Rozhovor s riaditeľom MoneyERP

Podnikový informačný systém ERP pomáha firmám upratať dáta na jedno miesto a efektívne riadiť podnikové procesy, plánovanie zdrojov a analýzu dát. Sleduje účtovnícke, skladové aj obchodné údaje, teda všetko od nákupu tovaru až po riadenie vzťahov so zákazníkmi a financie.

29.05.2023 00:00
moneyerp, pr, nepouzivat Foto:
Tomáš Komárek, riaditeľ Money ERP

Jedným z takýchto informačných systémov je aj Money ERP, ktorý je na trhu už 17 rokov. O tom, ako ho vývojári neustále vylepšujú na základe požiadaviek 1 300 zákazníkov na česko-slovenskom trhu, a o trendoch v oblasti ERP systémov, sme sa rozprávali s riaditeľom Money ERP Tomášom Komárekom, ktorý pôsobí v spoločnosti Solitea už 18 rokov.

Keď sa povie ERP systém či informačný systém, každý si pod tým predstaví veľkú výrobnú firmu, ktorá takýto systém potrebuje. Skutočne je to tak? Vedia ERP systémy pomôcť aj menším a stredným firmám?

Áno, ERP systémy skutočne vedia pomôcť aj menším a stredným firmám. Pomáhajú efektívnejšie spracovávať údaje, zvyšovať produktivitu práce zamestnancov a dokážu pomôcť pri prijímaní účinných rozhodnutí v správnom čase. Samozrejme, ERP systém toho dokáže oveľa viac. Ale, každému, kto sa vo svojej firme rozhodne implementovať ERP systém, odporúčam dať si mimoriadne záležať na jeho výbere a implementácii. Práve od správneho výberu ERP systému závisí, aké výsledky vo vašej firme dosiahne.

Ale, aby som sa vrátil k vašej otázke (úsmev), nie sú to len výrobné spoločnosti, ktoré potrebujú mať kvalitné riadenie procesov.

Takže, či už potrebujete CRM pre obchodníkov alebo EDI na výmenu dokladov v rámci svojho B2B obchodu, dodávateľ ERP systému by mal byť schopný navrhnúť vhodné riešenie.

Čo však znamená vybrať si ten správny ERP systém pre moju firmu?

Pokiaľ zvažujete implementáciu ERP systému do vašej spoločnosti, spíšte si dôvody, ktoré vás k tomu vedú. Porozhliadnite sa po informačných systémoch, ktoré majú dobré referencie vo vašej „vertikále“. Pokojne si v bodoch spíšte, čo od informačného systému vlastne očakávate.

Nájsť taký systém, ktorý vášmu podnikaniu rozumie, je polovica výhry. Vyhnete sa drahým úpravám na mieru a budete profitovať z prítomnosti konzultantov, ktorí už vašu problematiku poznajú a chápu potreby vašej firmy.

Firmy sa často sťažujú, že ERP systém stojí veľa a nakoniec to aj tak nerobí to, čo má. Kde je „pes“ zakopaný?

Treba pochopiť, že samé sa to neurobí. Treba klásť dôraz na projektový tím na strane zákazníka. Je naozaj potrebné nájsť si na to čas a jasne si zadefinovať svoje potreby.

Preto by sa nemala podceniť príprava na výber a implementáciu ERP systému. Pretože práve výber ERP systému je pre firmu kľúčovým krokom. Ešte pred samotným výberom je potrebné zostaviť tím, v ktorom budú zástupcovia jednotlivých oddelení. Určite neodporúčam obísť zamestnancov. Je potrebné zistiť, čo za bolesti riešia a kde cítia, že sú úzke miesta. Výberový tím bude najlepšie vedieť, čo jednotlivé oddelenia a zamestnanci potrebujú.

Celý tím si musí jasne zadefinovať svoje požiadavky a stanoviť si ciele, ktoré chce pomocou ERP systému dosiahnuť. To, s čím by im mohol systém pomôcť, už navrhnú skúsení konzultanti. Preto je pri výbere veľmi dôležitý aj výber dodávateľa a zohľadniť referencie zákazníkov.

Vedeli by ste uviesť príklad vášho zákazníka, ktorý si na výbere a následnej implementácii ERP systému dal skutočne záležať?

Príkladnou v príprave na výber ERP systému bola napríklad firma Pískacie. Vzhľadom na to, že nie sú len bežným e-shopom, ale majú aj vlastnú výrobu, potrebovali k ERP systému zaviesť aj profesionálny výrobný softvér. Pozreli si ponuky viacerých dodávateľov a presne vedeli, čo od systému chcú.

Kľúčovú úlohu pre nich zohrala modifikovateľnosť a prepojiteľnosť rôznych systémov. Potrebovali dosiahnuť plynulé a čo najviac automatizované preposielanie informácií medzi e-shopom, skladom a výrobou. Implementácia nových systémov trvala štyri mesiace. Vďaka tomu, že to zvládli, sa dnes v e-shope stav tovaru mení na základe množstva materiálu, ktorý evidujú v informačnom systéme Money ERP. Automatizáciou procesov ušetrili veľké množstvo času, ktorý môžu ďalej investovať do zákazníkov a rastu značky. A o to práve pri ERP systémoch ide. Majú “uvoľniť” ruky podnikateľovi na dôležitejšie veci, ako je vybavovanie reklamácií, ručné prepisovanie, či upratovanie skladu, na to je tu ERP systém.

Ak by ste mali vymenovať, čo sa v ERP systémoch zmenilo za posledné roky, čo by to bolo?

Tak to je ťažká otázka (úsmev). V tejto oblasti sa toho za posledné roky udialo skutočne dosť. Za mňa môžem povedať, že u našich zákazníkov pociťujeme zvýšenú požiadavku na otvorenosť systémov – API, spolupráca dodávateľov na poskytnutie funkčných riešení.

Tie časy sú už dávno za nami. Dodávatelia softvérov si uvedomujú, že na konci dňa je dôležité mať pre zákazníka riešenie s pridanou hodnotou a stále častejšie vidíme prínosy v spojení rôznorodých riešení viacerých dodávateľov do jedného funkčného celku. Zjednodušene povedané, potrebujeme riešenie pre zákazníka, a tak ho dokážeme nájsť aj inde, než priamo u nás.

Zmenila sa aj práca s dátami. Či už ide o užitočné analýzy, napr. prostredníctvom business intelligence alebo umelú inteligenciu, ktorá vás ušetrí opakujúcich sa úkonov. Pracovať s vlastnými údajmi a ťažiť z nich, už nemalé množstvo zákazníkov vie a skôr sa zamýšľajú, ako prepojiť kontext informácií z rôznych systémov a získať tak viac relevantných odpovedí na svoje otázky.

Celý rozhovor si môžete prečítať na webovej stránke www.moneyerp.com

chyba