Kedysi som rád chodil na výlety. Dnes mi zostal môj domov

Maximko kvôli postupujúcej metabolickej chorobe už nechodí a nerozpráva. No aj vďaka neziskovej organizácii Plamienok môže byť doma s blízkymi.

01.03.2018 08:00
Horna fotka Maxim s maminkou

Maximko leží vo svojej postieľke, okolo neho sú obľúbené hračky. Mama Katka sa mu prihovára a hladká ho po tvári plyšovým zajačikom. Maximko vníma príjemný dotyk, nežný mamin hlas a usmeje sa. “Najviac sa teší, keď jeho brat Adam príde zo školy. Rozprávam mu, ako sme chodili na výlety, na biofarme v Stupave kŕmili húsky trávičkou. Boli sme spolu na dovolenke pri mori a Maximko lial Adamovi vodu na hlavu,“ spomína Katka na synove šibalstvá.

Fotka v strede textu Maxim s maminkou

Dnes sú to iba spomienky. Pre nich však milé a príjemné. Radi pozerajú videá, kde Maximko kráča a hovorí prvé slová. Dnes už nechodí ani nerozpráva. V dvoch rokoch sa u neho prejavil Niemann-Pickov syndróm – zriedkavá metabolická porucha. "Maximko zrazu začal zle chodiť. Cvičili sme, lekári si mysleli, že má len ochabnuté svalstvo. Ja som však vedela, že je vážne chorý. Potom mu urobili vyšetrenie mozgu a genetické testy,“ hovorí Katka o určení diagnózy. Maximko postupne prestal chodiť, rozprávať, sedieť aj prehĺtať. Leží, potrebuje odsávačku, plienky, tekutú stravu prijíma cez sondu do žalúdka. Počas štyroch rokov ochorenia je v starostlivosti neziskovej organizácie Plamienok už druhýkrát. Dávnejšie totiž dostal aj leukémiu a absolvoval onkologickú liečbu v nemocnici. „Bol rád, že sú zrazu okolo neho iné deti, no ľakalo ho cudzie prostredie,“ spomína mama. Leukémia ustúpila a mohli sa vrátiť domov. Maximka pravidelne navštevujú lekári z neziskovej organizácie Plamienok, rodina využíva potrebné prístroje i zdravotnícke vybavenie. Aj vďaka pomoci Plamienka Maximko môže prežívať svoje dni doma. Jeho svet sa zmenšil. Už nemôže chodiť na výlety, no zostal mu domov. Voňavý, známy, plný svetla a príjemných dotykov. Maximko nedávno oslavoval šieste narodeniny. Jediný darček, ktorý potrebuje, však už má. Aj vďaka Plamienku.

Plamienok pomáha nevyliečiteľne chorým deťom byť a žiť svoje dni doma. Darujte im aj vy možnosť tráviť vzácny čas, ktorý im zostáva, s ich najbližšími.

Darujte Plamienku 2 percentá z vašich daní. Ďakujeme.

www.plamienok.sk

Dolna fotka Maxim s maminkou
chyba