Jemná chuť alebo silné prebudenie? Na výbere kávy záleží

Akej káve dávate prednosť? Tešia sa vaše chuťové bunky skôr jemnej chuti alebo patríte k tým, ktorí potrebujú poriadne nakopnutie s drsnou chuťou? Práve podľa toho by ste si mali vyberať druh kávy, ktorú kupujete a pijete. Aká bude chuť vášho obľúbeného nápoja závisí od druhu kávy i jej mletia.

30.04.2018 08:00
kava
Zdroj: Bigstockphoto

Káva arabica alebo robusta?

Na trhu nájdete predovšetkým dva hlavné druhy – káva arabica a káva robusta. Každá z nich ponúka niečo iné. Káva arabica sa pestuje v Kolumbii, Mexiku, Guatemale i Brazílii. Má podlhovastý tvar a zrnko je hladšie. Typická je pre ňu intenzívna vôňa a jemnejšia chuť. Obsahuje menej kofeínu a je drahšia. Robusta sa pestuje najmä vo Vietname a Brazílii, ale napríklad aj v Kongu. Obsahuje približne dvojnásobok kofeínu a zároveň aj dvojnásobok antioxidantov. Práve prítomnosť kofeínu jej dodáva výrazne horkú chuť a tiež vás skôr postaví na nohy. Čistá robusta však môže byť pre niekoho až príliš drsná. Jednoducho povedané, kávu si vyberajte podľa toho, čo od nej očakávate. Veľmi obľúbená je aj kombinácia týchto dvoch druhov.

Dôkladná príprava

Chuť kávy môžete ovplyvniť a dokonca aj pokaziť pri jej mletí a príprave. Ak kávu zalejete poriadne vriacou vodou, posilníte jej horkosť. Ak ju skladujete už namletú príliš dlho, vytráca sa z nej postupne chuť. Aby ste z kúpenej kávy získali čo najlepšiu chuť, je dôležité aj správne nastavenie mlynčeka kávovaru. Pre lahodné espresso sa odporúča jemne mletie keďže doba lúhovania je pomerne krátka.

Kvalitný kávovar

Aby ste z vami vybranej kávy dostali presne taký nápoj, po akom túžia vaše chuťové bunky, dbajte aj na výber vhodného espressa. Siahnite po kávovare, ktorý s kávou zaobchádza šetrne a dostane z nej všetku chuť aj vôňu.

Skôr než sa rozhodnete, aký kávovar si kúpite, určite si, čo od nového prístroja vyžadujete. Chcete dostať silnú chuť kávy, vôňu či lahodnú penu? Na to sú vhodné kávovary na tvorbu espressa. Ak vám viac vyhovuje pitie menej aromatickej a chuťovo nie tak výraznej kávy, skúste sa v obchodoch popýtať na prekvapkávače. Ak zase zbožňujete latté či cappuccino, poobzerajte sa po kávovare s parnou tryskou, s ktorou budete môcť mlieko vyšľahať do bohatej peny.

chyba