Viete, ako správne odpočívať? Osvojte si tieto 3 pravidlá

Niekto si povie, že je to jednoduchá záležitosť. Odpočinok predsa nie je práca a žiadna veda. To je ale chyba. Pravidlá pre kvalitný odpočinok sú oveľa zložitejšie, ako ste si mysleli. Aby ste vo svojej práci napredovali a dosahovali požadovaný výkon, mali by ste si osvojiť niektoré z nasledujúcich pravidiel. Možno budete potom prekvapení, ako rýchlo sa vám podarilo váš život zmeniť k lepšiemu.

22.02.2018 08:00
obr4

Pravidlo prvé

Musíte odpočívať. A povieme vám prečo? Väčšina z vás sa radí k vorkoholikom, ktorí si svojou prácou snažia zaistiť blahobyt a spokojný život. Pracujete od rána do večera a často s plným nasadením, aby to ocenil váš šéf na výplatnej páske. Ak sa k tomu pridajú rodinné povinnosti a partner, niet sa čomu čudovať, keď vám na plánovanie voľna ostáva už len termín lacnej last minute dovolenky. Môže to byť pre vás ale aj prospešné.

Únava a únava sú dve rôzne veci

Únava, ktorá je napríklad pre telo veľmi užitočná, cvičí orgány a ich jednotlivé systémy, posilňuje ich, pretože po odpočinku bunky svoj normálny stav obnovia, znova akumulujú energiu a sú opäť pripravené na prácu. Neustály proces tréningu „únava-zotavenie“ teda zvyšuje schopnosti vášho tela.

Vyčerpanie je ale stav úplne iný. Bežným odpočinkom sa nedá obnoviť, pretože dochádza k vyčerpaniu buniek, ktoré často musíte obnoviť len liečbou. Preto by ste mali určite odpočívať. Na dovolenke a s dobrým cestovným poistením online je to naozaj hračka.

Pravidlo druhé

Odpočinok musí byť pravidelný. Vyhnete sa tak spomínanému vyčerpaniu, ktoré vás môže pripraviť o niektoré zo základných a prirodzených funkcií tela.

To vám svoju starostlivosť oplatí pravidelnými akciami, pretože tie zaisťujú dlhodobý prísun určitého efektu. Platí to aj pri odpočinku. Obnova síl sa bežne pohybuje na troch úrovniach:

  • denný krátkodobý odpočinok;
  • týždenné obnovenie síl;
  • a ročné „veľké opravy“ organizmu;

Všetky tieto druhy rekreácie by sa mali vykonávať pravidelne a v rovnakom čase. Ak vás teda výhodná reklama Google Adwords upozorňuje na ideálnu a lacnú dovolenku v exotickom prostredí, alebo vám ponúka zaujímavý wellness vo vašom okolí, neváhajte túto ponuku využiť a postupom času si z toho urobiť zvyk.

Pravidlo tretie

Veľmi jednoduché a logické. Činnosť počas odpočinku by mala byť odlišná od tej profesionálnej. Ak ste sedeli za počítačom, na dovolenke na to zabudnite. Duševná práca sa musí zmeniť na fyzicky aktívny odpočinok. A ak niekto naopak po celý rok behal po stavbe, mal by hodiť lopatu do kríkov. Ak sa práca týka napríklad hluku, vyhľadajte si na dovolenke pokojné a tiché oblasti.

Všeobecne platí, že musíte dopriať oddych všetkým unaveným zmyslom. Vyskúšajte to, veď dovolenkové obdobie sa už pomaly blíži. Tak začnite vyberať miesto, kde si jednoducho overíte spomínané pravidlá.

chyba