Prečo Budweiser Budvar nezmenil receptúru už viac ako 127 rokov? Poznáme odpoveď!

Vedeli ste, že ležiak Budweiser Budvar Original sa stále varí podľa receptúry, ktorá má už viac ako 127 rokov? Úplne rovnaký ležiak ako pred mnohými rokmi si vychutnajú spotrebitelia aj dnes.

15.05.2023 00:00
Budweiser Budvar, pr, nepouzivat Foto:

Budweiser Budvar Original je najpredávanejšie české pivo vo svete, jeho originálnu chuť si doprajú pivári až v 80 krajinách sveta. Aj Slováci ho mimoriadne obľubujú, Budweiser Budvar Original je u nás druhý najpredávanejší český ležiak. Čo sa skrýva za úspechom prémiového piva z Českých Budějovíc?

Nie je tajomstvo, že Slováci sú čoraz otvorenejší pivným štýlom zo zahraničia a neváhajú vyskúšať aj netradičné pivné špeciály. V prípade prémiových ležiakov ako je Budweiser Budvar Original sú však naši pivári nekompromisní. V neistej dobe, kvôli ktorej Slováci opatrne otvárajú peňaženky aj pri nákupe piva, dávajú čoraz viac prednosť prémiovému a kvalitnému pivu. A aj preto predaj Budvaru na Slovensku neustále rastie.

Tajomstvo Budvaru? Tradičná receptúra, kvalitné suroviny a až 90 dní zrenia

Budějovický Budvar je český národný pivovar, ktorý vlastní Česká republika, a v prenesenom význame slova 10,5 milióna občanov. V porovnaní s nadnárodnými korporáciami to prináša niekoľko konkurenčných výhod. „Nekompromisne trváme na vysokej kvalite nášho piva. Ako jeden z posledných veľkých pivovarov varíme pivo tradičným spôsobom výhradne iba v Českých Budějoviciach, z dokonalo čistej vody z vlastných artézskych studní. Pre zachovanie unikátnej chuti používame celé hlávky Žateckého Červeňáku, chmeľu, ktorý je jednou z najtradičnejších a najkvalitnejších odrôd na svete. Vyznačuje sa zriedkavou vyváženosťou horkosti a arómy, ktorá charakterizuje chuť ležiaka Budweiser Budvar Original. Tú rôzne granuláty, ktoré používajú iné pivovary nikdy nenahradia,“ vysvetľuje Ivan Schwarz, Regional director EMEA spoločnosti Budweiser Budvar a dodáva: „Špičkový sladový jačmeň pre nás pestujú na Morave v oblasti Haná.“

O Budějovickom Budvare je známe, že pivo necháva ležať až celých 90 dní. Pritom ukazuje, že aj keď si ide vlastnou cestou, na ktorej kladie dôraz na maximálnu kvalitu a dokonalý chuťový zážitok spotrebiteľov, neustále zvyšuje objem výroby a vývozu do zahraničia.

Foto: Budweiser Budvar
Budweiser Budvar, pr, nepouzivat

Rôznym chutiam Slovákov vyhovie vyvážená ponuka ležiakov z Budějovíc

Budweiser Budvar Original je vlajková loď z Českých Budějovíc, vďaka vyváženej ponuke ale pivovar dokáže pokryť širokú chuťovú škálu rôznych pivárov. Fanúšikov horkosti poteší ležiak Budvar 33, v ktorom je použitý chmeľ Agnus, jedna z najhorkejších odrôd chmeľu na svete. Netradičný Budvar Tmavý ležiak je výnimočný svojou unikátnou receptúrou, vďaka ktorej nie je presladený a jeho chuť dáva vyniknúť jemným karamelovým a kávovým podtónom. Tradičná budějovická „desítka“ Budvar Výčepní patrí ku klasike, ktorá je u nás dobre známa a obľúbená. Ponuku uzatvára Budvar Nealko, ktorý sa varí rovnakým tradičným spôsobom zo žateckého chmeľu, moravského sladu a vody z artézskych studní. S jedinou výnimkou – proces kvasenia sa zastaví skôr, preto kvasinky nevytvoria toľko alkoholu.

Foto: Budweiser Budvar
Budweiser Budvar, pr,nepouzivat

Kdekoľvek vo svete si Budweiser Budvar Original kúpite, všade bude chutiť rovnako

Pivovaru Budějovický Budvar sa posledné roky mimoriadne darí. Stal sa najväčším českým exportérom piva, v uplynulom roku vyviezol viac ako 1,3 milióna hektolitrov ich obľúbeného ležiaku. Fľašu Budweiser Budvar Original s tradičným logom nájdu pivári v obchodoch a baroch až v 80 krajinách sveta. „České pivo má vo svete cveng, zahraniční pivári ocenia jeho kvalitu a výnimočnú chuť aj v takých krajinách, ako je Jordánsko, Azerbajdžan, Irak, Vietnam, či Izrael. No ak dostanete chuť na náš ležiak trebárs na dovolenke na ostrove Reunion, môžete si ho dopriať aj tam,“ dodáva Ivan Schwarz. Najvzdialenejším trhom pre Budvar je dlhodobo Austrália. Budějovický pivovar predáva svoj exportný ležiak pod tromi značkami, pričom stále ide o rovnaké pivo. „Stoja za tým dlhoročné patentové spory o ochrannú známku Budweiser, ktoré vedieme s americkým pivovarom,“ vysvetľuje Ivan Schwarz. Česi vyhrali až 75% uzatvorených sporov, vďaka tomu je vo väčšine krajín sveta známy Budweiser Budvar Original. Do Severnej a Južnej Ameriky a do Juhoafrickej republiky sa však dodáva pod značkou Czechvar. V niektorých krajinách je zase dostupný pod značkou Budějovický Budvar, napríklad v Švédsku, Austrálii, či Spojených Arabských Emirátoch. „Patentové spory prinášajú aj paradoxy. Zatiaľ čo v Írsku nájdete Budějovický Budvar, v Anglicku je to Budweiser Budvar. Vo fľaši je pritom úplne rovnaké kvalitné české pivo,“ dodáva Ivan Schwarz.

Tri rôzne značky, rovnaký prémiový ležiak – či už je to Budweiser Budvar Original, Budějovický Budvar alebo Czechvar, je to pivo, ktoré sa varí a exportuje výhradne z Českých Budějovíc, vyrába sa z celých hlávok žateckého chmeľu, z výnimočného moravského sladu a zreje až 90 dní!

chyba