S dobrým ďalekohľadom zmeníte váš názor na podstatu krásy

Ľudské oko je dokonalý orgán, ktorý robí náš život plnohodnotným a krásnym. Vďaka jeho pozorovacím schopnostiam a funkciám vidíme okolité farby, objekty a predmety v plnom a tom najostrejšom super HD rozlíšení. Na niektoré vzdialenosti ale nedovidí ani to najzdravšie oko, a preto je tu unikátny vynález, ktorý zdokonalí vaše pozorovacie schopnosti na 100 % - ďalekohľad.

16.08.2018 14:42
shutterstock 272802857

Aby vám dobre slúžil a poskytoval všetky funkcie v požadovanej kvalite, mali by ste si ho vedieť vybrať, čo pri takto špecifickej optike nie je až tak celkom jednoduché, a preto sme tu my s našim dokonalým prehľadom toho najlepšieho na trhu.

Základy, ktoré využijete

Ak ste si niekedy kupovali ďalekohľad, určite ste si všimli, že niektoré vyzerajú veľmi efektívne, zatiaľ čo iné sú konštrukčne trochu chudobnejšie. Je to preto, lebo fyzický vzhľad a veľkosť binokulárneho lúča je určený typom hranolu, ktorý používa. Nie len z tohto dôvodu boli niektoré ďalekohľady rozdelené do niekoľkých špecifických kategórií a na tie najdôležitejšie sa práve teraz pozrieme.

Poľovnícka klasika

Osoby, ktoré najviac tieto špecifické prístroje asi využívajú, sú poľovníci. V každom jednom a kvalitnom ďalekohľade je dôležitá miera svetelnosti a pri tomto type to platí obzvlášť. Samozrejme, že to závisí od veľkosti objektívov, ktoré, čím sú väčšie, tým by mali byť svetelnosť a pozorovacie schopnosti lepšie. No len málokto si dnes so sebou do lesa a jeho špecifického terénu vezme obrovský ďalekohľad s nereálnymi rozmermi. Preto sa aj samotní výrobcovia snažia týmto požiadavkám prispôsobiť s priemermi objektívu 50mm, 52mm a 56mm.

Druhým rozmerom, ktorý je pri výbere ďalekohľadov dôležitý, je zväčšenie, čo je v tomto prípade najčastejšie od 7×-12×. Pri menšom zväčšení máte väčšiu svetelnosť a širšie zorné pole. Spojením týchto dvoch rozmerov potom získate základné veľkosti, ktoré sú u nás najbežnejšie (7×50, 8×56 až d12×56).

Turistické ďalekohľady

Bežná klasika, ktorá je pre laikov veľmi často vyhľadávaná najmä kvôli svojim menším rozmerom a možno aj nižšej cene. Aj tu je za všetkým svetelnosť, ktorá nemusí byť pri turistike až tak dokonalá. Ich menšie rozmery sa automaticky podpisujú aj pod nižšiu váhu a kompaktné využitie. Tak ako poľovnícke, aj moderné turistické ďalekohľady musia byť navyše vodeodolné a proti zahmlievaniu plnené dusíkom, čo určite oceníte pri náročnejších podmienkach a neustále sa v meniacom charaktere počasia.

Vrecková klasika

Ďalekohľady najjednoduchšej triedy, ktoré však vo svojej kvalite za svojimi predchodcami nijak nezaostávajú. Sú asi najmenšie zo všetkých druhov, vďaka čomu sa ľahko prenášajú a využívajú pri bežných príležitostiach. Majú nižšiu svetelnosť ale na bežné použitie vám určite postačia.

Niečo pre astronómov

Ide o astronomické ďalekohľady, ktoré sú určené na pozorovanie pevných stanovíšť a určite ich do vrecka bundy alebo kabátu len tak ľahko neskryjete. Rozmerovo ide asi o najväčšie ďalekohľady, ktoré musia v rámci dokonalého pozorovania skutočne vzdialených objektov na oblohe disponovať väčším objektívom. Pri ich obsluhe si dokonca v niektorých prípadoch musíte pomôcť aj so statívom.

To najdôležitejšie, čo by ste v tomto smere potrebovali a skutočne aj využili, sme vám práve predstavili. Samozrejme, že ide o hlavné kategórie a pri výbere ďalekohľadov sú dôležité aj iné detaily, ktoré by ste nemali vynechať.

Poraďte sa ale pri kúpe aj s predajcom, ktorý vám ochotne pomôže. Pri vreckových ďalekohľadoch to možno až tak dôležité nie je, no ani tie by ste nikdy nemali kupovať na trhoch od ázijských predajcov, ktoré vám v konečnom dôsledku môžu poškodiť len zrak. Kvalitné ďalekohľady si môžete vybrať aj na internete, v e-shope, ktorý vám poskytne oveľa väčšiu zľavu. Je len na vás, aby ste sa o všetkom čo sme spomenuli, jednoducho aj presvedčili.

chyba