Budějovický Budvar vlastnia doslova všetci občania Českej republiky. Vďaka tomu je nezávislý, pružnejší v rozhodovaní o unikátnych investíciách a môže sa sústrediť na kvalitu a projekty, ktoré sú v nadnárodných korporáciách častokrát vedľajšie.
Budvar garantuje výnimočnú kvalitu piva
Budějovický Budvar varí pivo tradičnou metódou výhradne iba v Českých Budějoviciach. „Dokonalo čistá voda z našich vlastných artézskych studní nevyžaduje chemickú úpravu ako v iných pivovaroch, slad pochádza zo špičkového sladového jačmeňa, ktorý sa pestuje na Morave v oblasti Haná,“ vysvetľuje Petr Dvořák, generálny riaditeľ pivovaru. „Pre zachovanie unikátnej chuti varíme Budvar z celých hlávok vyhláseného Žateckého červeňáku, chmeľu, ktorý odborníci považujú za jednu z najkvalitnejších odrôd na svete,“ dodáva.
Budweiser Budvar sa na rozdiel od pív, ktoré sa varia z priemyselných granulátov odlišuje zriedkavou vyváženosťou horkosti a arómy. A k výnimočnej kvalite piva Budweiser Budvar prispieva ešte jeden recept – v Budějovických tankoch pivo leží až 90 dní, teda v priemere trikrát dlhšie, ako pivo v iných pivovaroch.
Budvar si ctí tradíciu pivovarského remesla
Zatiaľ čo nadnárodné korporácie upravujú receptúry tradičných značiek piva, Budweiser Budvar si ctí tradície. Pivo sa v Českých Budějoviciach varí stovky rokov a unikátnu chuť piva určuje aj skúsenosť sládkov, ktorú si v pivovare odovzdávajú z generácie na generáciu. Originálna receptúra, podľa ktorej sa dodnes Budweiser Budvar Original varí, bude mať o pár dní už 129 rokov. A žiadne zmeny nepotrebuje.
Budweiser Budvar chutí kdekoľvek vo svete rovnako
„Udržať výnimočnú kvalitu piva v každej jednej várke možno iba jediným spôsobom – budete ho variť na jednom mieste,“ hovorí Petr Dvořák. Každá kvapka piva Budweiser Budvar preto pochádza z Českých Budějovíc, i keď sa vyváža do viac ako 70 krajín na všetkých obývaných kontinentoch. Budvar je tak svetové pivo, ktoré kdekoľvek vo svete chutí úplne rovnako.
Budějovický Budvar investuje zisk späť do pivovaru
Vďaka výnimočným obchodným úspechom na domácom, i na zahraničných trhoch môže pivovar investovať do výroby i ekologických inovácií. „Jedným z veľkých rozvojových projektov, ktoré práve spúšťame, je rozšírenie kapacity varne až na 2,15 milióna hektolitrov piva ročne. Chystáme tiež investície do úspory energií a pripravujeme výstavbu vlastných obnoviteľných zdrojov, ako je fotovolatická elektráreň a bioplynová stanica,“ informuje P. Dvořák.
Pivovarský areál sa viac otvorí návštevníkom
Návštevníci pivovaru – dnes ich je 60 tisíc ročne – si prídu na svoje. „Pripravujeme investície do nového návštevníckeho centra, pribudne veľký parkovací dom a pivovarnícky areál v spolupráci s miestnymi úradmi napojíme na hustú sieť cyklochodníkov v českobudějovickom kraji. Vďaka rozšíreniu kapacít bude môcť náš český národný pivovar navštíviť až 200 tisíc ľudí ročne,“ prezrádza Petr Dvořák.
Budějovický Budvar bude investovať aj do ekologického areálu. Budovy dostanú zelenú fasádu, vďaka ktorej sa budú prirodzene ochladzovať v čase letných horúčav a návštevníci sa budú môcť poprechádzať na chodníku nad strechami pivovaru. Výrobný areál pivovaru sa tak postupne prebuduje na ešte atraktívnejšiu destináciu na výlety.