50 základných škôl bude vďaka AED bezpečnejším miestom

Defibrilátor sa dostane aj do malých obcí, kam to má záchranka často ďaleko. Až 50 miest po celom Slovensku bude teraz bezpečnejších. Zatiaľ čo vo svete sú automatické externé defibrilátory (AED) bežnou súčasťou verejných priestranstiev, u nás to tak nie je a ich počty po celom Slovensku nie sú veľmi vysoké.

29.11.2017 08:00
IMG 2923 1

Až 50 defibrilátorov do škôl

Práve preto Nadácia Allianz a Falck nezisková organizácia rozdá do konca roka AED až na 50 základných škôl po celom Slovensku. „Školy sú miestom, kde sa nepohybujú len deti. Ale aj ich rodičia, starí rodičia, iní rodinní príslušníci, či aj samotní učitelia a ďalší predstavitelia škôl. A to keď ich vodia do školy či zo školy, ale aj pri rôznych školských akciách. Je tu teda veľký pohyb ľudí a aj deti trávia v škole značnú časť svojho dňa. Niektoré úrazy, ktoré sa v škole môžu stať, si vyžadujú hospitalizáciu, najvážnejšie z nich sa nezaobídu bez ošetrenia záchranárov. Sú však aj kritické prípady, kedy nie je čas čakať na príchod záchranky (priemerný dojazd 8 až 11 minút) a treba začať s okamžitým oživovaním. Pri náhlom zlyhaní srdca rozhodujú prvé minúty – pokiaľ sa nezačne s včasnou masážou srdca, následky môžu byť fatálne,“ hovorí Jana Mračnová z Falck neziskovej organizácie. „Pri ohrození života často rozhodujú minúty a záchranou môže byť práve defibrilátor, ktorý použije hoci aj školák. V mnohých obciach, ktoré sú od najbližšej záchrannej služby vzdialené aj desiatky kilometrov, môže byť defibrilátor najbližšou a najrýchlejšou pomocou, ktorá prispeje k záchrane života,“ dopĺňa za Nadáciu Allianz Lucia Muthová.

Postavicky Falck-Allianz

AED do škôl sa dostanú vďaka projektu ZÁCHRANA SOM JA. V rámci neho mohli žiaci prvého stupňa posielať svoje príbehy na tému prvej pomoci a bezpečnosti na cestách. Do projektu sa zapojilo takmer 400 tried, z ktorých odborná porota vybrala 50 najlepších. Tie pre celú svoju školu vyhrali zážitkový kurz prvej pomoci pre celý prvý stupeň, certifikovaný kurz prvej pomoci pre učiteľov, ako aj už spomínané AED.

Čo je AED?

AED je malá skrinka, ktorá zachraňuje ľudské životy. Po celom svete každý deň náhle zomrie až 2 000 ľudí. Pritom až v 80 percentách je príčinou porucha srdcového rytmu, ktorá je liečiteľná elektrickým výbojom (defibrilácia)*. A to je práve ten čas, kedy je možné zachrániť ľudský život automatickým externým defibrilátorom. Ten sám vyhodnotí stav človeka a podľa toho výboj vydá alebo nie, pričom pokyny pre používateľa sú v slovenskom jazyku. Zachrániť život s ním tak dokáže aj laik.

IMG 2638

Čo sa deti naučia v rámci kurzu?

Okrem toho, že až 50 škôl dostane AED, tak sa s ním aj oboznámia v rámci kurzu prvej pomoci. A to je len jedna z aktivít. Taktiež sa naučia ako ošetriť rôzne typy zranení, ktoré sa im môžu stať v škole a v jej okolí a s inštruktormi sa budú zaoberať i prevenciou pred týmito zraneniami a bezpečnosťou cestnej premávky. Spoločne si nasimulujú aj dopravnú nehodu, aby sa deti naučili, ako v takejto situácii zareagovať a zavolať pomoc. V rámci celého kurzu nebude chýbať ani reálna sanitka, ktorú deti uvidia v akcii a budú si ju môcť aj pozrieť zvnútra.

Falck nezisková organizácia a Nadácia Allianz tak nielen zážitkovou formou vracajú tému prvej pomoci na základné školy, ale tým, že zároveň každej z nich dajú aj automatický externý defibrilátor, tak z nich robia aj bezpečnejšie miesto. A to nielen v rámci samotnej školy – AED totiž poputujú nielen do veľkých miest, ale aj tých menších či na dediny. V mnohých prípadoch tak pôjde o jediné miesto s AED nielen v rámci obce, ale aj širokého okolia.

*údaje z prezentácie doc. MUDr. Viliama Dobiáša, CSc. Automatický externý defibrilátor – princípy, efektivita, používanie

chyba