Ako vyšľachtiť základnú bunku logistiky

Individuálne navrhnutý a postavený regálový systém výrazne ovplyvňuje fungovanie obchodného, logistického i výrobného skladu.

22.03.2018 08:00
titulna foto

Výrobca komponentov pre letectvo potrebuje umiestniť vo výrobnom sklade rôzne moduly, ktoré majú nadrozmernú veľkosť, no odlišné tvary. Distribučná spoločnosť zasa zlaďuje procesy v limitovanom priestore mraziarenského skladu s požiadavkami veľkomesta. V sklade liekov môžu niektorými produktmi manipulovať roboty a dopravníky, inými iba ľudia. Aj pestré, vysoko individualizované požiadavky môže napĺňať zdanlivo jednoduchý systém – skladový regál.

Viac než na mieru

Potrebuje typ, rozmery a rozmiestnenie regálov individuálne riešenie alebo stačí postaviť do priestoru police s toľkými skladovými miestami, koľko firma potrebuje? „Regálový systém musí mať flexibilnú štruktúru, aby ho bolo možné jednoducho prispôsobiť zmenám v sklade,“ hovorí Marián Jančík, vedúci oddelenia logistických systémov slovenskej pobočky Jungheinrich. Ako dodáva, pri navrhovaní skladu treba zohľadňovať aj bezpečnostné kritériá pre eliminovanie rizík.

Regálový systém tvorí chrbticu skladu, pokračuje M. Jančík. „Nadčasové plánovanie je dôležité,“ dopĺňa. Riešenia Jungheinrichu sa podľa požiadaviek zákazníkov pripravujú s využitím skúseností, ktoré firma zhromažďuje už vyše 60 rokov.

Integrované plánovanie skladov je kľúčový prvok ponuky pre firmy zo všetkých odvetví. „Súvisí s usporiadaním a prevádzkou samotných regálových systémov, ale aj s prepojením na celú vnútornú logistiku zákazníka,“ poznamenáva M. Jančík.

Medzi regálmi a výrobou fungujú vozíky a žeriavové zakladače. Celý systém riadi softvérové riešenie pre skladové hospodárstvo. Podnik tak môže mať od jedného dodávateľa zladený systém pre internú logistiku. Ten možno navyše pružne rozširovať, pričom v každom okamihu spĺňa požiadavky najnovších noriem.

Od návrhu po certifikát

Mnoho firiem najmä pri projektoch nových skladov podcení prípravu dispozičného riešenia. Okrem možných problémov v prevádzke im tak môžu chýbať aj úradné povolenia, a to nielen na budovu skladu, ale aj na samotný regálový systém. Preto je užitočné spolupracovať s konštruktérmi už pri navrhovaní paletového regálového systému. Jungheinrich sa spolieha na vlastných vývojárov a konštruktérov. Tí sa začínajú analýzou procesov v prevádzke zákazníka.

Navrhnú koncepciu regálového systému podľa potrieb firmy, ktorá ju bude používať a začlení jej ekonomickú návratnosť do svojho biznis modelu. „Výsledky analýzy a možnej optimalizácie pretavujeme do technického riešenia,“ objasňuje M. Jančík

Služby k riešeniu

Odborníci vyskladajú z rozsiahleho portfólia produktov na skladovanie paliet, kontajnerov, zásobníkov, škatúľ a nadrozmerného tovaru riešenie, aké zákazník potrebuje. Získa aj všetky potrebné oficiálne potvrdenia. Každý regálový systém prechádza množstvom interných aj externých nezávislých testov.

Jungheinrich viac než jednorazové riešenia poskytuje dlhodobú starostlivosť. „Ak má zákazník záujem, radi poskytujeme aj podporu a každoročné prehliadky systémov. Takto získa firma z jediného zdroja záruku trvalej úrovne kvality a bezpečnosti skladu,“ opisuje M. Jančík časť služieb, ktoré poskytujú certifikovaní inšpektori. Tí potvrdia fungovanie skladu v súlade s normou DIN EN 15635. Kolegom zo servisu pomáhajú vybrať náhradné dielce pre údržbu, čím firma šetrí vzácny čas.

Jungheinrich dodáva zákazníkom z rôznych odvetví

• výrobný priemysel
• logistické centrá (3PL)
• veľkoobchod
• skladovanie potravín a chladiarenské prevádzky
• farmaceutický priemysel a zdravotníctvo

chyba