7 spôsobov ako sa po štúdiu vyhnúť nezamestnanosti

Mnoho mladých ľudí žije relatívne komfortný život na vysokej škole, o to ťažší je ale ich prechod do reálneho pracovného života. Čo je dobré robiť, aby bol tento prechod čo najplynulejší?

12.01.2018 09:20
5

Pracujte už počas štúdia

Keď budete po škole hľadať prácu, zamestnávatelia sa budú koncentrovať na jednu vec – váš životopis. Začnite preto so získavaním skúseností už od prvých dní ako ste na škole. Aj part-time job a skúsenosti v oblasti, ktorej sa chcete venovať, je pre zamestnávateľov super signálom.

Spoznajte svojich profesorov

Títo ľudia sa v oblasti, ktorú vy len začínate študovať, pohybuje oveľa dlhšie. Oveľa. Môžu byť tými správnymi ľuďmi, ktorí vás posunú ďalej pri dosahovaní vašich cieľov. Pýtajte sa ich, raďte sa s nimi, je skvelé mať takých skúsených mentorov.

Nezabúdajte prečo ste na škole

Čas na výške je najpružnejším časom vášho života. Máte málo zodpovednosti voči ostatným a zároveň plnú kontrolu nad svojim denným „rozvrhom“. Je len na vás ako strávite tých 20hodín, ktoré nie ste v škole. Zaplnia ho IT kurzy či príprava na ďalšiu zo stoviek párty?

Iný pohľad na prax

V reálnom živote sa napríklad pri pracovnom mítingu nespí. Nemyslite si, že na vysokej škole je v poriadku prespať prednášku. Proces vzdelávania je práve teraz vašou prácou – pristupujete k nemu adekvátne a zodpovedne?

Stáž

Ak je platená, je to len plus. A keď nie je, berte stáž ako studnicu, z ktorej môžete čerpať skúsenosti. A tie sa vám mimoriadne budú hodiť v budúcnosti, keď sa budete hlásiť na full-time pracovnú pozíciu.

Vyberte si štúdium, ktoré vám pasuje

Študenti často opúšťajú študijné programy, pretože si nie sú istí, či by sa danej oblasti chceli venovať v reálnom kariérnom živote. Na túto zmenu ale netreba čakať dlho. Identifikujte niekoho, kto kráča po vami vysnívanom kariérnom chodníčku a pýtajte sa ho – na všetko. Získate tak nový rozmer informácií, ktoré vás určite posunú vpred.

A čo po škole

Ani po škole netreba čakať. A už vôbec nie ak ste na úrade práce. Využiť môžete napríklad repas kurzy, ktorých uhradenie vám zabezpečí práve príslušný úrad práce. Získať zaujímavý kurz a doplnkové vzdelanie zdarma sa vám lek tak nepošťastí, využite to a vyťažte zo situácie čo najviac!

chyba