časté močenie

Stresové hormóny porušujú rovnováhu vody a soli, ako aj procesy trávenia. Preto v stave stresu pes močí častejšie. Jeho výkaly sa tak môžu stať viac tekutými. Pes sa stáva neschopným ovládať svoje telo a špiní aj na neobvyklých miestach. Vždy si ale tieto prejavy so stresom spájať nemusíte, niekedy stačí zvoliť lepšie konzervy pre psov a je po probléme.

Váľanie v tráve

Psy sa spravidla váľajú v tráve s potešením. No aj stres spôsobuje svrbenie kože. Ležanie v tráve môže tieto príznaky zmierniť. Opäť musíte ale vyhodnotiť situáciu, pretože ak sa toto správanie prejaví ihneď po kúpeli, zrejme to svrbenie zapríčinil nevhodný šampón.

Slintanie

Zvýšené slinenie je normálnym stavom predstaviteľov určitých plemien. Existujú dokonca aj majitelia, ktorí považujú za bežné, aby neustále so sebou z tohto dôvodu nosili vreckovky. Z hľadiska fyziológie zvierat je zvýšené slinenie možno aj znakom choroby a príznakom pomerne silného stresu.

Príčin a prejavov môže byť však oveľa viac a každé plemeno a psík má na ich zvládanie určité špecifické predispozície. Pre vás je dôležité vedieť túto situáciu správne odhadnúť a vyhodnotiť, aby ste mu nevhodným konaním neubližovali ešte viac a naopak zvládanie ťažkých stavov uľahčili.

chyba