5 znakov, ktoré nasvedčujú tomu, že to už v práci dlho nevydržíte

Práca je pre náš život a uspokojenie potrieb v ňom veľmi dôležitá. Miera uspokojenia sa ale najčastejšie odvíja od výšky mesačného platu. Priemerná mzda bola v minulom roku 2017 stanovená na 944 €.

23.01.2018 10:37
loduha Foto:

Pri tomto čísle si väčšina z vás pomyslí, že je to suma, ktorú ste na svojom účte videli možno len po schválení žiadosti o úver. Takáto mzda je ale priemerom všetkých miezd na našom území za dané obdobie. Aby sme ale nepôsobili nedôveryhodne a vy ste si nemysleli, že píšeme o inej prosperujúcej krajine, mali by ste vedieť, že platí ešte jedno pravidlo. To hovorí o fakte, že viac ako 70 % ľudí zarobí oveľa menej ako je priemerná mzda.

Priemer tvoria všetky profesie, na základe ktorých môže byť výsledok tejto analýzy vytlačenej cez kvalitné tonery pre niekoho neadekvátny realite. Ešte by si bolo možno dobré ozrejmiť aj to, že vyššia priemerná mzda nesvedčí o tom, že sa môžeme pochváliť aj inou životnou úrovňou.

K jej ovplyvňovaniu prispievajú aj iné faktory, kam sa radí napríklad samotná inflácia. Tiež je to typ zamestnania, kde ste to lepšie a inak finančne ohodnotené mohli získať aj vďaka dobrým podkladom pre písanie seminárnych prác na konkrétnej vysokej škole. So získaným titulom je to niekedy pri pracovnom pohovore jednoduchšie.

Vašu mzdu a spokojnosť v živote môže ale ovplyvňovať aj aktuálne zamestnanie, v ktorom sa takpovediac necítite dobre. Práca vás nebaví, nenapĺňa vaše predstavy a nezodpovedá hodnotám, ktoré presadzujete. Od toho sa samozrejme odvíja aj váš výkon a produktivita. Toto je zoznam varovných signálov, ktoré sú najčastejším predpokladom toho, že by ste to mali zmeniť a nespoliehať sa na aktuálne štatistiky.

1. Váš výkon je na bode mrazu

V prvý pracovný deň a po náročnom víkende je to normálne, že sa vám do práce moc nechce. Pokiaľ je to ale problém každého dňa, mali by ste spozornieť a začať to riešiť. Neprospieva to vám ani vašej firme a v niektorých prípadoch je to veľké riziko navodenia si príznakov určitých ochorení.

2. Ste presvedčení, že vaše názory sú tie najlepšie

Pracovať s arogantným kolegom je asi veľmi ťažké a kolektív to moc neutužuje. Vieme, že spoľahlivý návod na Excel si nájdete na internete aj sami, ale niektoré rady z druhej strany nemusia byť zle mienené, čo si veľmi často aj uvedomíte, no možno už dosť neskoro.

Je to ako vo vzťahu, aj tu si musíte nájsť optimálnu dávku tolerancie a pochopenia. Ani v práci to nebude inak. Spoločnosť je základným predpokladom pre našu existenciu a fungovanie v nej, preto si zväzky, ktorými sa utvára zbytočne nekomplikujte. Niekedy pomôže aj nadhľad nad vecou.

3. Neveríte v poslanie alebo hodnoty vašej firmy

Myslíte si, že ciele vašej spoločnosti sú hlúpe? Myslíte si, že generálny riaditeľ vašej organizácie je nekompetentný?

Nevieme, možno máte pravdu. Pokiaľ ste si ale nezaložili vlastnú sročku, musíte sa uspokojiť s tým, čo je vám k dispozícii a spĺňa všetky predpoklady na dokonalé šťastie. Ak to ale dlhodobo nezvládate, je zbytočné čakať na to, že sa to práve kvôli vám zmení.

Ako povedal Thomas Alva Edison: „Čas je jediný kapitál, ktorý vlastní každá ľudská bytosť, a zároveň jediná vec, ktorú si nemôžeme dovoliť strácať.“ Tak na to myslite.

4. Ste výrazne menej produktívni ako vaši kolegovia

Aj to môže byť jeden z varovných signálov, ktoré môžu hovoriť vo váš neprospech. Nezamieňajte si to ale s problémami v osobnom živote, alebo zhoršeným zdravotným stavom. Tieto faktory môžu byť krátkodobého charakteru a časom ustúpia.

Ak vás ale aktuálna práca nebaví, nič vám nehovorí smer, ktorým sa firma uberá a nemáte nič spoločné s odvetvím, ktoré ju zaraďuje do určitej kategórie, mali by ste skúsiť niečo iné.

5. Počítate minúty do konca pracovnej doby

Jediným cieľom vašej práce sú ručičky na hodinách v konkrétnej polohe? Hľadáte každú jednu príležitosť, ako sa vyhnúť práci, alebo sa dokonca z nej dostať? Nie je to dobré riešenie. Ak vás práca duševne nenapĺňa, uľahčite si to aspoň povinnosťami, ktoré máte. Ak ich budete robiť s vysokým nasadením, čas vám bude ubiehať oveľa rýchlejšie.

Ak nevidíte smer v začatej ceste, tak to jednoducho zmeňte. Až v momente, keď skutočne pochopíte, že tu na zemi máte obmedzený čas a nijakým spôsobom nezistíte, kedy vyprší, až potom začnete každý jeden deň prežívať naplno a možno inak.

chyba