Pri dobrom tipe na víťaza vám pomôže vlastnosť, ktorú majú spoločnú len elitní športovci

Väčšinou sa hovorí, že ak chcete byť hráčom na vysokej úrovni, potrebujete určitý stupeň výnimočného nadania pre určitú činnosť. V našom prípade sa jedná najmä o špecializáciu na konkrétne fyzické aktivity a možno trochu viac logické myslenie. Z pohľadu medicíny a psychológie, je ale najlepším predpokladom na dokonalý rozvoj silnej osobnosti športovca dostatočná voľná hra a viacnásobná športová účasť v konkrétnych športoch.

19.02.2018 08:00
obr1

Podľa posledných štúdií sa teda nestačí neustále venovať len jednej aktivite a sústrediť sa na tú istú činnosť. My vám v tomto článku prezradíme, prečo je tomu tak a možno tým získate viac predpokladov pre úspešné tipovanie zápasov.

Flexibilita je potrebná aj v športe

Najlepší a často aj najúspešnejší športovci sa od bežných ľudí odlišujú tým, že vynikajú v konkrétnom športe. Na tom samozrejme nie je nič zlé. Kameňom úrazu je ale situácia, kedy sa celá snaha zrúti na neschopnosti adaptovať sa na nové podmienky a prípadné výzvy, ktorých je aj v bežnom živote viac než dosť.

V podstate by sa to celé dalo prirovnať k pravidelným aktualizáciám počítačov, ktoré sa každou jednou činnosťou tohto druhu menia na niečo iné, lepšie a výkonnejšie. My nie sme stroje, ale vedieť reagovať a flexibilne fungovať v okolitom svete je viac než nutné tiež. Preto by sa ani výchova mladých športovcov nemala orientovať podľa odborníkov len na jednu činnosť. Všestrannosť je v športe dnes naozaj vysoko cenená a je predpokladom toho, že zvládnete akékoľvek situácie v momente vysokej záťaže.

V čom konkrétne to pomáha?

Celkové zlepšenie zručností a schopností športovcov

Výskum ukazuje, že skorá účasť na viacerých športoch vedie k lepšiemu motorickému a atletickému vývoju, dlhšej kariére, vyššej schopnosti transferovať športové zručnosti do iných športov, ako aj k zvýšeniu motivácie, vlastníctva športového zážitku a dôvery.

Múdrejší a kreatívnejší hráči

Multišportová účasť od najmenšom veku dieťaťa prináša lepšie rozhodovanie a rozpoznávanie vzorov, ako aj väčšiu tvorivosť. To sú všetky kvality, ktoré si osvojujú a trénujú tímy na vysokej úrovni.

Sú všetky športy rovnaké?

Nie, nie sú. Každý z nich si vyžaduje svoje špecifické atletické, technické a taktické zručnosti. Niektoré športy, aby boli elitné, si vyžadujú dokonca aj skorú špecializáciu, ako je gymnastika a krasokorčuľovanie. Ostatné športy sú skôr závislé od fyzickej zdatnosti, pričom technické zručnosti a taktické know-how sa môže vyvinúť neskôr v priebehu rokov.

Vzájomné prepojenie týchto schopností nadobudnutých z viacerých športov sú predzvesťou najväčšieho úspechu. Existuje predsa veľa príbehov slávnych športovcov, ktorí sa v priebehu svojej kariéry nevenovali len jednej disciplíne, vďaka čomu dosiahli na vrchol, pretože vedeli správne transferovať zručnosti naučené z jedného športu do druhého.

chyba