Nepodceňujme plesne!

11.06.2013 08:15

Čo spôsobuje plesňová infekcia

Plesňové infekcie sú veľmi odolné voči vonkajším vplyvom, a preto môžu prežívať aj keď ich rastová forma už úplne vymizla. Spóry sú veľmi nákazlivé, ľahko prenosné a ľahšie potom vyvolávajú plesňovú infekciu. Práve preto by správna a včasná liečba mala úplne zničiť spóry, inak po určitom čase môže prísť k opakovanému vzplanutiu, či prípadnej nákaze ďalších osôb.

canespor inzercia

Plesňové infekcie kože

Ako sa plesne dostanú na vašu kožu? Plesňová infekcia produkuje spóry. Infikovaná koža sa v šupinkách odlupuje a práve tieto šupinky sú zdrojom infekcie pre ostatných. Ak sa dostanete do kontaktu s touto odumretou kožou, ste imunitne oslabení či po chorobe, prípadne vaša koža nie je v dobrom stave, spóry spôsobia infekciu. Plesňovú infekciu nôh môžete dostať chodením vo vlhkom prostredí, kde chodí na boso množstvo ďalších ľudí, napr. pri bazéne, v šatniach, v saune, fitnes, ale taktiež aj keď nosíte uzavretú obuv. Toto je dôvod, prečo sa tomuto typu ochorenia hovorí „plesňové ochorenie nôh“/ niekedy taktiež aj atletická noha/.

Canespor krem inzercia

Liečba plesní

Na liečbu sú používané antimykotiká: celkové (tablety)- tie sú na predpis a lokálne antimykotiká (roztoky, krémy). Niektoré z lokálnych antimykotík sú voľno predajné. Antimykotiká sú lieky zabraňujúce rastu a množeniu plesní. Najlepšia a najvýhodnejšia liečba nie je účinná iba proti vyvolávajúcim mykotickým organizmom, ale aj proti bakteriálnej infekcii, ktorá väčšinou plesňové ochorenia sprevádza. Veľmi dôležité je brať do úvahy fakt, že poškodenú kožnú bariéru je potrebné postupne obnoviť. Lipidy v kréme Canespor® pomáhajú nahradiť stratu lipidov v kožnej bariére dovtedy, kým sa nevytvoria nové. Liečbu je nutné aplikovať aspoň o dva týždne dlhšie od vymiznutia svrbenia, hoci úplná obnova kožnej bariéry môže trvať aj tri až štyri týždne. Pri postihnutí nechtov plesní nám pomôže liek Canespor sada na nechty, ktorý sa používa na odstránenie a liečbu nechtov na rukách a na nohách. Liečba plesní nechtov je dvoj fázová a minimálna doba liečby je 6 týždňov.

Vždy používajte Canespor krém a Canespor sadu na nechty presne podľa návodu v písomnej informácii pre používateľov. Ak si nie ste niečím istý, overte si to u svojho lekára alebo lekárnika.

Leto nie je tak ďaleko a vy chcete mať predsa krásne zdravé nôžky, ktoré nebudete musieť skrývať.

chyba