Na smiech, aj na plač: Toto ste o futbalových majstrovstvách netušili ani vy!

Pred štyrmi rokmi sa na majstrovstvá sveta v Brazílii dívalo 3,2 miliardy ľudí, teda takmer polovica celej populácie našej planéty. A 21. majstrovstvá sveta zrejme nebudú o nič horšie. Ich história je pritom plná zaujímavostí, o ktorých ste možno zatiaľ nepočuli...

19.06.2018 08:00
Brazília Futbal Pelé nemocnica stav zlepšenie Foto:

Slovenský tím si síce tentokrát nezahrá, ale určite aj vy máte svojho favorita, na ktorého by ste si stavili aspoň pár eur. Opäť nás čaká 64 zápasov a s nimi krásne góly a množstvo emócií, tak ako aj po minulé šampionáty. To však ani náhodou nie je všetko. Sú totiž aj iné zaujímavosti, na ktoré spomíname aj po rokoch…

Tri top futbalové národy

Počas dvadsiatich šampionátov si odniesli takmer tri štvrtiny titulov iba tri národy. Ten, kto si staví na Brazíliu, Talianov či Nemcov má pomerne vysokú šancu na úspech. Rekordmani sú samozrejme futbalisti Brazílie, ktorí sa z celkovej výhry radovali až päťkrát. Ich talizman sa volá Pelé – ten ako jediný futbalista víťaznú trofej zdvíhal nad hlavu až trikrát. Po štyri tituly z MS majú Taliani a Nemci. Ak si už teraz chcete tipnúť, kto sa stane novým majstrom sveta, odporúčame čas medzi 12. a 13. hodinou. Práve vtedy totiž Fortuna garantuje najlepšie kurzy na slovenskom stávkovom trhu.

Mexickí smoliari

Počas celej histórie majstrovstiev sveta sa ich zúčastnilo 77 krajín, vrátane Slovenska. Pre našu krajinu je výhrou už aj samotná účasť. Ktovie, či sa na to podobne dívajú aj Mexičania. Práve oni sa na šampionát kvalifikovali najviac krát – až 16. Nikdy nevyhrali, držia však rekord v počte vypadnutí v druhom kole. Pokojne však pošteklite štastenu a stavte si tento rok na nich – veď raz im to výjsť musí. A ak by to aj nebolo práve v Rusku, nevadí. So stávkou bez rizika pri prvom tipovaní vlastne nemôžete prehrať. Ak by aj váš odhad nevyšiel, Fortuna vám vráti celú sumu až do výšky 50 eur.

Šťastná voľba

Niečo také si mohol pred 60 rokmi hovoriť Francúz Just Fontaine, kráľ strelcov majstrovstiev. Ten pôvodne nemal na šampionát ani cestovať, no kvôli zraneniam sa z náhradníka razom stala opora mužstva. V šiestich zápasoch strelil Fontaine neuveriteľných 13 gólov, čo je dodnes rekordom v počte úspešných zásahov počas jedného turnaja.

Najkratší pobyt na ihrisku

Jeden z negatívnych rekordov majstrovstiev drží José Batista z Uruguaju. Počas šampionátu v roku 1986 vydržal na ihrisku len 56 sekúnd. Vtedy totiž surovo odzadu skopol škótskeho súpera a nasledovala automatická červená karta. Za ďalších 89 minút bránenia v desiatke mu spoluhráči ozaj museli ďakovať.

Keď dve žlté nestačia

Úplne iné problémy s kartami nastali o dvadsať rokov neskôr počas šampionátu v Nemecku. V zápase medzi Chorvátskom a Austráliou sa rozhodca nezvládol držať základného pravidla – a to že po druhej žltej nasleduje červená. Chorvát Šimunič tak po druhej žltej karte na svoje vlastné prekvapenie pokračoval v zápase. Dlho sa však na trávniku už neohrial – po pár minútach dostal tretiu žltú a po nej konečne aj červenú. Počas tých istých majstrovstiev sa mimochodom o ďalší kartársky rekord postaral ruský rozhodca Valentin Ivanov. V zápase Portugalska s Holandskom vytiahol až 16 žltých a 4 červené karty.

Víťazný kusanec

Z možnosti staviť si na rôzne kuriozity počas šampionátu sa určite tešili futbaloví fanúšikovia v Škandinávii. Tí si počas ostatných MS v Brazílii stavili na to, že uruguajský útočník Luis Suárez uhryzne niektorého zo súperov. Keďže to tento futbalista v minulosti už predviedol, nebol to až taký bláznivý nápad, ako sa mohol zdať. Vypísaný kurz bol 176:1 a Suárez rozhodne nesklamal. Keď sa zakusol do talianskeho obrancu Giorgia Chielliniho, viac ako stovka tipérov sa tešila z výhier.

Rolls-Royce za každý gól

Mimochodom, za určitých okolností si krajiny cenia nielen výrhu, ale aj každý strelený gól. Z extra pozornosti sa tešil futbalista Spojených Arabských Emirátov Chalid Ismail Mubarak. Ten údajne dostal za gól do siete Nemecka v roku 1990 pri prehre 1:5 automobil Rolls-Royce. Šejk Zayed totiž vraj jeden sľúbil každému hráčovi, ktorý na majstrovstvách skóruje. Či však svoj sľub naozaj splnil, je otázne. Vás síce Rolls za pozeranie a fandenie asi nečaká, ak si však vsadíte za 25 eur, môžete vyhrať výlet na finále majstrovstiev v cene niekoľko tisíc eur. To tiež nie je na zahodenie…

Zabavte sa počas majstrovstiev – a vyhrajte!

Ako vidieť počas majstrovstiev je možné naozaj všeličo. Ak chcete ich sledovaniu dodať ďalší level, skúste si staviť na výhru svojho favorita, množstvo žltých kariet v zápase či strelca prvého gólu. Máme pre vás niekoľko tipov, ako na to:

  • Pri prvej stávke každý ocení stávku bez rizika, ktorú ponúka Fortuna. Ak bude pre vás neúspešná, Dostanete svoj vklad až do výšky 50 eur naspäť.
  • Pri stávkovaní nezabudnite využívať všetky dostupné pomôcky. Určite využijete podrobné analýzy a štatistiky, ktoré sú k dispozícii aj v rámci mobilnej aplikácie.
  • Určite sa tiež oplatí využiť „happy hour“, alebo inak šťastnú hodinku. Od 12:00 do 13:00 vám Fortuna ponúkne najvyššie kurzy na stávkovom trhu.
  • Ak chcete zažiť majstrovstvá sveta naživo a nemáte niekoľko tisíc eur, stavte si počas piatich dní tiket za minimálne 5 eur. Tak sa dostanete do súťaže a môžete zažiť finále naživo!

Vychutnajte si majstrovstvá, stavte si s Fortuna!

chyba