Chránte si svoju identitu. Skartujte citlivé dokumenty

Krádež identity môže postihnúť každého. Zlodejom často uľahčujeme spôsob, ako nás okradnúť. Môžeme tomu jednoducho predísť – obyčajným skartovačom.

15.01.2018 08:00
visibility inzercia

Krádež identity má dve fázy:

  1. akt samotného odcudzenia osobných informácií,
  2. vydávanie sa za okradnutú osobu.

Aké následky môže mať krádež identity?

Ak má zlodej vaše identifikačné údaje , môže vám:

● vybrať finančné prostriedky z vášho bankového účtu,

● podpísať vaším menom zmluvy, pôžičky a vytvoriť vám tak dlh,

● spôsobiť škodu alebo spáchať trestný čin a identifikovať sa vašimi údajmi.

Cenné údaje hádžeme do odpadkového koša

43 % prípadov krádeže identity je spôsobených odcudzením fyzických dokumentov . Ide o dokumenty, ktoré sami vyhadzujeme do odpadkov. Neuvedomujeme si, že podvodníkom dávame všetko potrebné.

Môže ísť o staré výpisy z účtov, neplatné zmluvy, účtenky, medicínske záznamy, neplatné karty. Z nich možno vyčítať celé meno, rodné číslo , číslo platobnej karty, PIN kód, heslá a rodinné informácie. Tieto nepotrebné dokumenty pokrčíme a zahodíme do odpadkového koša . Zlodeji si jednoducho pospájajú dostatok údajov a ukradnú identitu.

Ako predísť krádeži identity?

Chráňte svoje údaje. Pravidelne skartujte všetky dokumenty, na ktorých sú uvedené vaše osobné informácie. Nepodceňujte ani staré dokumenty, ako sú napríklad neplatné platobné karty.

Čo všetko treba skartovať?

Odpoveď je jednoduchá – skartujte každý dokument, na ktorom sú uvedené vaše osobné údaje.

Skartovacie stroje bezpečne zničia všetky dokumenty, ktoré by sa nemali dostať do nesprávnych rúk. Okrem papierových dokumentov vedia skartátory skartovať i CD a DVD.

Pri nákupe myslite predovšetkým na množstvo dokumentov, ktoré chcete skartovať. Pre občasné skartovanie zvoľte menší stroj. Ak potrebujete skartovať často a vo veľkom množstve, siahnite po veľkom skartovacom stroji.

V Lamitecu vždy radíme zákazníkom, aby starostlivo dbali na výber skartovacieho stroja. V minulosti sme sa zaoberali 5 mýtmi o likvidácii dokumentov. Presvedčte sa, či aj vy nedávate svoje osobné údaje do cudzích rúk.

chyba