Rozhovor - Ing.Martin Danys – Špecialista na superodpočet a transferové oceňovanie

Prinášame Vám rozhovor s CEO projektu IT-TAX.sk Ing. Martinom Danysom - ekonóm s právnickým vzdelaním so špecializáciou na daňové oblasti, oblasť superodpočtu, transferového oceňovania a obchodného práva.

23.02.2023 00:00
it-tax.sk, pr, nepouzivat

Čo je to superodpočet a ako ho je možné uplatniť?

Superodpočet predstavuje nástroj pre podporu spoločnosti, ktoré sa venujú v oblasti výskumu alebo vývoja. Takáto činnosť môže byť či už interná, na zákazku alebo v rámci skupiny. Superodpočet slúži na zníženie základu dane, náklady, ktoré sú práve vynaložené na takéto činnosti. Jedná sa najmä o náklady ako sú mzdové náklady ,spotreba materiálu ,odpisy hnuteľného/neh­nuteľného majetku , náklady na certifikáciu ,skúšky a vybrané typy služieb. Superodpočet umožní tieto náklady dodatočne odpočítať zo základu dane, v súčasnosti až do výšky 100%.

Superodpočet so sebou prináša veľa výhod . Medzi jeho najväčšie výhody patrí hlavne široké množstvo uplatniteľných činností ,jeho možnosť každoročného využitia v rámci daňového priznania.

Z našich skúseností Vám vieme zaručiť ,že až 70% firiem, si dokáže uplatniť superodpočet. Zvyšok firiem neuspelo na základe nepriechodnosti projektov vďaka nevyužitiu našich zručností, znalostí či vedomostí.

Pri porovnaní kontroly Slovenska zo susednými krajinami ako sú Poľsko či Česká republika máme benevoletné podmienky a nízku pravdepodobnosť kontroly od daňového správcu.

Aké služby v tejto oblasti ponúkate?

Naše služby v oblasti superodpočtu sú formou plného servisu. Táto služba začína úvodným auditom ,na ktorom si spolu so zákazníkom prejdeme všetky uplatniteľné projekty v rámci superodpočtu a zároveň spôsob evidencie týchto projektov a prislúchajúcim nákladom.

Službu superodpočtu riešime kontinuálne , počas celého roka. Máme skúsenosti z oblasti elektrotechniky , IT sektora, chemického/po­travinárskeho priemyslu a iného Ešte pripomeniem, že sa aktívne venujeme aj transferovému oceňovaniu a projektu transferová dokumentácia.

Aké náklady môžem odpočítať na dodatočný odpočet?

Pri uplatnení dodatočného odpočtu možno od základu dane odpočítať len také výdavky (náklady) súvisiace s realizáciou projektu výskumu a vývoja. Daňovo uznanými výdavkami môžu byť napr.: prevádzkové výdavky (náklady) vzniknuté v priamej súvislosti s riešením projektu

(materiál, zásoby, drobný hmotný majetok a nehmotný majetok, výdavky na elektrickú energiu, teplo, plyn, vodné a stočné). Takýmito výdavkami môžu byť ďalej aj mzdy zamestnancov, ktorí sa podľa pracovnej zmluvy zúčastňujú výlučne na riešení úloh projektu výskumu a vývoja, resp. príslušná časť miezd zamestnancov zodpovedajúca ich podielu na riešení projektu výskumu a vývoja.

Ďakujeme za pozornosť

chyba