Kreatívne spôsoby, ako si môžete vytvoriť na záhrade dokonalú dlažbu

Aj keď väčšinu svojho času strávime v uzavretom priestore dokonale zariadeného interiéru, z času na čas sa musíme nadýchať aj čerstvého vzduchu a pokochať okolitou krásou fauny a flóry. Viacerým z nás, ktorí majú to šťastie, slúži na tieto účely záhrada alebo terasa v tesnej blízkosti rodinného domu, no niekto si môže niečo podobné dopriať aj na väčšom balkóne svojho bytu.

10.10.2018 08:00
shutterstock 177976649

Krajinný dizajn – dokonalá úprava terénu na vaše osobné využívanie

Každý z nás si chce takéhoto luxusu užiť vo vojom živote čo najviac. Preto vlastníci veľkých, ale aj menších pozemkov venujú veľkú pozornosť ich krajinnému dizajnu. Aby bolo toto územie dvora nielen užitočné, ale aj krásne, je potrebné si všetko dobre premyslieť a dopredu aj naplánovať. Jednou z prvých vecí, ktorá vám v tomto smere pomôže, je odborne odvedená pokládka zámkovej dlažby.

Jednoduchý proces modernizácie vlastnej záhrady

Kreatívnych možností a inšpirácií máte všade naokolo naozaj veľa. Sme obklopení rôznymi predmetmi, ktoré ale odhodíme, pretože si myslíme, že už nebudú pre nás užitočné. Niekedy je to ale práve naopak a všetky veci, ktoré nám pripadali zbytočné, môžu byť nakoniec peknou dekoráciou do záhrady.

Chodník netradičných tvarov

Jedna z možností, ako si môžete vytvoriť na svojej záhrade dokonalý chodník, sú aj kmene stromov. Okrem toho, že dokonale zapadnú do celkovej atmosféry a budú ladiť s originálnym zrubovým profilom, neminiete na realizáciu tohto projektu žiadne veľké úspory. Stačí mať kvalitné drevo a dobrú reťazovú pílu, s ktorou si narežete rovnako hrubé „kolieska“, vďaka ktorým vytvoríte na záhrade nezvyčajnú exteriérovú podlahu.

Po ceste z plastových fliaš

Prečo nie! Aj toto je jedna z možností, ako dokonale využiť plasty, ktoré ako nebezpečný a nevyužitý odpad v prírode spôsobujú dosť veľké problémy. Na tento spôsob realizácie budete musieť nazbierať niekoľko plastových fliaš, s čím zrejme veľký problém nebude. Mali by byť rovnaké – farebne, objemovo a tvarovo.

Fľaše stačí narezať, alebo ich naplniť celé pieskom a hrdlom do zeme vsadiť do konkrétne vymeraného územia. Zmes, ktorú použijete ako výplň je už len na vás, ideálny je nahusto sypaný piesok alebo hlina. Rovnako môžete vyskladať chodník aj zo sklenených fliaš. Dávajte ale pozor.

Klasické riešenia

Drevené dosky sú klasikou, ktorá môže byť pre niekoho finančne náročnejšia, tiež sa musíte o tento typ dlažby pravidelne starať, aby vám vplyvom dažďa a snehu nestrácala na kvalite a pôvodnom vzhľade.

Na pekný chodník, ktorý do prírody určite zapadne, môžete použiť aj betón, tehly, štrk a kamene. Nezabudnite ale pred jej položením na úpravu spodnej vrstvy, aby vám po čase na nej nevyrastala tráva, čo je niekedy ale tiež veľmi pekný doplnok.

Ak pritom všetkom využijete vlastnosti špecifického terénu a vegetácie, určite si na záhrade vytvoríte to najúžasnejšie miesto pre svoj dokonalý relax a pokoj.

chyba